Ουκρανία: Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική – Προχωράει σε πολιορκία των πόλεων «κλειδιά» και καταστρέφει υποδομές
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 12η ημέρα, με τα ρωσικά στρατεύματα να μην έχουν καταφέρει να καταλάβουν το Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες κομβικές πόλεις.
Για 12η ημέρα συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες κομβικές πόλεις να αντέχουν την πολιορκία των ρωσικών στρατευμάτων.
Η ουκρανική αντίσταση, οι αντιδράσεις των πολιτών στις κατειλημμένες πόλεις με διαδηλώσεις ενάντια στους εισβολείς και τα προβλήματα στην ανάπτυξη του ρωσικού στρατού φαίνεται ότι αναγκάζουν τη ρωσική ηγεσία να αλλάξει στρατηγική, σύμφωνα με αναλυτές.
Μπορεί ο ρωσικός στρατός να υπερτερεί του ουκρανικού, αλλά αυτό δεν του έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας και άλλων πόλεων «κλειδιά».
«Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι με το θάρρος και την ικανότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του λαού, για να είμαι ειλικρινής, και ο βαθμός στον οποίο έχουν σταματήσει, για περισσότερο από μια εβδομάδα τώρα, μια πολύ ανώτερη στρατιωτική μηχανή», δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος από τον χώρο της Άμυνας.
Η αλλαγή της στρατηγικής φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από σημερινά περιστατικά, όπως τον βομβαρδισμό σε επιχείρηση παραγωγής ψωμιού στο Μακάροφ κοντά στο Κίεβο που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα.
❗️In Makarov (Kyiv region), as a result of an air strike, a shell hit the territory of a bakery
– the State Emergency Service found the bodies of 13 dead under the rubble and saved 5 people.#Ukraine #Russia #Kyiv #Odessa #Kharkiv #TPYXA #TPYXAEnglish
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) March 7, 2022
- Διαβάστε επίσης: Το Κίεβο απαιτεί τερματισμό των επιθέσεων σε αμάχους
Πού στοχεύει η αλλαγή στρατηγικής
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο θα μπορέσει να αντέξει ο ουκρανικός στρατός. «Όποια προβλήματα και αν ακούτε για τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς πώς το αριθμητικό πλεονέκτημα που έχει η Ρωσία είναι τεράστιο», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στους Financial Times.
Όμως, οι Ρώσοι χρειάζεται να διατηρούν τον έλεγχο των περιοχών όπου προελαύνουν. Αυτό θα θελήσουν να το πετύχουν με μια στρατηγική πολιορκίας που επιδιώκει να καταστρέψει τις μη στρατιωτικές υποδομές, όπως σταθμούς παραγωγής ενέργειας και να τιμωρήσει τους Ουκρανούς για την αντίστασή τους.
Κλιμάκωση των αεροπορικών επιθέσεων
Η αλλαγή στρατηγικής φαίνεται και από το ότι το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει 600 πυραύλους κατά τη διάρκεια της εισβολής, έναντι 500 την Παρασκευή, υποδηλώνοντας επιτάχυνση από τις περίπου 20 εκτοξεύσεις την ημέρα.
Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ σημείωσε ότι η Ρωσία έχει εμπλέξει το 95% των δυνάμεων που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα πριν από την εισβολή. Πρόσθεσε ακόμα ότι υπήρξαν μόνο «περιορισμένες αλλαγές στο έδαφος» τις τελευταίες 24 ώρες.
Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι ο ουκρανικός εναέριος χώρος παραμένει αμφισβητούμενος. «Και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες τόσο σε αποθέματα αεροσκαφών, όσο και σε αποθέματα πυραυλικής άμυνας», είπε ο αξιωματούχος. «Εκτιμούμε ότι και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαθέτουν την πλειονότητα των συστημάτων αεράμυνας τους».
Η φαινομενικά μπλοκαρισμένη εισβολή έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις τακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων μεθόδων καταστολής για την αποτροπή αντάρτικου και τον έλεγχο του άμαχου πληθυσμού μετά την κατάληψη αστικών κέντρων.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, η FSB της Ρωσίας, ο διάδοχος της KGB, έχει αναλάβει τη διατήρηση της τάξης στις υπό κατοχή πόλεις.
«Οι Ρώσοι αξιωματούχοι εξέτασαν επιθετικά μέτρα για να καταστείλουν πιθανές διαμαρτυρίες και αντίσταση… (συμπεριλαμβανομένου) του βίαιου ελέγχου του πλήθους, της σύλληψης οργανωτών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας και πιθανώς δημόσιες εκτελέσεις για να αποτρέψουν τους Ουκρανούς από τις διαδηλώσεις», δήλωσε στους Financial Times ευρωπαίος αξιωματούχος.
Διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στη Νόβα Κακόβκα
🇺🇦 In the temporarily occupied Nova Kakhovka #Ukraine, a rally against the invaders began.
The whole city in the colors of the Ukrainian flag.
pic.twitter.com/Sz53Vyeq0G— Ukraine News 🇺🇦 (@UkraineNews0) March 6, 2022
Εκστρατεία τρόμου για τους κατοίκους – Γιατί είναι «φθηνότερη»
Η χρήση του τρόμου για την υποταγή των πληθυσμών είναι μια γνωστή τακτική, σημειώνουν οι αναλυτές. Είναι μάλιστα «φθηνή» καθώς απαιτεί επίσης λιγότερα στρατεύματα. Η κατάληψη μιας ολόκληρης χώρας απαιτεί συνήθως 20 στρατιώτες ανά 1.000 άτομα, αν και η Ρωσία διέθεσε περισσότερους από 150 στρατιώτες ανά 1.000 κατοίκους στην Τσετσενία το 2003, σύμφωνα με μια μελέτη του Κολεγίου Πολέμου των ΗΠΑ.
Στην Ουκρανία, αυτό θα ισοδυναμούσε με δύναμη άνω των 6 εκατομμυρίων Ρώσων στρατιωτών.
Ο «πειρασμός της Μόσχας»
«Ο πειρασμός στη Μόσχα να στραφεί στον τρόμο θα είναι μεγάλος. Είναι επίσης μια φθηνή και δοκιμασμένη μέθοδος όταν δεν έχεις αρκετούς άνδρες», δήλωσε ο Σέρχιο Χαραμίλο, ανώτερος σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ειρήνης στις Βρυξέλλες και πρώην Κολομβιανός στρατιωτικός που σχεδίασε την ειρηνευτική διαδικασία της χώρας.
«Στην Κολομβία, οι παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές χρησιμοποίησαν μια σειρά από άγριες σφαγές για να σπάσουν τη βούληση των ντόπιων. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ουκρανία, τι θα έκανε η Δύση;», αναρωτήθηκε
Τον Φεβρουάριο, η Ουάσινγκτον ισχυρίστηκε σε επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ είχαν «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι οι ρωσικές δυνάμεις «θα χρησιμοποιήσουν πιθανώς θανατηφόρα μέτρα για να διαλύσουν ειρηνικές διαδηλώσεις ή με άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουν ειρηνικές ασκήσεις αντίστασης».
Η επιστολή ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία είχε εντοπίσει Ουκρανούς που «θα σκοτωθούν ή θα σταλούν σε στρατόπεδα μετά από στρατιωτική κατοχή». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι ισχυρισμοί της επιστολής «ήταν ένα ψέμα… απόλυτη μυθοπλασία. Δεν υπάρχει τέτοια λίστα. Είναι ψέμα».
Πώς εξελίσσεται η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας
- Νέο καμπανάκι για ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη – Τι προτείνουν τα συνδικάτα
- Ολυμπιακός – Γαλατάσαραϊ 0-3: Πάλεψαν όσο μπορούσαν αλλά…
- Γάζα: Μια συμφωνία εκεχειρίας είναι «πολύ κοντά», υποστηρίζει ο Άντονι Μπλίνκεν
- Χάρι και Μέγκαν: Πέντε χρόνια μετά την έξοδο τους, τι έχασαν και τι κέρδισαν;
- Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: «Αποτροπιασμό» δηλώνουν οι δικηγόροι της μητέρας της Κυριακής Γρίβα
- ΗΠΑ: Προς δημοσίευση η έκθεση με τον ρόλο του Τραμπ στην επίθεση στο Καπιτώλιο