Κουμουτσάκος: Οι υποδείξεις της Ρωσίας προς την Ελλάδα ξεπερνούν το όριο της διαφορετικής θέσης
Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν τελείως διαφορετικές πολιτικές αυτή την στιγμή.
«Αναγνωρίζω ότι είναι σε πόλεμο, αυτόν τον πόλεμο που κάνουν και είναι απομονωμένοι από την διεθνή κοινότητα. Η αντίδραση τους όμως, οι διατυπώσεις της κ. Ζαχάροβα υπερβαίνουν την διπλωματική πρακτική. Ναι, είμαστε σε αντίθετες λογικές αυτή την στιγμή, αλλά υποδείξεις το τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση στο εσωτερικό ή υποδείξεις προς την ελληνική κοινωνία, αυτά ξεπερνούν το όριο της διαφορετικής θέσης στην εξωτερική πολιτική» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο βουλευτής ΝΔ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν τελείως διαφορετικές πολιτικές αυτή την στιγμή. Η Ελλάδα έχει στον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής μια σταθερή τάξη πραγμάτων, αυτό που λέμε status quo, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, είναι ο πυρήνας της εξωτερικής μας πολιτικής. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι ευθέως αντίθετη με αυτές τις αρχές, είναι άλλη πολιτική. Εμείς πήραμε μια θέση αρχών και θέσεων γιατί είμαστε μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Αυτά τα γνώριζαν και τα γνωρίζουν στην Μόσχα και δεν θα έπρεπε να περιμένουν τίποτα διαφορετικό από εμάς όταν η χώρα μας έχει απέναντι έναν γείτονα που έχει στοιχεία έντονα και τα εφαρμόζει, αναθεωρητικής πολιτικής, παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου».
«Η κριτική της Ρωσίας έχει ένα στοιχείο έλλειψης ψυχραιμίας, είναι όμως μια χώρα η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται σε έναν πόλεμο που εκείνη θέλησε και έχει απέναντί της την διεθνή κοινότητα».
Δεν κάνουμε μια εξωτερική πολιτική ανάλογη με αυτήν που κάνει η Τουρκία
Ερωτηθείς ο κ. Κουμουτσάκος, εάν η Ρωσία πίστευε ότι θα ήμασταν πιο ισορροπημένοι στις αντιδράσεις μας, είπε «δεν υπάρχει ισορροπημένη αντίδραση όταν ακολουθείται, μάλιστα στην γειτονιά σου, μια πολιτική ευθέως αντίθετη με τις δικές σου επιδιώξεις και θεμελιώδεις αρχές. Αυτά τα γνωρίζουν και τα γνώριζαν στην Μόσχα, δεν μπορούσε η Ελλάδα να υιοθετήσει άλλη θέση. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, που βλέπω ότι γίνεται στην δημόσια σφαίρα από ορισμένους, με την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία. Η εξωτερική πολιτική των κρατών δεν ετεροπροσδιορίζεται. Δεν κάνουμε μια εξωτερική πολιτική ανάλογη με αυτήν που κάνει η Τουρκία, είμαστε δύο διαφορετικές τελείως χώρες και σε γεωπολιτικές θέσεις και σε μεγέθη και σε θέματα αρχών. Η Τουρκία έχει μια παραδοσιακή, σταθερή, ανατολίτικη επιτηδειότητα στην εξωτερική της πολιτική και κρίνεται από αυτό, έχει πουλήσει όπλα στο ένα μέρος του πολέμου και έχει αγοράσει όπλα από το άλλο μέρος, έχει να σκεφθεί ότι η Ρωσία είναι παρούσα και στην Συρία, έχει μια πολυπαραγοντική εξίσωση να λύσει. Είναι υπεύθυνη για το άνοιγμα ή το κλείσιμο του διαύλου των στενών, είναι μια άλλη χώρα. Θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος στην εσωτερική μας συζήτηση, να περιμένουμε η Ελλάδα που είναι μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, που στηρίζεται σε αυτές τις θεμελιώδεις αρχές να ακολουθεί την ίδια πολιτική παρόμοια με την Τουρκία. Εμείς οφείλαμε να κάνουμε αυτά που κάνουμε. Η πολιτική μας προσδιορίζεται ανάλογα με τα δικά μας συμφέροντα και όχι ανάλογα με αυτά που κάνουν άλλοι».
Η Ρωσία έκανε μια λάθος εκτίμηση
Στο ερώτημα γιατί μπήκε η Ελλάδα συγκεκριμένα στο στόχαστρο της Ρωσίας, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «θεωρεί ενδεχομένως η Ρωσία ότι η Ελλάδα με την οποία υπάρχουν σχέσεις λειτουργικές και ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές, θα μπορούσε να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή ή με περισσότερες διαστάσεις και αποχρώσεις θέση. Έκαναν λάθος όμως στον υπολογισμό αυτό, γιατί η Ελλάδα όφειλε να στείλει και ένα μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της τάξης πραγμάτων και στην Τουρκία. Εμείς έχουμε τα μάτια μας στην Ουκρανία και στο δράμα του ουκρανικού λαού αλλά στο μυαλό μας είναι, οι θέσεις που θα πάρουμε σήμερα σε αυτή την σύγκρουση πώς θα ερμηνευτούν ή πώς θα γίνουν πιθανόν αντικείμενο εκμετάλλευσης από έναν γείτονα ο οποίος θεωρείται η μείζων απειλή για την χώρα. Φαίνεται ότι η Ρωσία έκανε μια λάθος εκτίμηση, δεν έχουν υπολογίσει πόσο ζωτικό είναι για εμάς, να επιμένουμε σε μια πολιτική κατά του αναθεωρητισμού και κατά της αμφισβήτησης θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Η αντίδρασή τους θεωρώ ότι είναι μια αντίδραση εκνευρισμού και μια αντίδραση λανθασμένου υπολογισμού».
Απαντώντας στον Θάνο Σιαφάκα σε σχέση με το ισχυρό φιλορωσικό λόμπι που υπάρχει στην Ελλάδα, ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε πως «περί φιλορωσικού λόμπι ή συμφερόντων ή ρωσικών ευαισθησιών που υπάρχουν στην Ελλάδα, τα κράτη δεν είναι περίκλειστα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται έτσι ή αλλιώς. Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο συγκεκριμένος Ελληνορωσικός σύνδεσμος πήρε αυτή την θέση διότι υποχρεούται εκ των πραγμάτων να στηρίξει μια πολιτική που αφορά την λογική της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας μας. Εδώ δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Όταν πάμε τόσο θεμελιώδη θέματα, εθνικής ασφάλειας, προτεραιοτήτων εθνικών, οικονομίας, δεν επιτρέπεται να αλληθωρίζει κανείς σε κάτι άλλο, γιατί είναι ο πυρήνας των απόψεών μας».
Η Ελλάδα δεν φοβάται μια συνάντηση με την Τουρκία
Σε ό,τι αφορά στην συνάντηση που θα έχουν όπως φαίνεται σε λίγες ημέρες ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Κουμουτσάκος είπε «η Ελλάδα δεν φοβάται μια τέτοια συνάντηση, αλλά στην βάση των καθαρών θέσεων που έχει εκφράσει. Έτσι και αλλιώς θα επαναληφθούν από τον πρωθυπουργό οι θεμελιώδεις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και οι προτεραιότητές της, ότι είμαστε κατά κάθε αναθεωρητισμού. Ο πρωθυπουργός το έχει πει επανειλημμένως σε όλες τις ομιλίες του, τις τελευταίες 10 ημέρες ενός πολέμου και ενός δράματος του ουκρανικού λαού, που όμως έχουν αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέραμε, ειδικά στην Ευρώπη».
- Αγγελόπουλος: «Eπιβάλλεται να γίνει επαγγελματική η διαιτησία»
- 5+1 συγκλονιστικές καταρρίψεις αεροπλάνων της γραμμής από πυρά
- Ρέθυμνο: Νέο θανατηφόρο τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στο Σφακάκι
- Στην Κύπρο για τον ΑΠΟΕΛ ο Γαλανόπουλος (pic)
- Κεραυνοί: Ο φόβος και ο τρόμος για πολλούς σκύλους – Πώς μπορείτε να τους καθησυχάσετε
- Θα κάνει άλλο ένα «John Wick» ο Κιάνου Ριβς; – «Η καρδιά μου λέει ναι, αλλά τα γόνατά μου όχι»