Συγγενείς του πανδημικού κοροναϊού ανιχνεύθηκαν και πάλι σε κατασχεμένους παγκολίνους
Οι παγκολίνοι, φολιδωτά θηλαστικά που τρέφονται με έντομα, είναι περιζήτητοι στην Ασία τόσο για το κρέας τους όσο και ως συστατικά παραδοσιακών «θεραπειών».
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ιοί που παρουσιάζουν στενή γενετική συγγένεια με τον SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκαν και πάλι σε παγκολίνους που κατασχέθηκαν από λαθρεμπόρους, μια ανακάλυψη που εντείνει τις πιέσεις για απαγόρευση της εμπορίας άγριων ειδών.
Κοροναϊοί που συγγενεύουν με τον πανδημικό ιό είχαν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα μόνο σε παγκολίνους που είχαν κατασχεθεί στην Κίνα.
Αυτή τη φορά ανιχνεύθηκαν σε παγκολίνους του είδους Manis javanica που βρέθηκαν στο Βιετνάμ.
Διαβάστε επίσης:
- Κοροναϊός των παγκολίνων απειλεί να προκαλέσει νέα πανδημία
- Συγγενείς του SARS-CoV-2 που μεταδίδονται στον άνθρωπο ανακαλύφθηκαν σε νυχτερίδες
«Γνωρίζουμε ότι οι κοροναϊοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια στον άνθρωπο […] Η απαγόρευση του εμπορίου παγκολίνων και άλλων άγριων θηλαστικών και πτηνών θα εξαλείψει αυτή την οδό ανάδυσης παθογόνων παραγόντων» δήλωσε ο Νγκιούεν Τι Ταν Νγκα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Wildlife Conservation Society (WCS), η οποία διενέργησε τη μελέτη.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Frontiers in Public Health
Οι παγκολίνοι, φολιδωτά θηλαστικά που τρέφονται με έντομα, είναι περιζήτητοι στην Ασία τόσο για το κρέας τους όσο και ως συστατικά παραδοσιακών «θεραπειών». Χωρίζονται σε συνολικά οκτώ είδη, τα οποία έχουν ενταχθεί από το 2017 στη διεθνή συνθήκη CITES που απαγορεύει το εμπόριό τους.
Στην Ασία ζουν τέσσερα είδη, τα οποία είναι όλα απειλούμενα.
Οι συντάκτες της νέας μελέτης πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις σε δείγματα 246 παγκολίνων που κατασχέθηκαν στο Βιετνάμ το διάστημα 2016-2020. Βρέθηκαν στην κατοχή λαθρεμπόρων που εμπορεύονταν παράλληλα πρωτεύοντα θηλαστικά, ερπετά και πτηνά. Συνολικά επτά παγκολίνοι του ασιατικού είδους Manis javanica διαπιστώθηκε ότι έφεραν κοροναϊούς παρόμοιους με τoν SARS-CoV-2.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων έχουν ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να απαγορεύσει και να πατάξει το εμπόριο άγριων θηλαστικών, τα οποία εγκυμονούν τον κίνδυνο ζωονόσων.
Οι ερευνητές της WCS θεωρούν ωστόσο ότι οι συστάσεις περιορίζονται στις ανοιχτές αγορές και δεν αντιμετωπίζουν τις νόμιμες και παράνομες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Κίνα ξεκίνησε εκστρατεία πάταξης του παράνομου εμπορίου και απαγόρευσε την εκτροφή, την πώληση και την κατανάλωση χερσαίων άγριων ζώων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις