Βενζίνη: Στα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας – Σε ποιους νομούς παραμένει κάτω από δύο ευρώ
Στην περίπτωση που υπάρξει μείωση στα καύσιμα, θα φανεί αμέσως στις τιμές των πρατηρίων βενζίνης
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Την εκτίμηση ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας έκανε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων.
Οδεύουν προς τα 2,20 ευρώ το λίτρο
Όπως είπε ο Γιώργος Ασμάτογλου, τις τελευταίες μέρες οι τιμές της βενζίνης μεταβάλλονται συνεχώς, έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 2 ευρώ και «οδεύοντας» προς τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο.
Εξήγησε, πάντως ότι, στην περίπτωση που υπάρξει μείωση στα καύσιμα, θα φανεί αμέσως στις τιμές των πρατηρίων βενζίνης.
Η τιμή της βενζίνης που αφορά ένα από τα παρακλάδια της ενεργειακής κρίσης, που ξεκίνησε με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται να δημιουργήσει σοκ στις τσέπες όλων των καταναλωτών. Για τους καταναλωτές οδηγούς αυτοκινήτων είναι ακόμη πιο δύσκολο αφού το φουλάρισμα των ρεζερβουάρ, εξελίσσεται σε καθημερινό πονοκέφαλο.
Αγκάθι και το φυσικό αέριο, εξαιτίας των απειλών της Ρωσίας ότι μπορεί να κλείσει τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου της, όπως διαμήνυσε προς τη Γερμανία, εάν η Δύση προχωρήσει και απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο. Η δήλωση αυτή ήρθε μέσω του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.
Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει άμεσα προκειμένου να θέσει αναχώματα στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, προστατεύοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η τιμή ανά νομό
Ήδη, σε νομούς όπως οι Κυκλάδες(2,132) και τα Δωδεκάνησα (2,075) άλλωστε, η 95άρα βενζίνη έχει ξεπεράσει εδώ και βδομάδες τα 2 ευρώ/λίτρο. Η τιμή της απλής αμόλυβδης την 1η Ιανουαρίου του 2022 ήταν 1,74 ευρώ/λίτρο, κάτι που συνεπάγεται πως μέσα σε δύο μήνες, η τιμή έχει αυξηθεί πάνω από 34%. Παρόμοια αύξηση βλέπουμε και στο diesel, αφού την 1η Ιανουαρίου του 2022 η τιμή του ήταν κατά μέσο όσο 1,48 ευρώ/λίτρο και τώρα φτάνει το 1,68 ευρώ/λίτρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Τρίτη 8 Μαρτίου μόνο σε τρεις νομούς της χώρας η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ήταν κάτω από τα 2 ευρώ: Λέσβου 1,986 ευρώ/λίτρο, Πέλλης 1,996 ευρώ/λίτρο και Σερρών 1,999 ευρώ/λίτρο.
Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης αγγίζει τα 2,031 ευρώ, του πετρελαίου κίνησης τα 1,836 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης τα 1,486 ευρώ. Η υψηλότερη μέση τιμή εντοπίζεται στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.
Στα ύψη και το φυσικό αέριο που «καίει» τις αγορές» μετά και το εμπάργκο των ΗΠΑ
Τα προθεσμιακά συμβόλαια Απριλίου (TTF) αυξήθηκαν χθες Τρίτη κατά 32% στα 295 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να υποχωρήσουν πριν τις 11 στα 245 ευρώ, με άνοδο 8% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ διαμορφωνόταν πριν τις 11 στα 124,5 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,3% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Η ΕΕ έχει αγοράσει αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο ώστε να μην εξαρτάται από τις ρωσικές εισαγωγές ως το τέλος του χειμώνα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Περιορισμοί στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές κάποιων γεωργικών προϊόντων για το 2022 εν μέσω ρωσικής εισβολής
Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή το βράδυ, πλέον απαιτείται άδεια από τις αρχές για την εξαγωγή σιταριού, κρέατος πουλερικών, αυγών και ηλιελαίου.
Επίσης επιβλήθηκαν ποσοστώσεις στις εξαγωγές ζώων φάρμας, του κρέατός τους, αλατιού, ζάχαρης, βρώμης, σίκαλης, κεχριού και φαγόπυρου.
Ο πόλεμος απειλεί την παραγωγή
Η Ουκρανία είναι παγκόσμιος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, όμως η ρωσική εισβολή διαταράσσει τις εξαγωγές και απειλεί την παραγωγή. Ρωσία και Ουκρανία είναι δύο από τις μεγαλύτερες εξαγωγές χώρες γεωργικών πρώτων υλών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις