Bigorexia: Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχολογία των εφήβων
Τα τέλεια σώματα στα social media ωθούν τους εφήβους να σχηματίσουν μυϊκή δυσμορφία.
- Νέος σεισμός στην Κρήτη - Καθησυχαστικός ο Λέκκας
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Όπως πολλοί έφηβοι αθλητές έτσι και ο 16χρονος Μπόμπι προσπαθεί χρόνια να «χτίσει» σώμα μέσω γυμναστικής και καταναλώνοντας πρωτεΐνη.
Πολλές φορές παρακολουθεί τα βίντεο των bodybuilders, όπως του 46χρονου Greg Doucette, ενώ πηγαίνει στο γυμναστήριο έξι φορές τη βδομάδα.
«Αυτοί οι τύποι με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι ήθελα να αποκτήσω σώματα σαν κι αυτούς και να δημοσιεύω τέτοια πράγματα [στα social media]» αναφέρει στους nytimes ο Μπόμπι.
Φροντίζει να αδειάσει το ψυγείο, τρώγοντας κέικ με πρωτεΐνες και σέικ Oreo που χτίζουν μυϊκή μάζα. Καταναλώνει τόση πολλή πρωτεΐνη που μερικές φορές οι συμμαθητές του παραξενεύονται βλέποντάς τον να τρώει πάνω από οκτώ γεύματα με κοτόπουλο και ρύζι στο σχολείο.
Αλλά τον Μπόμπι δεν τον ενδιαφέρει να ξεχωρίζει κατά τη διάρκεια των try-outs στο πανεπιστήμιο. Στόχος του είναι να αγωνιστεί σε μια διαφορετική αρένα: το TikTok.
Ο Μπόμπι δημοσιεύει τώρα τη δική του προπόνηση TikToks. Γυρισμένα στο iPhone 11 του, συνήθως στο γυμναστήριο ή στο σαλόνι της οικογένειάς του, τα βίντεο είναι αφιερωμένα σε θέματα όπως το πώς να αποκτήσετε ένα «στήθος γορίλα», «τα μπράτσα του Ποπάι» ή «οι κοιλιακοί του Lil Uzi».
Τι είναι η bigorexia;
Η bigorexia αποτελεί ένα είδος μυικής δυσμορφίας που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική άρση βαρών και την αυστηρή προσκόλληση στην κατανάλωση τροφών που μειώνουν το σωματικό βάρος και χτίζουν μυς.
Πολλοί γιατροί και ερευνητές λένε ότι η διαδικτυακή λατρεία των μυωδών ανδρικών σωμάτων μπορεί να έχει τοξική επίδραση στην αυτοεκτίμηση των αγοριών και των νεαρών ανδρών, οι οποίοι αισθάνονται ανεπαρκείς και δυσαρεστημένοι με το σώμα τους.
«Τα κορίτσια συζητούν αυτό το θέμα περισσότερο, αλλά και τα αγόρια αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα», δήλωσε στους ΝΥΤ ο 17χρονος Έλιοτ. «Αισθάνομαι ότι προσπαθώ να γίνω κάποιος χαρακτήρας μόνο και μόνο για να έχω περισσότερες προβολές», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με μια έρευνα του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Californian Journal of Health Promotion, σχεδόν το ένα τρίτο των 149 αγοριών που συμμετείχαν στην έρευνα, ηλικίας 11 έως 18 ετών, ήταν δυσαρεστημένοι με τα σχήματα του σώματός τους. Οι αθλητές ήταν πιο πιθανό να είναι δυσαρεστημένοι από τους μη αθλητές και οι περισσότεροι ήθελαν να «αυξήσουν τους μυς», ειδικά στο στήθος, τα χέρια και τους κοιλιακούς.
«Έχω χάσει εντελώς τις κοινωνικές μου δεξιότητες», δήλωσε στους ΝΥΤ ένας Καναδός TikToker. Συχνά χάνει πάρτι γενεθλίων και αποφεύγει να συναναστρέφεται με τους φίλους του επειδή φοβάται την προπόνηση της επόμενης ημέρας και πώς αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη των μυών του.
«Υπάρχουν τόσα γεγονότα που έχασα επειδή ήμουν στο γυμναστήριο. Ουσιαστικά δεν φεύγω από το σπίτι μου εκτός από τα ψώνια, τη δουλειά και το γυμναστήριο».
«Αν δεν υπήρχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή το διαδίκτυο, μάλλον δεν θα με ενδιέφερε η σωματική μου διάπλαση, για να είμαι ειλικρινής», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις