New York Times: Ούτε επί Στάλιν δεν φύγαμε από την Ρωσία
Αυτό δεν συνέβη ποτέ, ακόμη και στα βάθη του Ψυχρού Πολέμου, υπό τη σοβιετική δικτατορία.
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Οι New York Times αποσύρουν τους δημοσιογράφους τους από τη Ρωσία, μετά την υιοθέτηση νόμου στη χώρα που ποινικοποιεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την διεύθυνση της εφημερίδας, για την ασφάλεια τους οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι κινδυνεύουν με έως και 15 χρόνια φυλάκιση, θα μετακινηθούν εκτός Ρωσίας, τουλάχιστον επί του παρόντος.
Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης, Cliff Levy, αυτό δεν συνέβη ποτέ, ακόμη και στα βάθη του Ψυχρού Πολέμου, υπό τη σοβιετική δικτατορία.
Ως γνωστόν πέραν των Times, το βρετανικό BBC και η καναδική κρατική ραδιοτηλεόραση CBC/Radio Canada επίσης ανέστειλαν τις δραστηριότητες των δημοσιογράφων τους στη Ρωσία. Ο γενικός διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι δήλωσε ότι ο νέος νόμος «φαίνεται να ποινικοποιεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία».
Ο νόμος Πούτιν για τις «ψευδείς ειδήσεις»
Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει το BBC ότι διαδραματίζει «έναν αποφασιστικό ρόλο στην υπονόμευση της σταθερότητας και της ασφάλειας της Ρωσίας».
Ο νέος νόμος, τον οποίο υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προβλέπει αυστηρές ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών για τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το κείμενο αυτό προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, με τον νόμο να στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις