Μητσοτάκης: Πρόταση στην Κομισιόν για «πλαφόν» στην αγορά φυσικού αερίου TTF
Επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Νέα πρωτοβουλία αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει και της νέας συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. απέστειλε στην πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία τονίζει την ανάγκη έκτακτης και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ρυθμιστικής παρέμβασης στη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου TTF.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει, όπως αναφέρουν πηγές, πως η διαμόρφωση των τιμών με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα της αγοράς φυσικού αερίου με τους traders να προκαλούν μεγάλες μεταβολές και το κόστος να καλούνται να το πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Κυβερνητικοί κύκλοι μιλώντας στον ΟΤ για το σκεπτικό της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνουν ως παράδειγμα την πρόσφατη έκρηξη ακόμη και στα 345 ευρώ/MWh των τιμών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αερίου στο ολλανδικό hub. Αύξηση η οποία δεν δικαιολογούταν, ούτε σε θέμα επάρκειας αλλά και ούτε σε βίαιη διακοπή της παροχής αερίου στην Ε.Ε.
Ρυθμιζόμενη τιμή
Με την πρόταση του ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως τονίζουν στον ΟΤ οι ίδιες πηγές, ζητά ένα reset της αγοράς του φυσικού αερίου με ρυθμιζόμενη τιμή στα 60 ευρώ/MWh και ανώτατο εύρος διακύμανσης. Προτείνει επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, την παύση των δραστηριοτήτων traders που δεν έχουν σχέση με την πραγματική αγορά του φυσικού αερίου και αποσκοπούν στην υπερβολική κερδοσκοπία, ενώ στο τραπέζι ρίχνει ακόμη και το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των παραγωγών.
Με αυτά τα έκτακτα μέτρα, αναφέρουν πηγές στον ΟΤ, θα περιοριστούν οι επιπτώσεις στις τιμές χονδρεμπορικής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στα κράτη – μέλη παρέχοντας μία μεγάλη ανάσα στο ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ο προβληματισμός
Ο μεγάλος προβληματισμός τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και άλλων κυβερνήσεων των χωρών της Ε.Ε. έχει να κάνει με τις τεράστιες επιπτώσεις στα δημοσιονομικά.
Πληροφορίες του ΟΤ, θέλουν την ελληνική οικονομία να χάνει μία με δύο ποσοστιαίες μονάδες ανάπτυξης με τη συνέχιση της έκρηξης των τιμών της ενέργειας αλλά και για χτύπημα στο έλλειμμα και τον κρατικό προϋπολογισμό. «Η λύση μόνο ευρωπαϊκά μπορεί να δοθεί», σημειώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι σπεύδουν να συμπληρώσουν και ως προς το θέμα των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου: «Αν οι τιμές συνεχίσουν να κινούνται με αυτές τις ταχύτητες όσα ποσά επιχορηγήσεων και να δίνονται δεν είναι εφικτό να ανακοπούν οι μεγάλες αυξήσεις και να ανακουφιστούν οι οικιακοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις».
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα επίσης με όσα υποστηρίζουν, ακόμη κι αν οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρηματοδοτηθούν από ένα ευρω-ομόλογο ή από κρατικά ταμεία τα ποσά αυτά από τη στιγμή που υπολογίζονται στα δημοσιονομικά των κρατών – μελών το πρόβλημα θα παραμένει και θα μεγαλώνει συνολικά για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις