Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πώς η πανδημία επιδείνωσε τις συνθήκες ζωής των γυναικών
Από το 2020, όταν λόγω του κοροναϊού επεβλήθησαν στην Ελλάδα τα πρώτα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης, μέχρι και σήμερα, συνολικά 29 γυναικοκτονίες έχουν συνταράξει τη χώρα.
Η αλήθεια για τον αντίκτυπο της πανδημίας στα δικαιώματα των γυναικών δίνεται από τα έσω.
Με αφορμή την κλιμάκωση της έμφυλης βίας στην περίοδο της πανδημίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε για πρώτη φορά Ευρωβαρόμετρο στη βάση των γυναικείων δικαιωμάτων ρωτώντας συνολικά 27.000 γυναίκες για τις επιπτώσεις της covid-19 και των lockdown στη ζωή τους.
Οι γυναίκες κλήθηκαν να μιλήσουν ανοιχτά για τις έμφυλες πληγές οι οποίες διογκώθηκαν και την σκιά της πατριαρχίας η οποία απλώθηκε από πάνω τους πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Από το 2020, όταν λόγω του κοροναϊού επεβλήθησαν στην Ελλάδα τα πρώτα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης, μέχρι και σήμερα, συνολικά 29 γυναικοκτονίες έχουν συνταράξει τη χώρα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, το 93% των γυναικών στην Ελλάδα εκτιμά πως η πανδημία του κοροναϊού οδήγησε στην αύξηση της σωματικής βίας κατά των γυναικών στη χώρα ενώ τα 60% εντοπίζει αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημά τους, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το 74% θεωρεί ότι η πανδημία της covid-19 έχει οδηγήσει σε αύξηση της σωματικής και συναισθηματικής βίας κατά των γυναικών, ενώ το trafficking και η βία αναφέρονται ως ζητήματα βασικής προτεραιότητας από τις γυναίκες, για τα οποία ζητούν δράσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Ελληνίδες υπέστησαν την μεγαλύτερη βία
Ανησυχητικά είναι τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει η Ελλάδα στην ερώτηση για θύματα του φιλικού και οικογενειακού κύκλου των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν, σχεδόν το 3 στις 10 Ελληνίδες (25%) γνωρίζουν γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα παρενόχλησης στον δρόμο, ποσοστό, πρώτο και μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών αλλά και υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (33% έναντι 16).
Επίσης το 28% των Ελληνίδων που έχουν, σύμφωνα με την έρευνα, φίλες ή συγγενείς που έχουν υποστεί διαδικτυακή κακοποίηση ή παρενόχληση.
Μάλιστα, «πρωτιά» μαζί με τη Ρουμανία καταγράφηκε και με το ιδιαίτερα ανησυχητικό 25% των Ελληνίδων που απάντησαν ότι γνωρίζουν γυναίκες του κύκλου τους που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, πολύ μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 14%.
Οι Αρχές
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις απαντήσεις των γυναικών σχετικά με την αντιμετώπιση από την αστυνομία και τις δικαστικές Αρχές.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, το 58% πιστεύει ότι ένα βασικό μέτρο για τη μείωση της βίας κατά των γυναικών είναι η διευκόλυνση της αναφοράς της βίας.
Επίσης, θα πρέπει να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στις γυναίκες να ζητούν βοήθεια, όπως για παράδειγμα μέσω τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης (40%), να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η κατάρτιση της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών για το θέμα (40%) και να ενισχυθεί η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών (38%).
6 στις 10 είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται
Το 60% των Ελληνίδων είπαν ότι η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημά τους, απάντηση που στον ευρωπαϊκό μέσο όρο συγκέντρωσε το 38%, ενώ δεύτερη μετά την Κύπρο έρχεται η Ελλάδα με 59% για τον αντίκτυπο που είχε αυτή η διετία στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Το 45% των Ελληνίδων που συμμετείχαν στην έρευνα εργάστηκε λιγότερο από όσο ήθελαν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά εργασίας, το 30% έχει περιορίσει τον χρόνο που αφιερώνουν στη δουλειά, ενώ η αύξηση των υποχρεώσεων στο σπίτι ανάγκασε το 38% των Ελληνίδων που ερωτήθηκαν να εργαστούν λιγότερο, την ώρα που το 47% άλλαξαν επαγγελματικές αποφάσεις.
Μηδενική ανοχή
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί σειρά μέτρων και δράσεων για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας για τα θύματα και μία κουλτούρα μηδενικής ανοχής απέναντι σε περιστατικά βίας και παρενόχλησης.
Διαθέτει ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών, με τη δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, που είναι στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας. Το επιστημονικό προσωπικό του Δικτύου είναι πάντα σε ετοιμότητα για να βοηθήσει, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, εργασιακής και νομικής στήριξης, καθώς και δωρεάν φιλοξενία.
«Όλοι και όλες είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να στηρίξουμε τα θύματα βίας. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μιλάνε, να καταγγέλλουν και να εμπιστεύονται το Δίκτυο Δομών μας. Βοηθάμε τις γυναίκες να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας, να σταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουν στη ζωή τους» σχολιάζει στο in η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων.
«Παράλληλα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών, δημιουργούμε σύγχρονα εργαλεία πρόληψης και συμπληρώνουμε νομοθετικά κενά. Με λίγα λόγια καθημερινά κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απαλλαγούμε δια παντός από τη βία και την κακοποίηση».
- Εκλογές ΗΠΑ: Ποιες πολιτείες θα πάρουν Τραμπ και Χάρις – Προβλέψεις και πρώτα αποτελέσματα
- ΗΠΑ: Οι νέοι στην Αριζόνα ψηφίζουν για τα δικαιώματα
- Εκλογές ΗΠΑ: Oι 10 βασικές δημογραφικές ομάδες θα κρίνουν τις προεδρικές εκλογές
- Λίβανος: Τουλάχιστον 20 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα νότια της Βηρυτού
- Καταγγελίες Τραμπ για μαζική νοθεία σε Φιλαδέλφεια και Ντιτρόιτ
- Ισραήλ: Στους δρόμους οι πολίτες μετά την καρατόμηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας