Πόλεμος στην Ουκρανία: Απεγνωσμένη έκκληση Ζελέσνκι στους Αμερικανούς – «Στείλτε μας… ρωσικά αεροσκάφη»
Το Κογκρέσο εργάζεται για ένα πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδέχεται να σταλούν μαχητικά αεροσκάφη μέσω τρίτης χώρας
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Γιατί η Γερμανία δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου
- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, ζητώντας να μειωθούν τα ενοίκια
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
Την ανάγκη να ενισχυθεί με περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη και όπλα η Ουκρανία εξέφρασε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, συνομιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με τους αμερικανούς γερουσιαστές.
Ο Ζελένσκι απηύθυνε «απεγνωσμένη έκκληση» προς την Ανατολική Ευρώπη να παράσχει αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια, σύμφωνα με τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ.
«Αυτά τα αεροπλάνα είναι πολύ απαραίτητα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τη διοίκηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους» είπε ο Σούμερ σε δήλωση, σύμφωνα με το Reuters.
Το Κογκρέσο εργάζεται για ένα πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδέχεται να σταλούν μαχητικά αεροσκάφη μέσω τρίτης χώρας.
Ο Κρις Βαν Χόλεν, Δημοκρατικός, έγραψε στο Twitter ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει «να διευκολύνει άμεσα τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία στην Ουκρανία».
Απορρίπτεται το αίτημα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
Οι δυτικοί ηγέτες έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει το αίτημα του Ζελένσκι για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Ωστόσο, οι γερουσιαστές εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη χώρα μετά τη συνομιλία με τον ουκρανό πρόεδρο.
«Εγώ και άλλοι επιβεβαιώσαμε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και συζητήσαμε για την πρόσθετη βοήθεια που θα στείλουν οι ΗΠΑ στους εταίρους μας στον αγώνα τους για ελευθερία. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, υπερασπιζόμενη τη Δημοκρατία», έγραψε στο Twitter η Jeanne Shaheen, Δημοκρατική, ενώ ο Gary Peters, ένας άλλος Δημοκρατικός, χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «αληθινή έμπνευση».
Σημειώνεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζήτησαν την Παρασκευή την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, αλλά συμφώνησαν ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπλακούν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επέκταση του πολέμου σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προβαίνει σε αντίστοιχες δηλώσεις το Σάββατο.
«Κατανοούμε την απόγνωση, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι αν το κάναμε αυτό (δημιουργώντας μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων) θα καταλήξαμε σε κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων χωρών. Οι σύμμαχοι συμφώνησαν να μην επιχειρούν αεροπλάνα του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας» είπε ο Στόλντεμπεργκ.
«Ταυτόχρονα, έχουμε την ευθύνη ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αποτρέψουμε την κλιμάκωση αυτού του πολέμου πέρα από την Ουκρανία, διότι αυτό θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο, πιο καταστροφικό και θα προκαλούσε ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις