Ερντογάν: Κατηγορεί τη Δύση και διεκδικεί διαμεσολαβητικό ρόλο για το ουκρανικό – Τι είπε για τις γεωτρήσεις
Τι είπε ο Ερντογάν για τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
Συνεχίζει την προσπάθεια να εμφανιστεί ως «σωτήρας» ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε πως «κάνουμε προσπάθειες να μην μετατραπεί η κρίση σε τραγωδία», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή η συνάντηση στην Αττάλεια, «στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας για πρώτη φορά, θα οδηγήσει σε μόνιμη λύση».
Ερντογάν ο… σωτήρας
Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Ερντογάν, υποστήριξε ότι «η θέση της Τουρκίας ως μιας σημαντικής χώρας που μπορεί να συνομιλήσει και με τις δύο πλευρές εκτιμάται ιδιαίτερα σε όλο τον κόσμο». Εξέφρασε δε την ευχή η συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ στην Αττάλεια να οδηγήσει σε μόνιμη λύση.
«Θα συνεχίσουμε τη διπλωματική μας κινητικότητα στο φόρουμ στην Αττάλεια μεταξύ 11-13 Μαρτίου. Ελπίζουμε ότι η συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας για πρώτη φορά, θα οδηγήσει σε μόνιμη λύση», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι «κάνουμε προσπάθειες να μην μετατραπεί η κρίση σε τραγωδία. Δηλώσαμε ότι η περιοχή μας, που παλεύει με την αστάθεια, δεν μπορεί να αντέξει έναν πόλεμο. Δεν υπάρχει νικητής του πολέμου, των πολέμων».
Κατηγορεί τη Δύση
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε πάλι τη Δύση ότι δεν έχει κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι της.
«Μπροστά σε αυτήν την επαίσχυντη εικόνα της ανθρωπότητας, οι οργανισμοί των οποίων το καθήκον είναι να διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα δεν κουνούν ούτε το δαχτυλάκι τους. Πού είναι οι χώρες που ισχυρίζονται ότι κατέχουν την εξουσία στον κόσμο; Παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη;», αναρωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ανθρωπιστική υποστήριξη, δεν γίνονται βήματα για να υπάρξει σωτηρία. Αυτοί που ξεσηκώνουν τον κόσμο όταν διακυβεύονται τα δικά τους συμφέροντα παρακολουθούν τις σφαγές από μακριά τα τελευταία 11 χρόνια».
Σύμφωνα με το sigmalive, ο Ερντογάν ανέφερε, ότι οι δυτικοί ηγέτες δεν διαφέρουν καθόλου από τον Μογγόλο ηγεμόνα Χουλαγκού Χαν που είχε καταστρέψει τις βιβλιοθήκες της Βαγδάτης.
«Δεν δεχόμαστε πρακτικές που μοιάζουν με κυνήγι μαγισσών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «ανοησία» την απόλυση του διευθυντή της φιλαρμονικής στη Γερμανία, επειδή ήταν φίλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και την απαγόρευση των έργων του Ντοστογιέφσκι στην Ιταλία.
«Τί ανοησία είναι αυτή; Απαγορεύουν τα έργα του Ντοστογιέφσκι. Τί ανοησία είναι αυτή; Σε τί διαφέρει αυτοί από τον Χουλαγκού, ο οποίος είχε καταστρέψει τις βιβλιοθήκες στη Βαγδάτη; Είναι ίδιοι. Το να βιώνουμε τέτοια πράγματα είναι καταστροφικό για εμάς τους πολιτικούς», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Οι δηλώσεις που έγιναν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για την κρίση στην Ουκρανία αποκάλυψαν επίσης την αλήθεια πίσω από αυτή την αδιαφορία και τα διπλά μέτρα και τα σταθμά. Δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό όσοι ξεχωρίζουν τους αδικημένους με βάση το χρώμα του δέρματος», πρόσθεσε.
«Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αρνητικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό στη χώρα μας», παραδέχτηκε επίσης ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά «κάναμε πολλά βήματα, κάνουμε και θα κάνουμε γι’ αυτό. Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τους πολίτες μας με επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Παρακολουθούμε επίσης στενά την αύξηση της βενζίνης», ανέφερε.
Γεωτρήσεις και προκλήσεις
Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας ότι θα τον συναντήσει την Κυριακή.
«Σήμερα θα φιλοξενήσουμε τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, αύριο τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Κυριακή», δήλωσε.
Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου.
«Ελπίζουμε να αυξήσουμε γεωτρύπανά μας σε 5. Θα γίνουμε πολύ πιο δυνατοί στο θέμα των γεωτρήσεων», δήλωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις