Βόρεια Κορέα: Προχώρησε σε νέα πυραυλική δοκιμή – Τι φοβούνται οι αναλυτές
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση τουλάχιστον ενός πυραύλου προς τη Θάλασσα της Κορέας, σύμφωνα με το στρατιωτικό επιτελείο της Νότιας Κορέας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα ξαναρχίσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων ή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ένα μεγάλο ευχαριστώ»: Ο πλανόδιος μουσικός που αγκάλιασε ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτίει φόρο τιμής στον συνθέτη
- Συναγερμός για τα κρούσματα σαλμονέλας από ντοματίνια σε 16 χώρες της Ευρώπης
- Ένα κουταβάκι με σπασμένο ποδαράκι μάς χρειάζεται – Βοηθάμε τους εθελοντές που «αιμορραγούν» οικονομικά
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση τουλάχιστον ενός «πυραύλου άγνωστου τύπου», ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.
Προς τη Θάλασσα της Κορέας
Πρόκειται όπως φαίνεται για την 9η δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου της Πιονγιάνγκ από την αρχή της χρονιάς.
«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο άγνωστου τύπου προς ανατολική κατεύθυνση», προς τη Θάλασσα της Κορέας, που το Τόκιο αποκαλεί Θάλασσα της Ιαπωνίας, ανέφερε το νοτιοκορεάτικο επιτελείο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η νέα βορειοκορεατική οπλική δοκιμή καταγράφεται μερικές ημέρες προτού διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα.
Η προηγούμενη πυραυλική εκτόξευση έγινε την 27η Φεβρουαρίου. Η Βόρεια Κορέα είχε κάνει λόγο περί δοκιμής συστημάτων με σκοπό να τεθούν σε τροχιά αναγνωριστικοί δορυφόροι.
Σύμφωνα με την ιαπωνική ακτοφυλακή, ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε ήδη κατέπεσε στη θάλασσα.
Οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, είναι απαγορευμένες δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει προχωρήσει επανειλημμένα στην επιβολή κυρώσεων στη χώρα εξαιτίας των οπλικών της προγραμμάτων.
Σε απόλυτο αδιέξοδο
Με τις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου σε απόλυτο αδιέξοδο από το 2019, η Βόρεια Κορέα προχώρησε τον Ιανουάριο σε άνευ προηγουμένου αριθμό πυραυλικών δοκιμών.
Κατά τα φαινόμενα, ετοιμάζεται να θέσει σε τροχιά κατασκοπευτικό δορυφόρο στο εγγύς μέλλον. Εχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι θα ξαναρχίσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων ή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), για πρώτη φορά από το 2017.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Πιονγιάνγκ ενδέχεται να προχωρήσει όταν γίνει προσεχώς η μεταβίβαση της εξουσίας στη Σεούλ, ή κατά την εθνική εορτή της 15ης Απριλίου, σε σημαντική δοκιμή πυραύλου ή άλλου όπλου.
Αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, πριν έναν χρόνο και κάτι, η Ουάσιγκτον έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις οπουδήποτε και χωρίς προαπαιτούμενα με τη Βόρεια Κορέα.
«Εχθρική» πολιτική
Η Πιονγιάνγκ όμως απορρίπτει μέχρι σήμερα την προσφορά, κατηγορώντας την άλλη πλευρά και τους συμμάχους της για «εχθρική» πολιτική.
Χθες Παρασκευή, η μη κυβερνητική οργάνωση 38 North, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ και παρακολουθεί συστηματικά τις βορειοκορεατικές στρατιωτικές δραστηριότητες, ανέφερε ότι η κυριότερη πυρηνική εγκατάσταση της Βόρειας Κορέας έχει φθάσει στο απόγειο της δραστηριότητάς της και παράγει καύσιμο για την κατασκευή κι άλλων πυρηνικών όπλων ή για την επέκταση των ηλεκτροπαραγωγικών πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις