Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διαβήτης: Παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο

Διαβήτης: Παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο

Τα κύτταρα μεταμοσχεύθηκαν σε πειραματόζωα και ανέλαβαν τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πλήρως λειτουργικά κύτταρα που εκκρίνουν ινσουλίνη και ρυθμίζουν έτσι τη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο και δοκιμάστηκαν σε πειραματόζωα, μια εξέλιξη που ίσως ανοίγει το δρόμο για θεραπεία του διαβήτη.

Ορισμένοι ασθενείς μπορούν ήδη να θεραπευτούν με μεταμόσχευση βήτα κυττάρων από πτωματικούς δότες, ωστόσο η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως καθώς απαιτεί κύτταρα από δύο δότες για κάθε ασθενή.

Εδώ και χρόνια, εργαστήρια σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα παράγοντας βήτα κύτταρα από βλαστικά κύτταρα. Όμως τα κύτταρα που προκύπτουν είναι ανώριμα και δεν ελέγχουν αποτελεσματικά την έκκριση ινσουλίνης.

Ερευνητές από τη Φινλανδία και την Σουηδία αναφέρουν τώρα στην επιθεώρηση Nature Biotechnology ότι έλυσαν το πρόβλημα. Η μελέτη τους δείχνει ότι βλαστοκύτταρα μπορούν πράγματι να μετασχηματιστούν σε ώριμα κύτταρα που μιμούνται τα φυσικά βήτα κύτταρα όσον αφορά τη δομή και τη λειτουργία,

«Στη μελέτη μας, η έκκριση ινσουλίνης ρυθμιζόταν κανονικά και τα κύτταρα αντιδρούσαν στις μεταβολές των επιπέδων γλυκόζης καλύτερα και από τα παγκρεατικά κύτταρα δωρητών οργάνων, τα οποία χρησιμοποιήσαμε για έλεγχο» δήλωσε ο Βάινο Λιθόβιους του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Η λειτουργικότητα των κυττάρων εξετάστηκε σε κυτταροκαλλιέργειες και σε πειράματα σε ποντίκια: τα βήτα κύτταρα που μεταμοσχεύθηκαν στα πειραματόζωα άρχισαν να ρυθμίζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

«Τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλότερα στα ποντίκια από ό,τι στους ανθρώπους, περίπου 8–10 millimolar. Μετά τη μεταμόσχευση κυττάρων, η συγκέντρωση γλυκόζης έπεσε στα επίπεδα που παρατηρούμε και στον άνθρωπο, περίπου 4-5 millimolar» δήλωσε η Γιόνα Ζαριμέκι-Βίρε, υπεύθυνη για τη μεταμόσχευση.

Εφόσον τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και στον άνθρωπο, η μελέτη ίσως ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της ιδέας στην κλινική πράξη.

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο