Ελένη Πενταφράγκα: «Ο σεβασμός της διαφορετικότητας, θεμελιώδης αξία για την ELPEN»
Η Head of Legal & Corporate Affairs και Μέλος του ΔΣ της ELPEN μιλά στο in.gr για την πάγια επιμονή της εταιρείας στη γυναικεία ενδυνάμωση και τα εντυπωσιακά αποτελέσματά της τόσο για τις εργαζόμενες, όσο και για την ίδια την εταιρεία
Η ELPEN εμφανίζει διαχρονικά υψηλά ποσοστά γυναικείας απασχόλησης, με το γυναικείο φύλο να έχει δυναμική παρουσία και ενεργό ρόλο σε όλες τις δομές της. Η Ελένη Πενταφράγκα, Head of Legal & Corporate Affairs και Μέλος του ΔΣ της εταιρείας, δίνει τη δική της οπτική για τη γυναικεία ενδυνάμωση και τη στρατηγική που ακολουθεί η εταιρεία στο συγκεκριμένο θέμα.
Με ποιους τρόπους ωφελούνται οι ίδιες οι εταιρείες που επιλέγουν να χαράξουν μια πορεία με γνώμονα την ισότητα;
Οι εταιρείες που επιλέγουν διαχρονικά την ισότητα ως βασική αρχή δράσης τους, είναι σε θέση να εντοπίζουν και να αξιοποιούν καλύτερα τις διαφορετικές δεξιότητες των στελεχών τους, εξασφαλίζουν πληθωρικότητα των απόψεων που εκφράζονται και αποφεύγουν φαινόμενα group-think. Σημαντικά είναι τα οφέλη και για την καινοτομία, καθώς ένα τέτοιο περιβάλλον ευνοεί την έκφραση νέων και διαφορετικών ιδεών.
Η ELPEN επέλεξε από την ίδρυσή της να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι: Ο Δημήτρης Πενταφράγκας, φαρμακοποιός και ιδρυτής της εταιρείας, εμπιστεύτηκε από την αρχή της πορείας καίριες θέσεις στο γυναικείο φύλο. Σήμερα, έξι (6) σχεδόν δεκαετίες από την ίδρυσή της, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 50% του προσωπικού της, ενώ το 56% υπηρετεί στρατηγικής σημασίας θέσεις ευθύνης σε διάφορες Διευθύνσεις της. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, ότι τα τμήματα της ELPEN με δραστηριότητα στους τομείς της Έρευνας και Ανάπτυξης στελεχώνονται σε ποσοστό 54% από γυναίκες.
Η ELPEN υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες τη Χάρτα Διαφορετικότητας για την προώθηση της διαφορετικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και με ποιους τρόπους εφαρμόζει η εταιρεία αυτές τις αρχές;
Ο σεβασμός της διαφορετικότητας κάθε ατόμου αποτελεί μια θεμελιώδη αξία για την ELPEΝ, αλλά και το υπεύθυνο επιχειρείν. Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας επισφράγισε κατά κάποιον τρόπο τον ανθρωποκεντρικό τρόπο λειτουργίας που ακολουθεί διαχρονικά η εταιρεία. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την εργασία που παρέχουν οι εργαζόμενοί της, η εταιρεία έχει θεσπίσει κανόνες και πολιτικές, με στόχο την ελευθερία έκφρασης και τη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών στο εργασιακό περιβάλλον.
Μπορεί η αύξηση των γυναικών στον κλάδο της βιοτεχνολογίας και της έρευνας να δώσει ευρύτερα μια άλλη πνοή; Και με ποιους τρόπους θα μπορούσε να επιτευχθεί;
Ο ρόλος της γυναίκας στις επιστήμες είναι διαχρονικός και ιδιαίτερα σημαντικός. Τα συμπεράσματα έρευνας που είχα διαβάσει πριν από περίπου δύο χρόνια (Woman in Science 2020, UNESCO) έδειξαν, πως οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 30% των ερευνητών παγκοσμίως. Για την Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ήταν τότε στο 37,8% για τις ερευνήτριες στις Φυσικές Επιστήμες. Ελπίζω πραγματικά να έχει αυξηθεί σήμερα.
Δεν χωράει αμφιβολία, πως η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον κλάδο της βιοτεχνολογίας θα αποδώσει σπουδαίους καρπούς. Για να επιτευχθεί χρειάζεται πρωτίστως η δέσμευση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βιοτεχνολογίας για το σχεδιασμό μιας στρατηγικής και τη διαμόρφωση μιας εταιρικής κουλτούρας που προωθεί τη δυναμική των γυναικών ερευνητών.
Προσωπικά, κρατάω ως στόχο μια φράση από το φετινό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη: «Απευθύνω κάλεσμα σε όλους για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος, που επιτρέπει στις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν την πραγματική δυναμική τους, ώστε τα σημερινή κορίτσια να αναδειχθούν στους κορυφαίους επιστήμονες του αύριο, που θα φέρουν την καινοτομία και ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους.».
.
.
Πώς είναι για εσάς να βρίσκεστε σε μια θέση-κλειδί μιας πολύ σημαντικής εταιρείας και παράλληλα να εξισορροπείτε σε μια τόσο νεαρή ηλικία τις απαιτήσεις της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής;
Θα έλεγα πως το βασικό «ανταγωνιστικό» στοιχείο μεταξύ των απαιτήσεων στη δουλειά και στο σπίτι είναι ο χρόνος. Για να υπάρξει ισορροπία, χρειάζεται σωστός προγραμματισμός και φυσικά ένα υποστηρικτικό περιβάλλον τόσο στον χώρο εργασίας, όσο και στο σπίτι. Από εκεί και πέρα, αυτό που διαπιστώνω όλο και περισσότερο, είναι ότι πολλές δεξιότητες που απαιτούνται στην προσωπική ζωή, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ρόλο του γονιού, είναι κοινές με αυτές που διαμορφώνουν την επιτυχία στο εργασιακό περιβάλλον. Για παράδειγμα, ο αναστοχασμός, η αυτοπειθαρχία και η ενσυναίσθηση, δεξιότητες που καλείται κανείς να αναπτύξει ως γονέας, είναι απαραίτητες δεξιότητες και όταν ηγείται κανείς ομάδων. Συνεπώς, για μένα είναι απολύτως συνδεδεμένοι ρόλοι και για αυτό είναι σημαντικό οι γυναίκες να ενθαρρύνονται και να ενδυναμώνονται σε κάθε ρόλο που καλούνται να υπηρετήσουν εντός, αλλά και εκτός των εταιρικών σχηματισμών.
Πόσα από τα όνειρά σας έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα και ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Έχω την τύχη να είμαι μέρος μιας εταιρείας, που δημιουργήθηκε από ένα όνειρο. Ο ιδρυτής της, φαρμακοποιός Δημήτρης Πενταφράγκας, είχε το όραμα της δημιουργίας μιας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας υψηλών προδιαγραφών που να μπορεί να «κοιτά στα μάτια» τις διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες. Και το πέτυχε, ιδρύοντας την ELPEN το 1965 με ελάχιστους πόρους στη διάθεσή του. Η ανοδική πορεία που σημειώνει η εταιρεία εδώ και πολλές δεκαετίες πηγάζει από την ώθηση που δημιουργείται όταν πολλοί άνθρωποι υιοθετούν ως κοινή πυξίδα ένα όνειρο και κινούνται ενάντια σε κάθε εμπόδιο, για την πραγματοποίησή του. Aντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως έχω κάθε λόγο να εμπιστεύομαι την αξία του να οραματίζεται κάποιος.
Προσωπικά, νιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνια για το γεγονός, ότι παρά τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης, η ELPEN σχεδιάζει την επόμενη ημέρα με ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο ύψους 125 εκ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Μέρος αυτού αποτελεί το Πάρκο Έρευνας και Καινοτομίας, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι ως Project Leader. To συγκεκριμένο έργο αποτελεί για εμένα ένα σημαντικό επαγγελματικό στόχο. Μέσα από αυτό επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα ένα οικοσύστημα καινοτομίας στον χώρο των επιστημών υγείας, προσφέροντας διεθνώς ανταγωνιστικές υποδομές τόσο σε εταιρείες βιοτεχνολογίας, όσο και σε επιστήμονες της χώρας και του εξωτερικού που ονειρεύονται να κυνηγήσουν τα επιστημονικά τους όνειρα στην πατρίδα τους, χτίζοντας παράλληλα τις αναγκαίες γέφυρες με το εξωτερικό.
Φυσικά, τα όνειρα δεν σταματάνε στα επαγγελματικά αλλά συνεχίζουν και σε προσωπικό επίπεδο. Η οικογένειά μου και ο ρόλος μου ως μητέρα και σύζυγος με τοποθετεί άλλωστε σε μια διαρκή διαδικασία αναζήτησης και θέλησης να ονειρεύομαι ένα καλύτερο μέλλον. Πως θα φτιάξουμε, ατομικά και συλλογικά, ένα βιώσιμο μέλλον απαλλαγμένο από τις προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Πιστεύω, πως όσοι επιμένουμε σε αυτή την αναζήτηση και συνεχίσουμε να είμαστε ανήσυχοι θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο αύριο για τον κόσμο μας.
- Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια