ΝΑΤΟ: «Όχι» στο αίτημα της Ουκρανίας για απαγόρευση πτήσεων
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έδωσε συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ
- Κερδίζει έδαφος η ακροδεξιά ατζέντα για το Μεταναστευτικό – Τρομάζει η «νέα κανονικότητα» που υπόσχεται
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία - Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
Για τα όσα συζήτησαν και αποφάσισαν στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, ενημέρωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως είπε, οι ΥΠΕΞ συζήτησαν για το αίτημα της Ουκρανίας να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, αλλά το απέρριψαν καθώς συμφώνησαν ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να επιχειρούν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο.
«Η καθιέρωση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του πολέμου σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Θα σήμανε γενίκευση του πολέμου
«Καταλαβαίνουμε την απελπισία, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι αν το κάναμε αυτό (την καθιέρωση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων) θα καταλήγαμε σε κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο στην Ευρώπη, στον οποίο θα εμπλέκονταν πολύ περισσότερες χώρες.
Οι σύμμαχοι συμφώνησαν να μην επιχειρούν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή να μην υπάρχουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, έχουμε την ευθύνη ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αποτρέψουμε την κλιμάκωση αυτού του πολέμου πέρα από την Ουκρανία, διότι αυτό θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο, πιο καταστροφικό και θα προκαλούσε ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο.
Ερωτηθείς σχετικά με την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε:
Οι απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο χθες το βράδυ απλώς αναδεικνύουν τους κινδύνους αυτού του πολέμου.
Ο πόλεμος είναι επικίνδυνος και το να διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις συγκρούσεων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο αυξάνει τον κίνδυνο.
Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «τη χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». Επεσήμανε ακόμα μία φορά ότι ο πόλεμος αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν με πόλεις υπό πολιορκία, σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες να βομβαρδίζονται.
Οι επόμενες ημέρες είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα βάσανα και περισσότερη καταστροφή, υπογράμμισε ενώ κάλεσε τον Πούτιν να παύσει τον πόλεμο, να αποσύρει τα στρατεύματα χωρίς όρους και να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις