Ο Χρήστος Λιάγκας ένας μεσήλικας μπακάλης από τον Βόλο, που διατηρεί κατάστημα στο Κίεβο, είχε περάσει μία ήσυχη ημέρα χθες. Η εκεχειρία που άρχισε από τις 9 το πρωί της Πέμπτης έως το βράδυ της ίδιας ημέρας, έδινε ορισμένες ανάσες ζωής στους κατοίκους του πολιορκούμενου Κιέβου, περιλαμβανομένου και του κ. Λιάγκα, που τον επισκέπτονταν σχεδόν όλη την ημέρα της εκεχειρίας, όσοι Έλληνες παρέμεναν στο Κίεβο για να αγοράσουν φέτα, κονσέρβες και άλλα τρόφιμα.

Όπως η πλειοψηφία των κατοίκων της πολύπαθης πρωτεύουσας της Ουκρανίας, έτσι και ο πατριώτης μας από τον Βόλο δεν θέλει να εγκαταλείψει το Κίεβο. Κι αν έρθουν οι Ρώσοι; Ε, τότε θα κάνει και αυτός όπως οι υπόλοιποι. Θα αντισταθεί με όποιο μέσο κι αν έχει, γιατί ο κ. Λιάγκας έτσι έχει συνηθίσει να αγαπά την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Αν και η ημέρα ήταν ήσυχη χθες στο Κίεβο, δεν ίσχυε όμως για τη νύχτα. Έμαθα ότι οι σειρήνες δεν σταμάτησαν όλο το βράδυ να ηχούν και όχι με συνηθισμένο ήχο. Τη νύχτα της Τετάρτης ξημερώματα Πέμπτης ο ήχος της σειρήνας ήταν διαφορετικός, διαπεραστικός παρατεταμένος, ανατριχιαστικός,ωσάν να ήθελε να προειδοποιήσει ότι ακόμα ένα μεγάλο ρωσικό κομβόι έκανε την εμφάνισή του στα περίχωρα ανατολικά της πόλης.

Αυτή η πόλη όμως, με τόσες ημέρες πολέμου και πολιορκίας έμαθε να παραμένει ζωντανή. Μόνον μια βόλτα να κάνει κανείς στα καταφύγια θα διαπιστώσει γιατί οι Ουκρανοί αντέχουν ακόμα στο Κίεβο. Θα δει πόσο καλά έχουν οργανώσει τα καταφύγια. Θα δει ότι υπάρχουν εκεί μέσα αποθήκες με τρόφιμα και με νερό, θα νοιώσει τη μυρωδιά φρεσκομαγειρεμένου φαγητού, γιατί, ναι, ακόμα και μέσα στα καταφύγια, οι άνδρες υπερασπιστές της πόλης μαγειρεύουν για όσους έχουν ανάγκη. Μπορεί ο επισκέπτης των καταφυγίων να δει και κάποια καλάσνικωφ, δίπλα από σακίδια με είδη πρώτης ανάγκης, πλην όμως με αυτά τα καλάσνικωφ θα υπερασπισθούν την πόλη τους.

Ολόκληρο το Κίεβο είναι μια πόλη- οδόφραγμα. Περιμένει με το χέρι στην σκανδάλη τον εισβολέα Τα αντιαεροπορικά στραμμένα στον ουρανό. Τα αντιαρματικά στα οδοφράγματα.. Οι κάτοικοι έχουν γκρεμίσει γέφυρες για να του δυσκολέψουν την πρόσβαση των Ρώσων προς το κέντρο. Βλέπεις όμως την πόλη να μην μαραζώνει. Ίσως να είδατε και εσείς, από τις ανταποκρίσεις των Ελλήνων συναδέλφων, εικόνες με αυτοκίνητα να πηγαινοέρχονται, πολίτες να ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ, κάτι που σημαίνει πως η πρωτεύουσα του Κιέβου μπορεί την πολιορκούν, αλλά στέκεται ακόμα υπερήφανα ζωντανή. Έως πότε όμως ακόμα;

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ