Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιοι παγκόσμιοι retailers εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά
Δεκάδες γνωστές φίρμες γίνονται «απαγορευμένες απολαύσεις» για τους Ρώσους
- Κερδίζει έδαφος η ακροδεξιά ατζέντα για το Μεταναστευτικό – Τρομάζει η «νέα κανονικότητα» που υπόσχεται
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Ξανθή Γούναρη
Οι κορυφαίες μάρκες πολυτελείας στον κόσμο, οι εκπρόσωποι της «γρήγορης μόδας», A-Brands των ηλεκτρονικών ειδών, ο γίγαντας των επίπλων ΙΚΕΑ, οι μεγαλύτερες φίρμες αθλητικών ειδών ακόμη και διεθνή e-shops ένδυσης και υπόδησης αποφάσισαν να κλείσουν (προσωρινά;) τα καταστήματά τους στη ρωσική αγορά και να σταματήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, δεκάδες παγκόσμιες φίρμες γίνονται «απαγορευμένες απολαύσεις» για τα 144 εκατομμύρια των κατοίκων της Ρωσίας, που φαίνεται να (ξανά) μπαίνουν σε απομόνωση.
Chanel
«Δεδομένων των αυξανόμενων ανησυχιών μας για την τρέχουσα κατάσταση, την αυξανόμενη αβεβαιότητα και την πολυπλοκότητα της λειτουργίας, η Chanel αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία», ανέφερε ο γαλλικός οίκος μόδας σε ανάρτησή του στο LinkedIn.
Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι ξοδεύουν 9 δισ. δολάρια κατ’ έτος σε είδη πολυτελείας που αντιστοιχεί περίπου στο 6% των κινεζικών δαπανών στα ίδια προϊόντα και το 14% των δαπανών των ΗΠΑ.
LVMH
Ο όμιλος LVMH, ο οποίος κατέχει μάρκες όπως Christian Dior, Givenchy, Kenzo, TAG Heuer και Bulgari, θα κλείσει τις 124 μπουτίκ του στη Ρωσία από την Κυριακή, αλλά θα συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς για τους 3.500 υπαλλήλους του στη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Kering
Η γαλλική πολυεθνική Kering, η οποία διαθέτει εμπορικά σήματα όπως Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta και Boucheron, έχει δύο καταστήματα και 180 υπαλλήλους, τους οποίους θα συνεχίσει να υποστηρίζει.
Richemont
Η Richemont, η οποία διαθέτει μάρκες όπως, Dunhill, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Piaget και Van Cleef & Arpels, έχει περίπου δώδεκα καταστήματα κυρίως στη Μόσχα. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ανέστειλε τις εμπορικές δραστηριότητες στη Ρωσία στις 3 Μαρτίου αφού σταμάτησε τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της.
Hermes
Η Hermes, η οποία διαθέτει τρία καταστήματα στη Μόσχα, ενώ είχε προγραμματίσει να ανοίξει ένα κατάστημα στην Αγία Πετρούπολη αργότερα φέτος, σταμάτησε τις δραστηριότητές της.
Burberry
Ο λιανοπωλητής πολυτελούς μόδας Burberry διέκοψε τις αποστολές στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας λόγω «λειτουργικών προκλήσεων», σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.
Η επιχείρηση διαθέτει τρία καταστήματα στη Ρωσία, τα οποία παραμένουν ανοιχτά προς το παρόν.
Zara
Ο ισπανικός κολοσσός της «γρήγορης μόδας» Inditex ανέστειλε τις εμπορικές συναλλαγές της στη Ρωσία, κλείνοντας τα 502 καταστήματά της και σταματώντας τις διαδικτυακές πωλήσεις, όπως γνωστοποίησε σήμερα η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προς την ισπανική ρυθμιστική αρχή.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες η Inditex δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια των εργασιών και των εμπορικών συνθηκών στη Ρωσική Ομοσπονδία και αναστέλλει προσωρινά τη δραστηριότητά της», ανέφερε η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Zara.
H&M
Η εταιρεία ένδυσης H&M Group, η οποία διαθέτει 168 καταστήματα στη Ρωσία, αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τα καταστήματά της στη Ρωσία.
«Ο Όμιλος H&M νοιάζεται για όλους τους συναδέλφους και ενώνεται με όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που ζητούν ειρήνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δεύτερος retailer «γρήγορης μόδας» στον κόσμο.
Mango
Η ισπανική εταιρεία μόδας Mango προστέθηκε στη σειρά των ξένων retailers που κλείνουν προσωρινά τα καταστήματά της στη ρωσική αγορά.
Η εταιρεία εξέφρασε την ανησυχία της για τους 800 υπαλλήλους της Mango στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι προσπάθησε να διαφυλάξει τις δραστηριότητές της μέχρι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, τελικά αποφάσισε τώρα να αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, κλείνοντας τα καταστήματά της και την ηλεκτρονική της πλατφόρμα και διακόπτοντας την παράδοση αγαθών στη χώρα.
Boohoo
Ο γίγαντας της γρήγορης μόδας Boohoo ανέστειλε τις πωλήσεις του στη Ρωσία και έκλεισε τις ιστοσελίδες του στη χώρα μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε δήλωση που εκδόθηκε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανέφερε: «Η Boohoo ανησυχεί βαθιά για τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Αμέσως μετά την εισβολή, ο όμιλος ανέστειλε τις πωλήσεις του στη Ρωσία και έκλεισε επίσης τις ρωσικές εμπορικές ιστοσελίδες του».
Asos
Η Asos ανέστειλε τις συναλλαγές στη Ρωσία εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.
Ο διαδικτυακός λιανοπωλητής μόδας ανακοίνωσε την απόφαση την Τετάρτη. «Προτεραιότητα της Asos είναι η ασφάλεια των συναδέλφων και των εταίρων της στην Ουκρανία και τη Ρωσία», ανέφερε.
Επίσης δήλωσε: «Αμέσως μετά την εισβολή, η Asos ανέστειλε τις πωλήσεις στην Ουκρανία καθώς κατέστη αδύνατη η εξυπηρέτηση πελατών εκεί».
Marks & Spencer
Η Marks & Spencer ανέστειλε τις αποστολές στη ρωσική επιχείρηση του Τούρκου δικαιοδόχου της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Ο Όμιλος FiBA συνεργάζεται με τον λιανοπωλητή του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1999. Διαχειρίζεται 48 καταστήματα M&S στη Ρωσία και 10 στην Ουκρανία, καθώς και καταστήματα στην Τουρκία.
Nike
Η Nike έκλεισε προσωρινά τα καταστήματα που κατέχει και λειτουργεί στη Ρωσία. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal , η Nike θα συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς τους στους εργαζόμενους παρά το κλείσιμο.
Η Nike διαθέτει 116 καταστήματα στη Ρωσία.
JD Sports
Η εταιρεία αθλητικών ειδών JD Sports εξέδωσε ανακοίνωση χθες λέγοντας ότι «όλοι στο JD είναι σοκαρισμένοι και βαθιά ανήσυχοι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εκφράζουν τη μέγιστη συμπάθεια για όλους τους Ουκρανούς».
Ο λιανοπωλητής αθλητικών επιβεβαίωσε ότι πλέον έχει σταματήσει όλες τις συναλλαγές στη Ρωσία τόσο μέσω του ψηφιακού καναλιού όσο και στα κανάλια χονδρικής, προσθέτοντας ότι αντιπροσώπευε λιγότερο από το 0,05% των ετήσιων εσόδων.
Η επιχείρηση δήλωσε επίσης ότι «δεν έχει εγκαταστάσεις ή υπαλλήλους ούτε στη Ρωσία ούτε στην Ουκρανία».
Apple
Ο τεχνολογικός γίγαντας Apple σταμάτησε τόσο τις πωλήσεις προϊόντων όσο και τις προσφερόμενες υπηρεσίες στη Ρωσία και κατέστησε σαφές ότι στέκεται με αυτούς που υποφέρουν λόγω της εισβολής, ενώ το Apple Pay και άλλες υπηρεσίες όπως οι χάρτες της Apple έχουν επίσης περιοριστεί.
Ikea
Η Ikea, η μεγαλύτερη εταιρεία επίπλων στον κόσμο, διαθέτει 17 καταστήματα στη Ρωσία. Η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες παραγωγής και λιανικής στη Ρωσία, καθώς και κάθε εμπόριο με τη σύμμαχό της Λευκορωσία.
Η Ikea ανακοίνωσε ότι 15.000 εργαζόμενοι θα επηρεαστούν άμεσα από το κλείσιμο στην περιοχή. Όμως η εταιρεία θα συνεχίσει να τους πληρώνει, τουλάχιστον για λίγο.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις