Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σιγήν ιχθύος από Τουρκία στο «αίτημα» Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

Σιγήν ιχθύος από Τουρκία στο «αίτημα» Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

Το άνοιγμα Μητσοτάκη και η προτροπή Τσίπρα. Οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνει ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο ρόλος μεσολαβητή

Χωρίς ανταπόκριση είναι μέχρι στιγμής από την άλλη πλευρά το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τέσσερις μέρες μετά την έκφραση πρόθεσης από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, η Άγκυρα ουσιαστικά έχει αποφύγει οποιαδήποτε σχόλιο και τηρεί σιγήν ιχθύος.

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επισκιάσει φυσικά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή και όπως όλα δείχνουν όλοι οι παίχτες παίρνουν θέση στο σκηνικό που θα διαμορφωθεί την επόμενη μέρα.

Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ έχει εμπλακεί στον πόλεμο στέλνοντας μάλιστα και όπλα στην κυβέρνηση Ζελένσκι σε αντίθεση με την τουρκική κυβέρνηση η οποία επιδιώκει να παίξει όχι μόνο ρόλο επιτήδειου ουδέτερου στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και μεσολαβητή ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα και επί της ουσίας ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

Μάλιστα ο Ερντογάν αύριο Κυριακή αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Βλ. Πούτιν, ενώ η Τουρκία έχει πλασαριστεί για να οργανώσει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εμπόλεμων μερών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλλεια.

Ο νέος ψυχρός πόλεμος

Από εκεί και πέρα είναι σαφές πως η Τουρκία μέσα σε ένα σκηνικό αναστάτωσης στην Ευρώπη και συνολικά στο δυτικό κόσμο από έναν πόλεμο που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος προφανώς και δεν μπορεί να θέσει το σύνολο των διεκδικήσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο που θίγει συμμάχους και εταίρους εντός του ΝΑΤΟ και αρκετοί αποδίδουν σε αυτή τη συγκυρία την αποφυγή οποιασδήποτε απόκρισης από πλευράς Ερντογάν στο άνοιγμα Μητσοτάκη.

Επίσης πολλοί περιμένουν να δουν τι επιπτώσεις θα έχει στην Ανατολική Μεσόγειο ο νέος ψυχρός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις στο τρίγωνο Αθήνα, Άγκυρα και Μόσχα και σίγουρα ενόψει των νέων ισορροπιών φαίνεται η Τουρκία να μην βιάζεται, αφού άλλωστε έχει ήδη θέσει ανοιχτά όλα τα χαρτιά της με το σύνολο των αμφισβητήσεων για το Αιγαίο κλπ. Αυτό που μένει να φανεί είναι από τη νέα αυτή κατάσταση αν θα βγει ωφελημένη η Ελλάδα ως «πιστή» σύμμαχος του δυτικού στρατοπέδου (ΝΑΤΟ και ΕΕ) ή η Τουρκία που φαίνεται πως συνεχίζει τις δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας ως γέφυρα των δύο στρατοπέδων, του δυτικού και ανατολικού.

Διαβάστε επίσης Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και το «όχι» του ΝΑΤΟ – Τι θα σήμαινε για το Κίεβο

Η συγκυρία για τη συνάντηση

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ακριβώς αυτή η πολεμική συγκυρία σε ευρωπαϊκό έδαφος έγινε επιχείρημα στα χείλη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή την προηγούμενη Τρίτη για να δηλώσει διαθέσιμος για μια συνάντηση κορυφής με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν ενδεχομένως και η συγκυρία αυτή θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια συνάντηση» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν έχει κλείσει την πόρτα του διαλόγου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας:

«Δεν είμαι λοιπόν αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική ούτε η χώρα κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Προσερχόμαστε με πίστη στα επιχειρήματα μας και τώρα πιστεύω με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες σε μία εποχή που βρισκόμαστε απέναντι σε δυνάμεις που πρεσβεύουν τον αναθεωρητισμό. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».

Η προτροπή

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού ήρθε αμέσως μετά την προτροπή ουσιαστικά του Αλέξη Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη να επιδιώξει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ακριβώς με το επιχείρημα πως «οι παγκόσμιες εξελίξεις, η αποσταθεροποίηση, οι ανακατατάξεις που φέρνει η ουκρανική κρίση αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να επιδιώκουμε ενεργά έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία με σκοπό τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είπα και την άλλη φορά «χωρίς αυταπάτες», αλλά η πόρτα του διαλόγου πρέπει να παραμείνει ανοιχτή. Και ένας διάλογος μπορεί να πάρει ώθηση μονάχα στο πιο ψηλό επίπεδο, όπως ξέρετε πολύ καλά ότι μόνο έτσι μπορεί να συμβεί, και με την αξιοποίηση των όποιων πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Τουρκία».

«Είναι λάθος να συνεχίζετε να επιμένετε στο ψευδοαφήγημα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας, για να δικαιολογήσετε την επιλογή σας στη στρατηγική της αναβλητικής διπλωματίας. Είναι λάθος να προεξοφλείτε εσείς, και όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, βλέπω, ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις για να δημιουργήσει κρίση με την Ελλάδα. Αντί, δηλαδή, να επιδιώκουμε ως χώρα να θέσουμε εμείς ατζέντα στη γείτονα, να λειτουργήσουμε ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία συγκρούσεων και στην Ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ εξόπλιζαν τη χώρα για να μπορεί να διεξάγει μάχες εντός των πόλεων

Ο αναθεωρητισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε δύο μέρες μετά, την Πέμπτη, ότι είναι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας σε ρόλο επιτήδειου ουδέτερου στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της ελληνικής στάσης λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος θα είναι θετικά διακείμενος στα δικά μας συμφέροντα. Η Τουρκία κάνει μια επιλογή» και διαμήνυσε ότι «ο αναθεωρητισμός και η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι δημοφιλής πολιτική. Η ταύτιση με τις πρακτικές Πούτιν δεν καθιστά κανέναν δημοφιλή».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα. Δεν μπορεί ευκολα να συνεχιστεί η προηγούμενη ρητορική της Τουρκίας, δεν υπάρχει ακροατήριο» στη διεθνή σκηνή μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέχεια του ανοίγματος που έκανε στη Βουλή δήλωσε «ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν», επισημαίνοντας ότι «διευκολύνουν αυτές οι συναντήσεις για να εκτονωθούν εντάσεις». Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ακόμα και σήμερα υπέρχει θετική ατζέντα θεμάτων που μπορούν να συζητήσουν Ελλάδα και Τουρκία σε διάφορους τομείς πέραν των εθνικών θεμάτων.

Ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας Παναγιωτόπουλου – Ακάρ

Από εκεί και πέρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπάρχει κανάλι επικοινωνίας, στην πραγματικότητα τα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Ακάρ είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, όπως ουσιαστικά δήλωσε ο ίδιος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024