Παναγιωτόπουλος: Κανάλι απευθείας επικοινωνίας με τον Ακάρ – Μετά τα Rafale και τις Belharra και νέα εξοπλιστικά
«Υπάρχει εκατέρωθεν δέσμευση να ενεργοποιείται άμεσα αυτό το κανάλι απευθείας επικοινωνίας προς τον σκοπό της εκτόνωσης κάποιας έντασης που ήθελε προκύψει στο μέλλον»
Υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας τονίζει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή το πρόσφατο τετ α τετ που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Εκατέρωθεν δέσμευση
Μάλιστα ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζει ότι υπάρχει εκατέρωθεν δέσμευση για την ενεργοποίηση αυτού του καναλιού επικοινωνίας για την αποφυγή κρίσεων.
Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Έλληνας υπουργός Άμυνας τονίζει ότι «θεωρώ ότι είναι πάντοτε καλό να υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και σε επίπεδο υπουργών Αμυνας. Η συνάντησή μου με τον Τούρκο ομόλογό μου προ ημερών στις Βρυξέλλες εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Υπάρχει εκατέρωθεν δέσμευση να ενεργοποιείται άμεσα αυτό το κανάλι απευθείας επικοινωνίας προς τον σκοπό της εκτόνωσης κάποιας έντασης που ήθελε προκύψει στο μέλλον».
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι «στις συναντήσεις μου με τον κ. Ακάρ, τονίζω πάντα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και στη συνέχεια να πηγαίνουμε δύο βήματα πίσω, λόγω προκλητικών ενεργειών των γειτόνων μας. Το ζητούμενο κατ’ εμέ είναι να έχουμε κάποιες απτές αποδείξεις, με μικρά έστω βήματα προς τα εμπρός, προς την εκτόνωση του κλίματος έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Η αποκλιμάκωση στις σχέσεις μας με την Τουρκία επιβάλλει σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, καθώς και της αρχής της καλής γειτονίας. Μόνον αν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, μπορούμε να συζητήσουμε για δραστηριότητες στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)».
Μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
Αναφορικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «έχει ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος, δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα στη λογική του «ναι μεν, αλλά»…».
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτές θα διολισθήσουν στο χειρότερο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Διαβάστε επίσης Συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν την Κυριακή: «Τερματίστε άμεσα τον πόλεμο» θα είναι το μήνυμά του προς τον Ρώσο πρόεδρο
Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Ηθικά σωστή και εθνικά επιβεβλημένη η αποστολή όπλων στην Ουκρανία
Γαλλία και ΗΠΑ
Ταυτόχρονα ο υπουργός Άμυνας προαναγγέλλει ακόμη στενότερη συνεργασία με τη Γαλλία και επίσκεψη του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στο λιμάνι του Πειραιά στα τέλη Μαρτίου. Ενώ επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να εντάξουν την Ελλάδα στο πρόγραμμα των F-35, ενώ από την ελληνική πλευρά έχει ζητηθεί να εξεταστεί η προμήθεια UAV και «υψηλής επιχειρησιακής αξίας» όπλων.
Παράλληλα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δηλώνει πως τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν θα εξαντληθούν με την αγορά των φρεγατών Belharra και των αεροσκαφών Rafale.
Νέα εξοπλισμοί
«Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη θωράκιση της χώρας. Ασφαλώς και δεν έχει ολοκληρωθεί με τις φρεγάτες Belharra και τα αεροσκάφη Rafale. Συνεχίζουμε την πορεία μας και καταγράφουμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα» επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος και προσθέτει:
«Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχει ενεργοποιηθεί αριθμός υποπρογραμμάτων και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εν συνεχεία υποστήριξη των Mirage 2000-5 που είχε «παγώσει» από το 2012, τη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και C-27, καθώς και ελικοπτέρων CH-47D (Chinook) και NH-90, και την προμήθεια σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχιά μας, ενώ υλοποιείται εντατικά η αναβάθμιση 83 μαχητικών F-16 στην εκδοχή Viper».
«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε σε αποφάσεις σχετικά με την πρόσκτηση νέων μονάδων επιφανείας –πιθανότατα τύπου κορβέτας–, με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ για το Πολεμικό Ναυτικό, την απόκτηση κατευθυνόμενων βλημάτων προηγμένης τεχνολογίας από το Ισραήλ και την υλοποίηση προγράμματος αναβαθμίσεως για τα αεροσκάφη F-16 Block50. Παράλληλα, δρομολογούνται προγράμματα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Στρατού Ξηράς» συμπληρώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ακόμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Γερμανία για προγράμματα που αφορούν άρματα μάχης Leopard.
- Η πιο βαριά ήττα της ΑΕΚ επί Αλμέιδα – «Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος»
- Μεντιλίμπαρ: «Κάναμε ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι» – Τα δεδομένα για τους τραυματίες
- Ανεργία: Μειώθηκε στην ΕΕ – Παραμένει «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα
- Ολυμπιακός: «Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό» στο Καραϊσκάκη μετά τον θρίαμβο επί της ΑΕΚ (vid)
- Ένας Ολυμπιακός από τα καλύτερα των 100 χρόνων
- Όταν έχεις έναν από τους κορυφαίους γκολτζήδες στην Ευρώπη…