Ρόδος: Πώς θα προστατευτούν οι καλλιέργειες από τα ελάφια
Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούνται στις αγροτικές καλλιέργειες, ανακοίνωσε ο Γ. Αμυράς
Εκρηκτικές διαστάσεις έχουν λάβει οι ζημιές από τα ελάφια στις καλλιέργειες της Ρόδου, με τους αγρότες του νησιού να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Εδώ και δέκα χρόνια τα ελάφια προκαλούν σοβαρές καταστροφές σε όλες τις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού. Στα κηπευτικά, στις πατάτες , στα σιτηρά, στα αμπέλια στις ελιές και στις άλλες δεντροκαλλιέργειες. «Σε πολλές περιπτώσεις η ζημιά είναι ολοκληρωτική και δεν παίρνουμε ούτε ένα κιλό παραγωγή. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί επιτυχώς καμία καλλιέργεια, χωρίς ενισχυμένη περίφραξη, που έχει μεγάλο κόστος», επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών της Ρόδου.
Για τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα των καταστροφών στις καλλιέργειες της Ρόδου και στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης, σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αγροτών με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιώργο Αμυρά στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Την τοποθέτηση δεξαμενών νερού και την συστηματική μεταφορά τροφής σε περιοχές μακριά από τις καλλιέργειες και τις πεδινές περιοχές, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Γ. Αμυράς.
Παράλληλα, για να μειωθούν οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες σε συνεργασία με τη διεύθυνση δασών και την περιφέρεια θα τοποθετηθούν φράχτες ύψους 2,20 μέτρων στις περιοχές που θα υποδείξουν οι αγρότες. Οι φράχτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν για να εμποδίσουν τη διέλευση των ελαφιών, ενώ θα δημιουργηθούν και διαβάσεις στους δρόμους στους οποίους παρατηρείται η διέλευση των ελαφιών.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ενταχτούν στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης επιδότηση κατά 100% των αγροτών για τη δημιουργία ηλεκτροφόρων φραχτών στις εκτάσεις που καλλιεργούν.
Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, έχουν υπό μελέτη τη δημιουργία 4 ή 5 ανοιχτών πάρκων ελαφιών, κυρίως στα νότια, μακριά από τις περιοχές με ανθρώπινη δραστηριότητα. Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τον πληθυσμό του ελαφιού ώστε να υπάρξει σχέδιο συνολικής διαχείρισης του πληθυσμού του ζώου που αποτελεί το σύμβολο της Ρόδου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις