Αυτοφροντίδα για διαχείριση μικροπροβλημάτων υγείας
Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για την αυτοφροντίδα από την Ένωση Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης με τη συμβολή των φαρμακοποιών
Απλές καθημερινές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν να προλάβουμε κάποιες ασθένειες ή να αντιμετωπίσουμε τα ήπια συμπτώματά τους. Καθοριστικό ρόλο στην πρακτική αυτή μπορεί να παίξει ο φαρμακοποιός, προτείνοντας το κατάλληλο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, αποφεύγοντας τις «κακοτοπιές» των αλληλεπιδράσεων των φαρμάκων μεταξύ τους.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) ξεκινά καμπάνια ευαισθητοποίησης για την αυτοφροντίδα με τίτλο «Με ΦροντίΖΩ ΚΑΛΑ».
Σε σχετική συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της ΕΦΕΧ και Γενικός Διευθυντής της ΒΙΑΝ Δημήτρης Μωραΐτης, το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου και Γενικός Διευθυντής της Johnson & Johnson CHC για τα Βαλκάνια, την Ελλάδα και το Ισραήλ Γρηγόρης Καρέλος και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΦΕΧ Θωμάς Δόκιος, επεσήμαναν την ανάγκη της καθιέρωσης της αυτοφροντίδας στη χώρα μας, με την συμβολή των φαρμακοποιών.
Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση της ΕΦΕΧ σε συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα συζήτησε τα θέματα της αυτοφροντίδας και της εκστρατείας ενημέρωσης η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου. Η διοίκηση της ΕΦΕΧ θα έχει και επόμενες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ενιαία στάση από την πολιτεία, τους φαρμακοποιούς και τη φαρμακοβιομηχανία στα θέματα της αυτοφροντίδας, αλλά και τη διασφάλιση της ορθής χρήσης τους, καθώς δεν μπορούν να εξαιρούνται από τη συνταγογράφηση και αποζημίωση τα συμπληρώματα ως υποστηρικτική αγωγή σε σοβαρά πάσχοντες ή εγκύους.
Παράλληλα η διοίκηση της Ένωσης διαβεβαίωσε ότι η διαθεσιμότητα των συμπληρωμάτων διατροφής, βιταμινών κλπ. είναι ευρεία μέσω των 11.000 φαρμακείων στη χώρα, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται και από τη συμβουλή του φαρμακοποιού για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, ανάλογα με την αγωγή στην οποία υποβάλλεται, προκειμένου να μην υπάρχουν αλληλεπιδράσεις και ανεπιθύμητες ενέργειες.
Όπως εξήγησε ο κ. Μωραΐτης κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η ΕΦΕΧ έχει ως στόχο να προωθεί στους πολίτες και επαγγελματίες υγείας την αξία της αυτοφροντίδας, παρέχοντας υπεύθυνη πληροφόρηση για τα οφέλη της και να συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ρόλου του φαρμακοποιού ως σημαντικού συμβούλου υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, η θεσμοθέτηση και η ανάπτυξη των ορθών πρακτικών φροντίδας του εαυτού μας σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου της Υγείας, αποτελεί κύρια στρατηγική προτεραιότητα του Συνδέσμου τα τελευταία χρόνια.
Αναλύοντας περαιτέρω τα οφέλη, ο κ. Μωραΐτης υπογράμμισε τη συμβολή της αυτοφροντίδας στην υποστήριξη των συστημάτων υγείας, γεγονός που καταδείχθηκε – όπως τόνισε χαρακτηριστικά – στη διάρκεια της πανδημίας. Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, καταγράφηκε σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αυτοφροντίδα. Ειδικότερα σημείωσε πως «Στην Ευρώπη διαχειριζόμαστε 1,2 δισ. περιπτώσεις ήπιων συμπτωμάτων κάθε χρόνο μέσω πρακτικών αυτοφροντίδας. Εάν δεν είχε αναπτυχθεί αυτή η νοοτροπία, στην Ε.Ε. θα υπήρχε ανάγκη για 120.000 περισσότερους ιατρούς ή ο κάθε ιατρός θα έπρεπε να εργάζεται επιπλέον για 2,4 ώρες κάθε ημέρα. Φιλοδοξούμε πως με την ενημερωτική πρωτοβουλία που παρουσιάζουμε σήμερα, θα συμβάλλουμε στην καθιέρωση της αυτοφροντίδας ως βασικού αναπτυξιακού μοχλού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στους στόχους και τις δράσεις της καμπάνιας, ο κ. Καρέλος ανέφερε πως στόχος της καμπάνιας είναι να εξοικειώσει το ελληνικό κοινό με την έννοια της προνοητικότητας και να ενημερώσει για την πρόληψη των ασθενειών και τη διαχείριση των ήπιων συμπτωμάτων τους μέσω της υιοθέτησης ορθών πρακτικών προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, η καμπάνια επιδιώκει να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο του φαρμακοποιού ως συμμάχου του πολίτη στην προσπάθεια αυτή, μέσω της παροχής ορθής πληροφόρησης σε θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Καταλήγοντας, ο κ. Καρέλος σημείωσε: «Με ΦροντίΖΩ ΚΑΛΑ σημαίνει πως παίρνω τον έλεγχο της υγείας στα χέρια μου. Μαθαίνω να φροντίζω την υγεία μου καθημερινά, για να ζω καλά όλο τον χρόνο. Με άλλα λόγια, προστατεύω τον οργανισμό μου όσο καλύτερα μπορώ με τη συμβουλή του φαρμακοποιού μου. Μέσω της καμπάνιας αυτής, επιχειρούμε να απαντήσουμε στα βασικότερα ερωτήματα των πολιτών σχετικά με τη συνολική φροντίδα του εαυτού τους, να καταρρίψουμε μύθους και τους δείξουμε τις αλήθειες που θα αποτελέσουν πυξίδα για μια πιο υγιή ζωή».
- Χαλάνδρι: Στον εισαγγελέα ο αστυνομικός που επιτέθηκε, ξυλοκόπησε και εξύβρισε πολίτες
- Αττική: Στα επείγοντα εφημερευόντων νοσοκομείων βρέθηκε ο Γεωργιάδης
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Τη ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Ολυμπιακός: Οι πέντε πρώτοι σε λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις (pics)
- Ρωσία: Παρακάμπτει τις κυρώσεις με…. Bitcoin
- Αναζητείται (;) αντίπαλος πόλος