Έκτακτη οικονομική στήριξη προς τους Δήμους
«Είναι μια καλή αρχή η καταβολή μιας επιπλέον συμπληρωματικής δόσης ΚΑΠ στους Δήμους, ύψους 114 εκ. ευρώ, καθώς και η καταβολή 14 εκ. ευρώ για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών των σχολικών επιτροπών» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Με ικανοποίηση υποδέχτηκε η Αυτοδιοίκηση τις χθεσινές ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, για την παροχή έκτακτης οικονομικής στήριξης προς τους Δήμους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τεράστια αύξηση του λειτουργικού τους κόστους, το οποίο ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχει εκτοξευτεί σε πρωτόγνωρα ύψη και απειλεί με κατάρρευση τους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.
«Θεωρώ πως είναι πολύ θετική εξέλιξη η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους Δήμους, που μας ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή καταιγίδα και το αυξημένο λειτουργικό κόστος που πλήττει τους δήμους μας.
Είναι μια καλή αρχή η καταβολή μιας επιπλέον συμπληρωματικής δόσης ΚΑΠ, ύψους 114 εκ. ευρώ, καθώς και η καταβολή 14 εκ. ευρώ για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών των σχολικών επιτροπών. Η επιμήκυνση επίσης έως και είκοσι χρόνια της εξόφλησης όλων των δανείων των δήμων, θα ελαφρύνει το οικονομικό βάρος των Δήμων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αρκεί να συνοδευτεί και με μείωση των επιτοκίων δανεισμού το επόμενο διάστημα.
Όμως όλα δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη και διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση, η οποία τροφοδοτείται κι από μια πολεμική σύγκρουση που έχει τεράστιες επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος» τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ «αντικειμενικά, πέρα από τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η ΕΔΕΥΑ νομίζω πως η πιο ρεαλιστική, άμεση και πιο εύκολα υλοποιήσιμη πρόταση είναι να δοθεί ειδική επιδότηση στη μεγαβατώρα για τις ΔΕΥΑ, οι οποίες δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις και άρα το μέτρο δεν προσκρούει σε κανένα σύστημα ανταγωνισμού καθώς μόνο οι Δήμοι πουλάνε νερό.
Δεν βλέπω άλλο δόκιμο τρόπο να βοηθήσουμε τις ΔΕΥΑ να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να μη μεταφέρουν αυτό το τεράστιο κόστος στους πολίτες», τόνισε ο Δ. Παπαστεργίου.
Το δεύτερο μέτρο, που πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, το οποίο πρέπει να συζητηθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Οικονομικών και να κλείσει τώρα, είναι να ανοίξει ένα ειδικό πρόγραμμα, όπως το ΑΤ03 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με το οποίο θα χρηματοδοτούνται Δήμοι και ΔΕΥΑ για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων όπου είναι εφικτό, για virtual net metering, είτε μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Αυτό, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, αν δεν το κάνουμε τώρα που βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι να αυτονομηθούμε, ώστε να μην εξαρτόμαστε από την όποια ξένη πηγή ενέργειας δεν θα γίνει ποτέ» συμπληρώνοντας ότι «ακόμη και διαδημοτικές συνεργασίες μπορούν να γίνουν για αυτόν τον σκοπό, γιατί οι Δήμοι της Αττικής για παράδειγμα, δύσκολα μπορούν να βρουν τον κατάλληλο χώρο.
Έτσι ένας Δήμος της Αττικής με έναν άλλο Δήμο γειτονικό, θα μπορούν να συστήσουν κοινή ενεργειακή κοινότητα και με τον οικονομικό συμψηφισμό να διασφαλίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια, και αν όχι επάρκεια, σε πολύ μεγάλο βαθμό υποβοήθηση».
«Καλό είναι να δούμε λίγο την εξέλιξη γιατί η μεγαβατώρα το 2021 ήταν στα 63 ευρώ, τον Γενάρη του 2022 στα 264 και σήμερα με ένα φοβερό άλμα έχει κάνει έχει φτάσει στα 500 ευρώ! Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε και συνομολογούμε ότι πρέπει να μπούμε σε μια νέα εποχή για την ανακύκλωση.
Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, όμως πρέπει να υπάρξει και μια καινούργια προσέγγιση για το θέμα της ανακύκλωσης και της δημιουργίας των απαραίτητων νέων υποδομών για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει να δούμε τώρα πώς το τέλος ταφής δεν θα βαρύνει τις πλάτες των Δήμων, των φορέων διαχείρισης και τελικά τις πλάτες των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε τη θέση πως είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί άμεσα ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των πληρωμών των δημοτών, προς τους παρόχους ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό οι Δήμοι θα έχουν πρόσβαση σε επικαιροποιημένα στοιχεία, ώστε να γνωρίζουν πόσα χρήματα τους οφείλονται πραγματικά από τις εταιρείες με βάση τις πληρωμές που έγιναν και τα χρήματα αυτά, να τους καταβάλλονται άμεσα από τους παρόχους.
Οι Δήμοι στο πλευρό του Ουκρανικού λαού
«Προφανώς δεν μπορούμε παρά να ενώσουμε τις φωνές μας με τον λαό της Ουκρανίας , απαιτώντας να τελειώσει τώρα αυτός ο πόλεμος» υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας με διάφορους τρόπους συμπαρίστανται στα θύματα του πολέμου, είτε ανοίγοντας δομές να υποδεχθούν ανθρώπους που θα έρθουν ομογενείς και μη, είτε συγκεντρώνοντας ανθρωπιστική βοήθεια.
«Είναι κρίμα, τόνισε, να χαθεί η εμπειρία αυτή που υπάρχει και τα στελέχη που έχουμε σε όλη την Ελλάδα στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, να μειωθεί ο αριθμός των διαμερισμάτων, να μειωθεί το προσωπικό το οποίο απασχολείται και να ανακαλύψουμε μετά από δύο τρεις μήνες, ότι τελικά αυτές οι ροές είναι τέτοιες που πρέπει να ξαναβρούμε και προσωπικό και διαμερίσματα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις