Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί 40+1 πολυεθνικές παραμένουν στη Ρωσία
Βιομηχανίες τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών, αλυσίδες εστίασης, ξενοδοχεία και καπνοβιομηχανίες προσπαθούν να συνεχίσουν το business as usual
γράφει η Ξανθή Γουναρη
Περισσότερες από 300 διεθνείς εταιρείες ανακοίνωσαν τον περιορισμό των δραστηριοτήτων τους ή την αποχώρησή τους από τη ρωσική αγορά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα ωστόσο, 40 κολοσσοί, μεταξύ των οποίων η Nestlé, η Kellogg, η Mondelēz αλλά και η Coca Cοla HBC, παραμένουν στη χώρα.
Χθες το βράδυ – μετά από μεγάλη δημόσια πίεση – στη μεγάλη λίστα των εταιρειών που εγκαταλείπουν την Ομοσπονδιακή Ρωσική Δημοκρατία προστέθηκαν εμβληματικές αλυσίδες εστίασης, όπως η McDonald’s και η Starbucks, καθώς και οι δύο κορυφαίοι παραγωγοί αναψυκτικών στον κόσμο PepsiCo και The Coca-Cola Co.
Τι σχεδιάζει η Coca Cοla HBC
Αντίθετα με την The Coca-Cola Co, ο στρατηγικός της εταίρος, η Coca Cοla HBC, στην οποία ο αμερικανικός κολοσσός είναι μέτοχος κατέχοντας περίπου το 21% των μετοχών (στοιχεία 31/12/2021), φαίνεται να τραβά έναν διαφορετικό δρόμο, μην εγκαταλείποντας τη ρωσική αγορά.
Μάλιστα στην αινιγματική ανακοίνωσή της, η Coca Cοla HBC ο δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής των προϊόντων της The Coca-Cola Co στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής μη αλκοολούχων ποτών στην Ευρώπη, αναφέρει ότι η σχέση των δύο εταιρειών παραμένει στενή στις υπόλοιπες αγορές.
Να σημειωθεί ότι στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας η Coca Cοla HBC πραγματοποίησε το 2021 το 1/5 του συνολικού όγκου των πωλήσεών της. Το εν λόγω διάστημα, στη Ρωσία ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας κατέγραψε άνοδο κατά 18,3% στα 373,3 εκατ. κιβώτια και στην Ουκρανία 17% στα 137,3 εκατ. κιβώτια.
Προ το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πως θα αναπληρωθούν οι απώλειες από τα σήματα της αμερικανικής πολυεθνικής, τα οποία δεν θα πουλάει η Coca Cοla HBC στη σημαντική ρωσική αγορά. Το μόνο που ειπώθηκε είναι πως οι δύο εταιρείες συνεργάζονται για την υλοποίηση της απόφασης της The Coca-Cola Co να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.
Επίσης άγνωστο παραμένει και το αν υπάρχουν ρήτρες αποζημίωσης λόγω της διακοπής πώλησης των προϊόντων της αμερικανικής πολυεθνικής στη Ρωσία.
Η Coca Cοla HBC, την οποία μεταμόρφωσε σε πολυεθνικό όμιλο ο Γιώργος Δαυίδ, λειτουργεί 10 εργοστάσια στη Ρωσία – απ’ τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη έως το Βλαβιδοβοστόκ – απασχολώντας 7.000 Ρώσους εργαζόμενους.
Γιατί παραμένουν
Εκτός της Coca Cοla HBC, ακόμη 40 πολυεθνικές συνεχίζουν να έχουν παρουσία στη Ρωσία, σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε ο Jeffrey Sonnenfeld, καθηγητής του Yale. Να σημειωθεί ότι πολλές διεθνείς εταιρείες που βασίζονται σε εργοστάσια παραγωγής και διαθέτουν ισχυρή πελατειακή βάση στη Ρωσία επέλεξαν να παραμείνουν στη χώρα.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι γίγαντες του κλάδου των τροφίμων και των καταναλωτικών αγαθών, όπως η Kraft Heinz με 1.500 υπαλλήλους στη Ρωσία, η Nestlé με έσοδα 1,7 δισ. δολάρια, η Mondelēz με τζίρο στο 1 δισ. δολάρια, η Mars και η Kimberly-Clark με το 3% των εσόδων της να προέρχεται από τη Ρωσία.
Σημαντικός είναι και ο αριθμός των διεθνών αλυσίδων ξενοδοχείων που δεν έχουν αποχωρήσει. Η εταιρείες Hilton με παρουσία σε 29 περιοχές στην χώρα, Αccor σε 55, Intercontinental Hotels σε 1, Hyatt σε 6 και Marriott σε 10, είναι αυτές που ξεχωρίζουν.
Επιπλέον, η Citigroup με άνοιγμα 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια και η Philip Morris με τον ρωσικό της τζίρο να είναι 2,5 δισ. δολάρια, εξακολουθούν να δίνουν το «παρών», ενώ ο ιδιοκτήτης της ιαπωνικής αλυσίδας μόδας Uniqlo υπερασπίστηκε την απόφασή του να κρατήσει ανοιχτά τα 49 ρωσικά καταστήματα, λέγοντας ότι η ένδυση είναι «αναγκαιότητα».
Η Japan Tobacco, η οποία κατέχει μερίδιο 37% στη ρωσική αγορά και 4.500 εργαζομένους στη χώρα, συνεχίζει επίσης να δραστηριοποιείται στη Ρωσία, όπως και η British American Tobacco (BAT) με 2.500 εργαζόμενους.
Επίσης συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους η ιταλική εταιρεία μαζικής εστίασης Cargrill, η οποία απασχολεί πάνω από 1.100 εργαζόμενους, με τα έσοδά της να είναι άνω του 1 δισ. δολαρίων, οι εταιρείες ελαστικών Bridgestone, Caterpillar (εκτιμάται ότι το 8% του τζίρου της πραγματοποιείται στη χώρα) και η Pirelli με το 10% της συνολικής της παραγωγής να προέρχεται από την Ρωσία, καθώς και η αμερικανική πιτσαρία Papa John’s με 185 καταστήματα.
- Σέρρες: Νυχτερινή επιχείρηση για να σώσουν μικρό άλογο – Είχε πέσει σε φρεάτιο [εικόνες]
- Χρήστος Μάστορας: Το τραγούδι – αφιέρωση στη γιαγιά του που έχει φύγει από τη ζωή
- «Την κατέστρεψαν!» O πρώην εραστής της Νταϊάνα ξεσπάει εναντίον του BBC
- HP x Real Madrid: Αγόρασε ένα HP EliteBook laptop και διεκδίκησε μία θέση στον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης στο Santiago Bernabéu
- Ρωσία: Αιχμαλώτισε Βρετανό που πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στο Κουρσκ
- «Μπαμ» με Κλάιμπερν: «Βγαίνει στην αγορά και οι ομάδες της Euroleague κάνουν… ουρά»