Τι πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού;
Είναι από τις καταστάσεις που κανείς και ποτέ δεν πρέπει να βιώσει. Καλό όμως θα είναι να ξέρουμε κάποια βασικά πράγματα, και αχρείαστα να είναι.
Οι κάτοικοι των μεγάλων Ουκρανικών πόλεων ζουν μέρα και νύχτα από τις 24 Φεβρουαρίου, με τον τρόμο ενός βομβαρδισμού. Στο Κίεβο οι σειρήνες ηχούν και παγώνουν το αίμα. Τότε σημαίνει πως θα ακολουθήσει κάποιος βομβαρδισμός.
Κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί ήσυχος στο σπίτι του και όλοι ζουν με την αγωνία: «Και εάν η βόμβα πέσει στο δικό μου σπίτι;». Τα πρέπει να κάνουμε πριν αλλά και μετά από έναν βομβαρδισμό; Πως θα ξεχωρίσουμε τον ανατριχιαστικό ήχο της σειρήνας όταν ηχήσει;
Οι σειρήνες
Πριν από κάποιον βομβαρδισμό η αεράμυνα της πόλης θα έχει εντοπίσει τα αεροπλάνα ή τους πυραύλους που έρχονται και θα σημάνει συναγερμό. Αυτό σημαίνει ότι από διάφορα σημεία θα αρχίσουν να ηχούν οι σειρήνες.
Η Πολιτική Άμυνα θα δώσει το έναυσμα αλλά και τη λήξη ενός βομβαρδισμού. Οι σειρήνες θα ηχήσουν επί ένα λεπτό της ώρας και ο ήχος τους θα κυμαίνεται σε ένταση.
Την ίδια στιγμή οι καμπάνες των εκκλησιών θα κτυπούν για δύο λεπτά συνέχεια με πολύ γρήγορο ρυθμό και οι κωδωνοκρουσίες θα είναι σύντομες. Ενώ και από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο θα επαναλαμβάνεται το ακόλουθο μήνυμα: «Προσοχή, Προσοχή, Πολιτική Άμυνα, Συναγερμός». Το μήνυμα θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο λεπτά, τρεις συνολικά φορές για κάθε συναγερμό
Μετά την έναρξη, ακολουθεί η λύση. Είναι η στιγμή που όλοι ανασαίνουν ανακουφισμένοι και μετά ψάχνουν για απώλειες. Οι σειρήνες θα ηχήσουν με έναν συνεχόμενο ήχο σταθερής έντασης, Οι καμπάνες των εκκλησιών, με κωδωνοκρουσίες σε αργό ρυθμό συνολικής διάρκειας δυο λεπτών και από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση θα μεταδίδεται το εξής: « Προσοχή, προσοχή, Πολιτική Άμυνα, Τέλος συναγερμού». Το μήνυμα θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο λεπτά, τρεις συνολικά φορές για κάθε συναγερμό.
Τι πρέπει να κάνουμε
Ας υποθέσουμε λοιπόν πως ακούμε τις σειρήνες και ο βομβαρδισμός της πόλης που βρισκόμαστε είναι ζήτημα ολίγων λεπτών. Πρέπει οπωσδήποτε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Και μετά:
-Αν βρισκόμαστε στο σπίτι όταν θα ακούσουμε τη σειρήνα για την έναρξη συναγερμού, τρέχουμε αμέσως να καλυφθούμε σε κάποιο υπόγειο, σε κάποιο καταφύγιο ή έστω σε ένα εσωτερικό δωμάτιο που θεωρείται ο ασφαλέστερος χώρος του σπιτιού.
-Αν αρχίσει ο βομβαρδισμός χωρίς να έχει σημάνει ο συναγερμός, τότε βρίσκουμε τον πλησιέστερο χώρο που προσφέρει προστασία και μπαίνουμε εκεί. Σε καμία περίπτωση δεν τρέχουμε άσκοπα
-Πριν καλυφθούμε βεβαιωνόμαστε ότι κλείσαμε τους διακόπτες του γκαζιού, του ηλεκτρισμού και του νερού.
-Αποφεύγουμε να βρισκόμαστε κοντά σε παράθυρα, τζάμια και πόρτες
-Έχουμε πάντα μαζί μας ραδιόφωνο
-Έχουμε πάντα μαζί μας φακό και σφυρίχτρα
-Σβήνουμε αμέσως τις φωτιές που ενδεχομένως να εκδηλωθούν μέσα στο σπίτι μας.
Στο δρόμο
Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε στο δρόμο και οδηγούμε το αυτοκίνητο μας και εκείνη τη στιγμή αρχίζει ο βομβαρδισμός. Αμέσως και με ψυχραιμία κάνουμε δεξιά, σταματάμε το όχημα, κατεβαίνουμε και τρέχουμε να προφυλαχτούμε όπου μπορούμε.
Ποτέ δεν σταματάμε σε διασταυρώσεις ή στενά δρομάκια γιατί θα πρέπει να κινούνται με ελευθερία τα αυτοκίνητα των διαφόρων υπηρεσιών της Πολιτικής Άμυνας, του στρατού και τα ασθενοφόρα.
-Δεν βγαίνουμε ποτέ από τον χώρο προστασίας μας εάν δεν σημάνει η λήξη του συναγερμού.
-Αν είμαστε σε ανοιχτό χώρο και δεν έχουμε που να κρυφτούμε ενώ πέφτουν οι βόμβες, τότε πέφτουμε αμέσως μπρούμυτα και καλύπτουμε το κεφάλι μας με τα χέρια μας.
-Κάθε βαθούλωμα του δρόμου ακόμη και το πιο μικρό μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία επειδή τα θραύσματα κατευθύνονται προς τα έξω και προς τα πάνω.
Μετά τον βομβαρδισμό
-Διατηρούμε την ψυχραιμία μας – όσο και εάν αυτό ακούγεται δύσκολο – και βοηθούμε όσους το χρειάζονται (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι)
-Ελέγχουμε το ηλεκτρικό, τηλεπικοινωνιακό δίκτυο καθώς και εκείνο του γκαζιού και ειδοποιούμε την αστυνομία.
-Δεν πλησιάζουμε κομμένα καλώδια ηλεκτρικού.
-Δεν πλησιάζουμε ύποπτα αντικείμενα
Έρευνες έχουν δείξει πως ένα άτομο που βρίσκεται την ώρα του βομβαρδισμού στο σπίτι του είναι τρεις φορές ασφαλέστερο από ένα άτομο που είναι ακάλυπτο στο δρόμο. Ενώ ένα άτομο που βρίσκεται μέσα σε καταφύγιο είναι πέντε φορές ασφαλέστερο από αυτό που βρίσκεται στο σπίτι και δεκαπέντε φορές ασφαλέστερο από ένα άλλο που βρίσκεται ακάλυπτο στο δρόμο.
- Δεν υπάρχει κατάρα του Έλβις Πρίσλεϊ, μόνο τραγωδίες: Η εγγονή & κληρονόμος της δυναστείας Ράιλι Κίου ξεκαθαρίζει
- Live: Ανοίγουν τα χαρτιά του οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ – Πρώτο debate πριν τις εκλογές
- Press Release by Olympiacos FC
- Λίαμ Πέιν: Το τελευταίο αντίο στον τραγουδιστή – Συγκινεί το στεφάνι που έστειλε ο γιος του
- LIVE: Ολυμπιακός ONEX – Γκίζεν
- Live η ομιλία Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη