Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μεταφέρει ευαίσθητες βάσεις δεδομένων στο εξωτερικό
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν εξοπλισμό και εφεδρικά αντίγραφα σε περιοχές της Ουκρανίας που παραμένουν ασφαλείς από τις ρωσικές δυνάμεις.
Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου από τους ρώσους εισβολής, η κυβέρνηση της Ουκρανίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να πέσουν σε εχθρικά χέρια ευαίσθητα δεδομένα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους και τους πολίτες.
Η ουκρανική Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών προετοιμάζεται για ενδεχόμενη ανάγκη αποστολής των δεδομένων στο εξωτερικό –είτε αποστέλλοντας μόνο τα δεδομένα είτε μεταφέροντας ολόκληρους διακομιστές και συσκευές αποθήκευσης δεδομένων.
«Προετοιμάζουμε το έδαφος» δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Βίκτορ Ζόρα. Η προστασία των πληροφοριακών συστημάτων εντός της Ουκρανίας παραμένει «plan A», υπάρχει όμως και εναλλακτικό σχέδιο για φύλαξη των δεδομένων στο εξωτερικό, είπε.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν εξοπλισμό και εφεδρικά αντίγραφα σε περιοχές της Ουκρανίας που παραμένουν ασφαλείς από τις δυνάμεις της Ρωσίας, οι οποίες εισέβαλαν στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου και πλέον πολιορκούν αρκετές πόλεις.
Τον περασμένο μήνα ο Ζόρα δήλωσε στο Politico ότι υπήρχαν σχέδια για φύλαξη ευαίσθητων δεδομένων εκτός Κιέβου. Έκτοτε όμως το σχέδιο επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει το ενδεχόμενο αποστολής εκτός χώρας.
Αρκετές χώρες έχουν προθυμοποιηθεί να φιλοξενήσουν τα δεδομένα, ανέφερε ο Ζόρα χωρίς να τις κατονομάσει. Προτιμότερη θα ήταν μια «τοποθεσία εντός της Ευρώπης».
Προκειμένου όμως να μεταφερθούν τα ευαίσθητα δεδομένα στο εξωτερικό απαιτείται άρση των νομικών περιορισμών από το ουκρανικό κοινοβούλιο.
Η περίπτωση του Αφγανιστάν
Ο ρόλος των δεδομένων σε καιρό πολέμου έγινε αντικείμενο διεθνούς ανησυχίας μετά την ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την χώρα τον περασμένο Αύγουστο.
Οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν για παράδειγμα να αξιοποιήσουν πληροφορίες για τη μισθοδοσία στρατιωτών και κυβερνητικών υπαλλήλων προκειμένου να τους ταυτοποιήσουν και στοχοποιήσουν.
Στην περίπτωση της Ουκρανίας, η πρόσβαση σε κρατικές βάσεις δεδομένων και αρχεία των μυστικών υπηρεσιών θα βοηθούσε τη Ρωσία να ελέγξει τη χώρα.
Υπάρχει εξάλλου και ιστορικό προηγούμενο: όπως επισήμανε ο Πάβολ Γιάκουμπετς, ιστορικός του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, το 1940 η Νορβηγία μετέφερε τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών στα βόρεια της χώρας και τελικά στη Βρετανία όταν άρχισε η γερμανική εισβολή.
Πέρα από την προστασία των πολιτών, η Ουκρανία έχει λόγο να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε κυβερνητικά έγγραφα, τα οποία «θα μπορούσαν να παραποιηθούν από τον εχθρό και να χρησιμοποιηθούν για λόγους προπαγάνδας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις