Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν θα υποχωρήσει ο Πούτιν λένε οι ΗΠΑ – Φοβούνται τα χειρότερα
Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα υποχωρήσει και φοβούνται για ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστήριξαν σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω των διεθνών κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες».
«Οι αναλυτές μας εκτιμούν ότι ο Πούτιν είναι απίθανο να αποθαρρυνθεί από τέτοια εμπόδια και, αντίθετα, μπορεί να κλιμακώσει» τον πόλεμο, είπε η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην ετήσια ακρόαση με αντικείμενο τις παγκόσμιες απειλές.
Με την ένταση να έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μιας «ακούσιας κλιμάκωσης», σημείωσε η Χέινς.
Τα πυρηνικά
Η ανακοίνωση του Πούτιν ότι αυξάνει την ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας ήταν «ασυνήθιστη» αλλά οι αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών δεν παρατήρησαν αλλαγές στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, περά από όσες είχαν εντοπίσει κατά τη διάρκεια προηγούμενων διεθνών κρίσεων, πρόσθεσε η Χέινς.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συμφώνησε με την εκτίμηση της Χέινς ότι η Ρωσία είναι απίθανο να υπαναχωρήσει. «Πιστεύω ότι ο Πούτιν είναι θυμωμένος και απογοητευμένος αυτήν τη στιγμή. Είναι πιθανόν να προσπαθήσει να συντρίψει τον ουκρανικό στρατό, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι απώλειες αμάχων», υποστήριξε.
Ο ίδιος ο Μπερνς και οι αναλυτές της CIA δεν βλέπουν πάντως πώς θα μπορέσει ο Πούτιν να επιτύχει τον στόχο του, δηλαδή να καταλάβει το Κίεβο και να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ένα φιλορωσικό καθεστώς-μαριονέτα.
Ο Μπερνς είπε επίσης ότι η κινεζική ηγεσία «ανησυχεί» για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, παρά την άρνησή της να καταδικάσει τη Ρωσία ή να χαρακτηρίσει «εισβολή» την επίθεση. Οι Κινέζοι «δεν περίμεναν τις σημαντικές δυσκολίες που επρόκειτο να συναντήσουν οι Ρώσοι.
Νομίζω ότι είναι άφωνοι, πρώτον από τη ζημιά στη φήμη τους λόγω της στενής σχέσης τους με τον πρόεδρο Πούτιν και δεύτερον από τις οικονομικές επιπτώσεις, σε μια περίοδο που ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από εκείνον που βίωναν εδώ και τρεις δεκαετίες», πρόσθεσε ο Μπερνς. «Και τρίτον, νομίζω ότι ανησυχούν λίγο από τον τρόπο με τον οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς πολύ πιο κοντά», είπε.
Ο υποστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, ο διευθυντής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, είπε ότι η εκτίμησή του είναι ότι 2.000 έως 4.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις.
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία