Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης αναλύει την στρατηγική του Πούτιν
«Το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, από το 2014 είναι εκτός κυριαρχίας της κυβέρνησης του Κιέβου. Όποιος ελέγχει αυτή την περιοχή -και πρακτικά είναι οι Ρώσοι- πρέπει να εγγυηθεί ότι αυτές οι δυνάμεις δεν θα πάρουν το αίμα τους πίσω», σημείωσε ο κ. Καραϊωσηφίδης
Στην προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο στρατιωτικός αναλυτής Φαίδων Καραϊωσηφίδης, επισημαίνοντας ότι ο χάρτης της χώρας, την 13η ημέρα από την έναρξη του πολέμου κοκκινίζει.
«Οι Αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 95% των ρωσικών δυνάμεων έχει περάσει στην Ουκρανία γι’ αυτό και ο χάρτης αρχίζει και κοκκινίζει . Φοβάμαι ότι κάποια στιγμή, θα δούμε μια διχοτομημένη Ουκρανία, στη γραμμή του άξονα» είπε στην ΕΡΤ και προσέθεσε ότι «δεν μπορούμε να απαντήσουμε που θα είναι η Οδησσός».
Τι θα γίνει αν πέσει η Μαριούπολη
Σύμφωνα με τον κ. Καραϊωσηφίδη, αν πέσει η Μαριούπολη η θάλασσα της Αζοφικής θα είναι μία περίκλειστη θάλασσα υπό τον έλεγχο των Ρώσων. Μιλώντας για τις ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονμπάς, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τόνισε ότι εκεί υπάρχουν παραστρατιωτικές ομάδες.
«Οι δύο αυτές περιοχές πρακτικά από το 2014 είναι εκτός κυριαρχίας της κυβέρνησης του Κιέβου. Όποιος ελέγχει αυτή την περιοχή -και πρακτικά είναι οι Ρώσοι- πρέπει να εγγυηθεί ότι αυτές οι δυνάμεις δεν θα πάρουν το αίμα τους πίσω», πρόσθεσε.
Ο στρατηγικός ρόλος της Οδησσού
Ο ίδιος σημείωσε πως η τύχη της Οδησσού θα κρίνει το αν η Ουκρανία θα έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Αναφερόμενος στο λιμάνι του Μικολάιβ ο στρατιωτικός αναλυτής τόνισε ότι είναι το σημείο φόρτωσης των σιτηρών της Ουκρανίας. Εκεί ήταν και μία από τις ναυτικές βάσεις της Ουκρανίας.
«Οι Ουκρανοί αυτοβύθισαν τη μοναδική φρεγάτα του ναυτικού τους για να μην πέσει στα χέρια της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ertnews.gr, και στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, την οποία επίμονα ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος. «Ο Ζελένσκι ζητάει από το ΝΑΤΟ, προφανώς για λόγους σημειολογικούς, να μην πετάει κανένα αεροπλάνο. Όμως αν γίνει αυτό κάποια στιγμή τα ρωσικά αεροπλάνα θα έρθουν σε σύγκρουση με τα νατοϊκά και έτσι θα ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος», εκτίμησε.
Αναφερόμενος στην παραχώρηση ρωσικής κατασκευής αεροπλάνων στην Ουκρανία από ορισμένες χώρες τόνισε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, εφόσον συμφωνήσει η Αμερική, αλλά περισσότερο βοηθάει στο αφήγημα ότι οι Ουκρανοί μπορούν να αντισταθούν.
«Οι Ουκρανοί δεν σταμάτησαν τους Ρώσους. Πολεμούν απελπισμένα με τεράστια θυσία. Αυτό που κάνουν είναι να αποδομούν συνεχώς το αφήγημα του Πούτιν», τόνισε.
Σχολιάζοντας τέλος τα τουρκικής κατασκευής drone Bayraktar που χρησιμοποιούν, με επιτυχία οι Ουκρανοί, ο στρατιωτικός αναλυτής είπε ότι θα πρέπει να μας ανησυχούν. «Δυστυχώς, φαίνεται, ότι τα συστήματα αυτά όχι μόνο επιβιώνουν σε τακτικό πόλεμο υψηλής έντασης αλλά είναι αποτελεσματικά», επισήμανε.
- «Μεταγραφή» βουλευτή για Κασσελάκη; Με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Σαρακιώτης
- Η ιστορία του ταρώ πέρα από τα μέντιουμ και τις χαρτομαντείες
- Ο Παναιτωλικός ισοφάρισε σε 1-1 με τον Μπουζούκη (vids)
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν – Τι είπαν για τις εμπορικές σχέσεις
- Νέα κόντρα Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη: «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» – «Παραπλανείται τον λαό»
- Κακοκαιρία Μπερτ: Τρομακτικές εικόνες στη Βρετανία – Πλημμύρες στην Ουαλία