Κουτσούμπας για Ουκρανία: Ανήθικη και επιζήμια η στάση της κυβέρνησης και η εμπλοκή στον πόλεμο
«Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται και η αποστολή στρατευμάτων, στρατιωτών και αξιωματικών εκεί, εκτός από τα καλάσνικοφ και εκτός από πυροβόλα, αντιαρματικά κλπ.»
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ ALPHA 989, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο γενικευμένου πολέμου. Όπως εξήγησε «οδεύουμε σε αυτή την κατάσταση, γιατί είναι άπληστα τα μονοπώλια, πολύ μεγάλοι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αλλαγές συνόρων, παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ξαναχάραξη συνόρων, διάλυση κρατών, αναθεωρητισμοί και στρατιωτικές επεμβάσεις, δεν λύνονται με διαπραγματεύσεις. Λύνονται μόνο μέσα στον πόλεμο, αυτό λέει η ιστορία και η σημερινή πραγματικότητα, που δυστυχώς τη βιώνει πάρα πολύ σκληρά ο ουκρανικός λαός, αλλά και άλλοι λαοί σε άλλες περιοχές του κόσμου».
Μόνη ελπίδα η πάλη των λαών
Υπογράμμισε ότι για το ΚΚΕ «μόνη ελπίδα πλέον είναι η πάλη των λαών. Και στη Ρωσία, για να πετάξουν στην άκρη τον Πούτιν και κάθε Πούτιν που εκπροσωπεί αστικά – καπιταλιστικά συμφέροντα και να οικοδομήσουν μια νέα κοινωνία, σοσιαλιστική, με αρχές, με αξίες, με οράματα, με ιδανικά, με ευημερία, ειρήνη και ασφάλεια για όλους τους λαούς. Στην Ουκρανία πρέπει να πετάξουν στην άκρη τους διάφορους Ζελένσκι και όλους αυτούς, τα φασιστικά τάγματα εφόδου. Σε άλλες χώρες, αντίστοιχα, να πετάξουν στην άκρη όλους αυτούς, όπως εδώ στην Ελλάδα την κυβέρνηση της ΝΔ ή άλλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, οι οποίοι εκπροσωπούν αστικά, μεγαλοαστικά συμφέροντα, συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία εμπλέκονται σε ανταγωνισμούς και πολέμους».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «ούτε ηθικά σωστό ούτε εθνικά σωστό, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι να στέλνει η Ελλάδα όπλα και στρατεύματα, συμμετέχοντας στην πολεμική εμπλοκή, σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κρατών».
«Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται και η αποστολή στρατευμάτων, στρατιωτών και αξιωματικών εκεί, εκτός από τα καλάσνικοφ και εκτός από πυροβόλα, αντιαρματικά κλπ.» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι στο ερώτημα του προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή αν προτίθεται άμεσα να στείλει και στρατεύματα εκτός από όπλα και καλάσνικοφ, «ο κ. Μητσοτάκης ούτε στη δευτερολογία του ούτε στην τριτολογία του απάντησε σε αυτό. Απλά με τη γενικόλογη απάντησή του μάς έδειξε ότι βεβαίως είναι στο τραπέζι μια τέτοια απόφαση, μένει να παρθεί οριστικά και να υλοποιηθεί».
Συμφέρον της άρχουσας τάξης
Σε συνέχεια της απάντησής του είπε ότι «ούτε εθνικά σωστό είναι, αν θεωρήσουμε «εθνικό» το συμφέρον του ελληνικού λαού και όχι το ιδιοτελές συμφέρον μιας άρχουσας τάξης της χώρας, μιας ελίτ η οποία στοχεύει στην αναβάθμισή της, για να πάρει μέρος στο πλιάτσικο κατά άλλων λαών, έχοντας στο μυαλό της τα δικά της κέρδη. Εννοώ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εφοπλιστικούς κύκλους κλπ. Για μας εθνικό συμφέρον είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού».
«Είναι και ανήθικη και επιζήμια η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Το «ηθικό» και το «εθνικό» από την άποψη του λαϊκού συμφέροντος είναι να μην επιλέγεις στρατόπεδο ληστών, αλλά να στηρίζεις ακριβώς αυτή την πάλη των λαών ενάντια σε όλους τους ληστές» τόνισε, αναφέροντας τους κινδύνους που εγκυμονούν για το λαό και τη χώρα από την εμπλοκή της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Ηθικά σωστή και εθνικά επιβεβλημένη η αποστολή όπλων στην Ουκρανία
Διαβάστε επίσης ΚΚΕ: Επικίνδυνη ενέργεια η διακοπή των «Russia Today» και «Sputnik»
Ο Ερντογάν αμφισβητεί τα σύνορα και τη Συνθήκη της Λωζάνης
Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του πρωθυπουργού στη χθεσινή του συνέντευξη περί «πολύ καλής επιλογής της Ελλάδας» και ότι «ο Ερντογάν, εξαιτίας της στάσης που έχει επιδείξει η Δύση θα αλλάξει ρητορική» είπε ότι η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα άνοιξαν αυτό το ζήτημα με την εμπλοκή τους στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και αυτό που μέχρι προχτές έλεγαν ότι ο Ερντογάν οδηγεί σε αναθεωρητισμό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα σύνορα, τις συμφωνίες που έχουν γίνει ανάμεσα σε διάφορες χώρες εδώ της περιοχής ιστορικά, τώρα πάνε να τα αλλάξουν και πλέον αναθεωρητής είναι μόνο ο Πούτιν. Όμως βάζει ιδέες ο Πούτιν, ο οποίος είναι παρεμπιπτόντως σύμμαχος του Ερντογάν προς το παρόν και έχουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, πολύ καλύτερες απ’ ό,τι έχει η Ελλάδα, όπως όλοι ξέρουμε και βεβαίως οδηγείται σε αυτόν τον αναθεωρητισμό. Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, αμφισβητεί τα διαμορφωμένα σύνορα».
Πρόσθεσε ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν «αποκλείεται να σταματήσει την ρητορική και την πρακτική του να απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, να ερμηνεύει τη Συνθήκη της Λωζάνης και ό,τι αποφασίστηκε σε σχέση με τα σύνορα, κατά πως θέλει. Και βεβαίως αξιοποιεί και όλα αυτά τα λάθη και τις επιλογές περισσότερο των ελληνικών κυβερνήσεων που συμφώνησαν στο γκριζάρισμα, για παράδειγμα, νησιών, περιοχών του Αιγαίου μετά τα Ίμια, με τη Συμφωνία της Μαδρίτης».
«Συνεχίζει να απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση και πολύ φοβούμαστε ότι η κυβέρνηση τα λέει αυτά γιατί αρχίζει ήδη να σκέφτεται υποχώρηση ή σε αυτή την κατεύθυνση κινείται. Γιατί είναι προφανές ότι και στο Κυπριακό πάμε για διχοτόμηση και θα νομιμοποιηθεί η κατάσταση της εισβολής και κατοχής της Κύπρου, είναι ήδη νομιμοποιημένη, αλλά και επίσημα, προς τα εκεί οδεύει το πράγμα. Αλλά και το ίδιο θα συμβεί και στο Αιγαίο με παραχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αυτό φοβούμαστε και αυτό άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» με τη ρώσικη εισβολή, με την κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των συμμάχων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ που στην ουσία στήριζαν την τούρκικη εξωτερική πολιτική, στήριζαν όλες αυτές τις απαιτήσεις» υπογράμμισε.
Επικίνδυνη η λογική του «ΝΑΤΟϊκού εδάφους»
Επισήμανε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα στην άκρως επικίνδυνη λογική του «ΝΑΤΟϊκού εδάφους» η οποία αν γίνει αποδεκτή «τότε δεν θα υπάρχουν κατά την άποψη του ΝΑΤΟ θαλάσσια σύνορα, δεν θα υπάρχουν εναέρια και σε λίγο θα δούμε να αμφισβητούνται -όπως αμφισβητούνται εκ μέρους της τουρκικής τάξης- και τα στεριανά».
Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να χαράξει αυτόνομη, αυτοτελή, ανεξάρτητη πολιτική από όλα τα αστικά σχέδια και από όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Δεν είναι επιλογή του να βρίσκεται η Ελλάδα, όχι γενικά στη Δύση, αλλά να συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».
Αναφέρθηκε στις συνέπειες για τον ελληνικό λαό από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ τονίζοντας ότι «η αποδέσμευση από τέτοιους οργανισμούς κατά την άποψή μας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Μόνο που αυτό προϋποθέτει άλλη μορφή διακυβέρνησης, άλλη εξουσία, ποιοι έχουν το πάνω χέρι, δηλαδή στο τιμόνι της Ελλάδας, της χώρας, να είναι πραγματικά ο ελληνικός λαός, να εκπροσωπούνται και βεβαίως να ακολουθούν τέτοια πολιτική. Και συνολικά θα άλλαζε όλο αυτό το δόγμα, όπως το λένε, της εξωτερικής πολιτικής, των διεθνών σχέσεων και των σχέσεων με άλλες χώρες».
«Εμείς δεν έχουμε κανένα συμφέρον να αντιπαλεύουμε και να συμμετέχουμε σε πολεμικές αποστολές, να πηγαίνουμε να συμμετέχουμε και να στηρίζουμε πότε υγειονομικά, πότε εντός εισαγωγικών «ανθρωπιστικά», ως κάλυψη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στο Σαχέλ της Αφρικής, στην υποσαχάρια Αφρική, με τη συμφωνία που κάναμε με τους Γάλλους, τώρα στην Ουκρανία και πάει λέγοντας. Λοιπόν, δεν έχει καμία δουλειά η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι στρατιώτες, να βρίσκονται εκτός συνόρων», κατέληξε στην συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις