Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δίπλα στους πρόσφυγες στα σύνορα με την Πολωνία
Το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης, οι εθελοντές η εξασφάλιση διαμονής των προσφύγων της Ουκρανίας
Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία μετά της εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.
Χρειάστηκε μόλις μια βδομάδα για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο των εκτοπισμένων, με τον ΟΗΕ να εκφράζει την ανησυχία του για την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος, Χριστίνα Ψαρρά, βρέθηκαν στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας από την πρώτη στιγμή, βιώνοντας καθημερινά το δράμα των προσφύγων της εμπόλεμης ζώνης.
Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης
Όπως εξήγησε στο in η Χριστίνα Ψαρρά, η μεγάλη απορρόφηση προσφύγων στην Πολωνία βασίζεται στους οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς στη χώρα. Η ίδια κάνει λόγο για τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης από τον ντόπιο πληθυσμό ενώ στις δράσεις και συμμετέχουν και αρκετοί εθελοντές.
Τις πρώτες μέρες που ξέσπασε ο πόλεμος σημειώθηκε μαζική έλευση του κόσμου, ωστόσο όσο περνάνε οι μέρες, οι ροές όλο και μειώνονται. Οι πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, φτάνουν συνήθως έως ένα σημείο με τρένα, λεωφορεία ή αυτοκίνητα κι έπειτα περνούν τα σύνορα πεζή.
«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να προσαρμόσουμε τις δράσεις μας» εξηγεί η κ. Ψαρρά. «Ούτως ή άλλως σε οποιαδήποτε τέτοια συνθήκη οι ομάδες μας φτάνουν εντός 24 ωρών με σκοπό να δούμε την κατάσταση στις χώρες υποδοχής αλλά και να φτιάξουμε τις κατάλληλες υποδομές ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε ανάγκη μπορεί να προκύψει εντός της Ουκρανίας, όπου βρισκόμαστε και προσπαθούμε να δούμε με ποιον τρόπο να συνεχίσουμε τις δράσεις που είχαμε».
Όπως σημειώνει η ίδια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εξασφαλιστεί διαμονή στους πρόσφυγες ενώ συνεχώς ντόπιος κόσμος φτάνει στα σύνορα ώστε να μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.
Αναγκαία η ψυχολογική υποστήριξη
«Υπάρχει κόσμος ο οποίος είναι τραυματισμένος. Έχουν δραπετεύσει από πόλεμο, υπάρχουν μικρά παιδιά που όσο περισσότερες μέρες περνάνε τόσο περισσότερο βιώνουν τις καταστάσεις μέσα [στην Ουκρανία]» περιγράφει η κ. Ψαρρά.
«Η ψυχολογική υποστήριξη είναι αναγκαία τόσο στο άμεσο όσο και το μακρινό μέλλον. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει κανείς πως είναι η ψυχολογική κατάσταση ενός ανθρώπου σε αυτές τις ώρες, αν και το κύριο μέλημά τους είναι η επιβίωσή τους».
Το παιδί αργά ή γρήγορα θα καταλάβει ότι δεν θα γυρίσει
Όσον αφορά τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που περνούν τα σύνορα αναφέρει πως «ανάλογα με την ηλικία καταλαβαίνουν περισσότερα. Όπως και να έχει, ένα παιδί όταν το παίρνεις και του λες όποιο ψέμα κι αν βρεις για να φύγει από το σπίτι του, τους φίλους του και την θαλπωρή του όσο πιο γρήγορα γίνεται, αργά η γρήγορα θα καταλάβει γιατί δεν θα μπορεί να επιστρέψει πίσω».
«Βλέποντας αυτούς τους ανθρώπους ντρέπομαι να πω ότι με δυσκολεύει κάτι, γιατί βλέπεις μπροστά σου ανθρώπους να δραπετεύουν από πόλεμο. Μπροστά τους οι δικές μας δυσκολίες είναι τίποτα» αναφέρει η κ. Ψαρρά.
Το ημερολόγιο δράσεων
5 Μαρτίου
Ενώ η προσπάθεια εκκένωσης αμάχων απέτυχε στη Μαριούπολη το πρωί του Σαββάτου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν έκκληση ώστε οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί λόγω των συγκρούσεων και θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη να μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Μαριούπολη είναι καταστροφική. Το προσωπικό προσπαθεί να παραμείνει ασφαλές καθώς οι σφοδρές επιθέσεις συνεχίζονται και οι προμήθειες τροφίμων είναι πενιχρές. Δεν υπάρχει νερό, ρεύμα ή θέρμανση. Οι υπηρεσίες διαδικτύου και τηλεφώνου έχουν διακοπεί. Νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ και κτίρια κατοικιών υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Και δεν είναι δυνατόν να μεταφέρουμε βοήθεια στην πόλη.
Στο πλαίσιο των έκτακτων αναγκών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη δύο κινητές ιατρικές μονάδες από τη Σάμο μαζί με ιατρικό και τεχνικό εξοπλισμό. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή ώστε να προσαρμόζουμε την προσφορά βοήθειας, ανάλογα με τις ανάγκες των ανθρώπων.
3 Μαρτίου
Μέρος του πρώτου φορτίου έκτακτης ανάγκης αποστέλλεται στην Ουκρανία, από την αποθήκη προμηθειών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις Βρυξέλλες. Το υλικό είναι 120 m³ και αποτελείται από χειρουργικά σετ έκτακτης ανάγκης, εξοπλισμό φροντίδας τραύματος και επιπλέον προμήθειες για την κάλυψη ιατρικών αναγκών.
1 Μαρτίου
Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ανταπόκρισης εκτάκτων αναγκών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στις χώρες: Πολωνία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και παρέχουν κιτ για τη φροντίδα τραυμάτων πολέμου σε νοσοκομεία, τηλεϊατρική και απαραίτητο προσωπικό και προμήθειες.
25 Φεβρουαρίου
Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παραμένουν στην Ουκρανία και αναζητούν τρόπους να προσαρμόσουν την ανταπόκρισή τους στις ανάγκες, με βάση την εξέλιξη των συγκρούσεων.
Οι ομάδες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις συνέπειες των συγκρούσεων στον ουκρανικό λαό και τις κοινότητες. Βλέπουν στους δρόμους ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι φοβισμένοι και μετακινούνται.
Η ραγδαία αλλαγή των δεδομένων μάς οδήγησε να λάβουμε την οδυνηρή απόφαση να σταματήσουμε τις δράσεις μας, οι οποίες περιελάμβαναν φροντίδα για τον HIV στο Severodonetsk, περίθαλψη για τη φυματίωση στο Zhytomyr και βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στο Donetsk στην ανατολική Ουκρανία, όπου παρέχουμε την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη σε κοινότητες που πλήττονται από συγκρούσεις.
- Οι πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas
- Παναμάς: Μετά τις απειλές Τραμπ, ο πρόεδρός του επαναβεβαίωσε την κυριαρχία της χώρας επί της Διώρυγας
- Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, παρουσία Σακελλαροπούλου
- Αλμέιδα: «Δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε στο πρώτο ημίχρονο και μας κόστισε»
- Ευρώπη: Οι περιφέρειες με τα περισσότερα… άδεια πορτοφόλια
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και την ισοπαλία της ΑΕΚ (pic)