Hμέρα της Γυναίκας: Γυναίκες δημοσιογράφοι στον πόλεμο της Ουκρανίας
Μεταφέρουν τα δραματικά γεγονότα από την εισβολή και εμπνέουν με το θάρρος που επιδεικνύουν. Ας τις γνωρίσουμε...
Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Πρόκειται για μια μέρα που ξεχωρίζει, γιατί υπενθυμίζει τους αγώνες των γυναικών για την ανεξαρτησία τους και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.
Φέτος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το μυαλό και η καρδιά όλων μας βρίσκεται στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που για 13 ημέρες σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις. Βρίσκεται στις γυναίκες και τα κορίτσια που ζουν τον εφιάλτη.
Φυσικά, δεν γίνεται να μην σκεφτούμε τις δημοσιογράφους, τις πολεμικές ανταποκρίτριες, που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στο μέτωπο και κάτω από δύσκολες συνθήκες, αψηφώντας τους κινδύνους μεταφέρουν τα δραματικά γεγονότα και αποδεικνύουν με τον δικό τους τρόπο ότι δεν υπάρχουν ανδροκρατούμενοι τομείς.
Η λίστα είναι μεγάλη
Γυναίκες δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά της Γηραιάς Ηπείρου καλύπτουν την εισβολή και δίνουν το παράδειγμα.
Η απεσταλμένη του MEGA, Βελίκα Καραβάλτσιου, καταγράφει σπαρακτικές εικόνες προσφυγιάς στο σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες τα έχουν διασχίσει τις ημέρες αυτές που διαρκεί ο πόλεμος.
Για την ΕΡΤ η Ευτυχία Πενταράκη, η Ανδριάνα Μαγγανιά, η Αλεξία Καλαϊτζή, η Ελβίρα Κρίθαρη και η Κάτια Αντωνιάδη κάνουν το δικό τους ρεπορτάζ από το Κιέβο και άλλες περιοχές.
Επίσης, η Olga Rudenko, Ουκρανή ρεπόρτερ με περίσσιο θάρρος βρίσκεται στην «καρδιά» των γεγονότων. Για το The Kyiv Independent συνομιλεί με την πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα της και κάνει ειδική μνεία για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος.
Η Kristina Berdynskykh, επίσης από την Ουκρανία, γράφει στους The Financial Times τι συμβαίνει στο Κιέβο και μεταφέρει τα νεότερα από την πρωτεύουσα.
Από την μεριά της, η Maria Sahuquillo ανταποκρίτρια για την El pais αναφέρεται στις δύσκολες ώρες που βιώνουν οι κάτοικοι της Οδησσού και της Νότιας Ουκρανίας.
Η συντάκτρια διεθνών ειδήσεων του Channel 4, Lindsey Hilsum, κάνει ειδική μνεία στην πόλη Μυκολαίβ και εξηγεί γιατί ο ρωσικός στρατός είναι αποφασισμένος να την καταλάβει.
Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Lyse Doucet. H ρεπόρτερ του BBC στο τελευταίο της άρθρο αναφέρεται συναντά μια οικογένεια που βρίσκεται σε καταφύγιο και περιγράφει πώς μια εβδομάδα πολέμου μεταμόρφωσε τις ζωές των Ουκρανών.
Η Αμερικανίδα φωτορεπόρτερ, Lynsey Addario, μέσα από τον φακό της μεταφέρει σε όλον τον κόσμο τα φρικιαστικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Ιρπίν και συγκλονίζει γράφοντας στους The New York Times για την οικογένεια που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να εγκαταλείψει την πόλη.
Για το δράμα των χιλιάδων προσφύγων που επιχειρούν με κάθε μέσο να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη γράφει η Αnnalisa Camilli. H Ιταλίδα δημοσιογράφος του Internazionale βρίσκεται στο Λβιβ, μια πόλη στα Δυτικά της Ουκρανίας, όπου φτάνουν καραβάνια προσφύγων για να φύγουν στο εξωτερικό. Μιλά μαζί τους και αναδεικνύει την ταλαιπωρία τους για όσα έζησαν, την αγωνία τους για το αύριο.
Ανατριχιαστικές ιστορίες μοιράζεται στο CNN και η Clarissa Ward. Το ρεπορτάζ της επικεντρώνεται στα παιδιά του πολέμου και συγκεκριμένα σε αυτά που βρίσκονται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ουκρανίας. Είναι πολύ άρρωστα για να μετακινηθούν και πρέπει να μένουν στο υπόγειο προκειμένου να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.
Οι Mariangela Paone, Anastasiia Lapatina, Isabelle Khurshudyan και Zakhida Adylova δηλώνουν επίσης «παρούσες». Με τα άρθρα τους και τις ανταποκρίσεις τους καταγράφουν όσα συμβαίνουν και σπάνε τα στερεότυπα.
- Προαιρετικές οι συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης
- Λεσόρ: Τους ένωσε όλους
- Βραζιλία: Απαγορεύτηκε η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία – «Βελτιώνει τις μαθητικές επιδόσεις»
- That Christmas – Το νέο χριστουγεννιάτικο anination που θα γλυκάνει τη ψυχή
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές χωρίς τον σκύλο μας – Πώς θα του το «πούμε»
- Famagusta: Το συγκινητικό φινάλε έρχεται την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου