Άρδευση: Μέσω πλατφόρμας ο υπολογισμός του αναγκαίου ποτίσματος καλλιεργειών
Πρωτοποριακό σύστημα ελεύθερης πρόσβασης άρδευσης ακριβείας για κάθε αγροτεμάχιο σε όλη την Κρήτη
Μια νέα καινοτόμα πλατφόρμα, που θα επιτρέπει στους αγρότες της Κρήτης να γνωρίζουν σε εβδομαδιαία βάση τις ανάγκες των καλλιεργειών τους και να προσαρμόζουν ανάλογα το πότισμα, παρουσιάστηκε σήμερα στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», στα Χανιά.
Η πλατφόρμα υπολογίζει τις ανάγκες ξεχωριστά για κάθε αγροτεμάχιο, βασιζόμενη στο είδος της καλλιέργειας, την ιδιαιτερότητα του χώματος, το ανάγλυφο του εδάφους, το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας, την ηλικία των δέντρων και την πρόγνωση του καιρού. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα ελεύθερης πρόσβασης άρδευσης ακριβείας για κάθε αγροτεμάχιο σε όλη την Κρήτη (καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών, αμπέλου και αβοκάντο).
Παράλληλα συνδυάζει καινοτόμες τεχνολογίες, όπως, τεχνικές γεωφυσικής και δορυφορικής τηλεπισκόπησης, μετρήσεις πεδίου/αναλύσεις εδαφών, μετεωρολογική πληροφορία σε πραγματικό χρόνο, καθώς και βάσεις δεδομένων αγροτεμαχίων του ΟΠΕΚΕΠE.
Το έργο έλαβε την ονομασία DEFICIT και υλοποιήθηκε σε διάστημα τριών ετών, με φορείς υλοποίησης το Ινστιτούτο Ελιάς, το ΙΤΕ, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ. Τη χρηματοδότηση εξασφάλισε η Περιφέρεια Κρήτης με την ένταξή του στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020.
Χρησιμοποιεί χάρτες, πάνω στους οποίους ο καλλιεργητής μπορεί να βρει το αγροτεμάχιό του και κλικάροντας στο σημείο εκείνο, θα δει ένα παράθυρο με τις αρδευτικές ανάγκες.
Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση ο επικεφαλής της ομάδας Νεκτάριος Κουργιαλάς, «ο παραγωγός μπαίνει στην εφαρμογή, βρίσκει το αγροτεμάχιό του είτε χειροκίνητα, είτε με συντεταγμένες και του δίδονται όλες οι πληροφορίες για την απαραίτητη άρδευση».
Το σύστημα λειτουργεί δοκιμαστικά από το περασμένο φθινόπωρο αλλά στην παρούσα αρδευτική περίοδο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
«Το Ινστιτούτο Ελιάς προσέφερε τη γνώση που έχει συγκεντρώσει επί δεκαετίες στο ζήτημα της άρδευσης ώστε να φτιάξουμε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, σε συνεργασία και με άλλα επιστημονικά ιδρύματα της Κρήτης», ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γιώργος Ψαρράς, επισημαίνοντας ότι η πληροφορία μέσω της πλατφόρμας θα δίνεται άμεσα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται, ενώ έχει τη δυνατότητα προσαρμογής στα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, ακόμα και σε περιόδους ακραίας λειψυδρίας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ουκρανία: «Ο πόλεμος έχει τραβήξει πολύ», συμφώνησαν Ντόναλντ Τραμπ και Όλαφ Σολτς
- Ρωσία: Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου
- EFL Cup: Έπαιξε με τη «φωτιά» αλλά δεν κάηκε η Τότεναμ (4-3, vid)
- Ρουί Βιτόρια: «Κάναμε εμφάνιση υψηλού επιπέδου»
- Ο Παναθηναϊκός από 20ος ανέβηκε 13ος (pic)
- Άγρια δολοφονία: Του είπε να χωρίσουν και τη σκότωσε στη μέση του δρόμου – Ισόβια για πρωταθλητή σκοποβολής