Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εύθραυστη εκεχειρία δυναμιτίζει τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων
Η απόφαση για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να δημιουργηθούν ασφαλείς ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι δέκα ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση
Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για δέκατη ημέρα, φαίνεται πως η συμφωνία των δύο πλευρών χθες Παρασκευή περί κατάπαυσης του πυρός για να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, βρίσκεται στον «αέρα». Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη και στη Βολνοβάκα αλλά και η επιβεβαίωση από τις ουκρανικές αρχές ότι προετοιμάζονται για την εκκένωση του πληθυσμού, προκάλεσε αισιοδοξία, που ωστόσο γρήγορα υποχώρησε.
Διακοπή της εκκένωσης – Αγωνία για τους αμάχους
Η εκκένωση διακόπηκε και οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να αποχωρήσουν από τα σημεία συγκέντρωσης και να επιστρέψουν στα καταφύγια. Όπως ανέφεραν αρχικά οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν εξασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός στο μήκος της διαδρομής των κατοίκων προς τη Ζαπορίζια, ενώ στη συνέχεια έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς που συνεχίζονταν στην ίδια την πόλη.
Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να βομβαρδίζονται καθώς προσπαθούν να φύγουν από την πόλη. Όπως δήλωσε στο BBC News: «Στην αρχή οι δικοί μας είπαν ότι οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν για λίγο, αλλά μετά συνέχιζαν να χρησιμοποιούν ρουκέτες για να βομβαρδίσουν τη Μαριούπολη. Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος».
Η Ρωσία από την άλλη έδωσε εκ διαμέτρου αντίθετες πληροφορίες κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα. Το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι «γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση (κατάπαυσης του πυρός) και τη διασφάλιση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου», και πρόσθεσε ότι «περιμένει την ανακοίνωση» μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός «για να εξασφαλίσει τη διάσωση της εκκένωσης των κατοίκων της Μαριούπολης».
«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη. Μόλις έχουμε ένα καθεστώς ασφαλούς διέλευσης, θα πάμε αμέσως στον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Ζαπορίζια, τη Ντνίπρο ή άλλο ασφαλές μέρος».
«Βόμβα» στις συνομιλίες
Η εξέλιξη αυτή δεν βοηθά στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ενώ έχει ανακοινωθεί ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο, δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε για άλλη μία φορά το Κίεβο ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις.
«Προς το παρόν, δεν έχουμε λάβει νέες ημερομηνίες. Ήμασταν προετοιμασμένοι… από χθες το βράδυ για τη διεξαγωγή ενός τρίτου γύρου», είπε ο Λαβρόφ ο οποίος μάλιστα δήλωσε πως η αισιοδοξία γύρω από την κατάσταση έχει μειωθεί μετά και τις «θυμωμένες» δηλώσεις του Ζελένσκι.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Λαβρόφ, αλλά μόνο αν οι διαπραγματεύσεις είναι «ουσιαστικής σημασίας».
Συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας
Κι αν στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων επικρατεί στασιμότητα, δεν ισχύει το ίδιο στα πολεμικά μέτωπα. Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι συνεχίζει τη γενικευμένη επίθεση με τους κατοίκους της Οδησσού να φοβούνται για επικείμενη επίθεση. Η αντίσταση της Ουκρανίας μπορεί να μην ήταν αυτό που περίμενε η Ρωσία, ωστόσο η υπεροπλία της της έχει διασφαλίσει ότι πιέζει ασφυκτικά μεγάλα αστικά κέντρα ενώ φαίνεται πως θέλει να προχωρήσει αποκλείοντας την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα και καταλαμβάνοντας σημαντικές πόλεις.
Την ίδια στιγμή και ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως και πότε θέλει η Ρωσία να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο, η Μόσχα εμφανίζεται «ανοιχτή» στον διάλογο με τη Δύση για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Η δήλωση Ρώσου αξιωματούχου πριν από δύο μέρες θα μπορούσε να εξηγηθεί ως «παράθυρο» προς τη Δύση, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να είναι εύκολο αυτή τη στιγμή.
Ο Μπλίνκεν ερωτώμενος για το εάν οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλωματικών προσπαθειών με τη Ρωσία, απάντησε ότι αυτό «εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον πρόεδρο Πούτιν και τη Ρωσία. Αν δείξουν σημάδια ότι είναι πρόθυμοι να εμπλακούν σε ουσιαστική διπλωματία, φυσικά και θα εμπλακούμε».
Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την Παρασκευή την ελπίδα ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του, στο Φόρουμ Διπλωματίας που έχει προγραμματιστεί για τις 11-13 Μαρτίου στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η πρόσκληση του Τσαβούσογλου έγινε δεκτή θετικά από τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Γκενάντι Γκατίλοφ ο οποίος χαρακτήρισε ως «καλή ιδέα» μια ενδεχόμενη συνάντηση των δύο υπουργών στην Αττάλεια.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο Φόρουμ, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ερντογάν θα έχει συνομιλία με τον Πούτιν την Κυριακή με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.
«Ο πρόεδρος θα του μεταφέρει το μήνυμα που επαναλαμβάνουμε από την αρχή: τερματίστε αμέσως αυτόν τον πόλεμο, δώστε μια ευκαιρία στην κατάπαυση του πυρός και στις διαπραγματεύσεις, δημιουργήστε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και απομακρύνετε τους αμάχους», είπε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τουρκικό κανάλι NTV.
Ο Ερντογάν θα ζητήσει επίσης, συνομιλίες «σε επίπεδο ηγεσίας» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και την ισοπαλία της ΑΕΚ (pic)
- Καιρός – ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Όλα τα γκολ από τα παιχνίδια της Super League (vids)
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός 1-1: Με σπρώξιμο στο 90+4′ η Ένωση
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- BadBox: 192.000 συσκευές Android μολύνθηκαν με κακόβουλο λογισμικό