Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανθρωπιστική κρίση – Εξανεμίζεται ο πληθυσμός μιας χώρας
Δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων μέσα σε λίγα 24ωρα.
«Οι Ουκρανοί πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στην πόλη μας, είτε θέλουν να μείνουν εδώ, είτε να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες πόλεις της Πολωνίας ή της υπόλοιπης Ευρώπης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της πολωνικής μεθοριακής πόλης Πρζεμίλ (Przemysl) Βόιτσιεχ Μπακούν, αποτυπώνοντας την εικόνα από τα σύνορα, όπου καθημερινά καταφτάνουν χιλιάδες άνθρωποι από την εμπόλεμη Ουκρανία.
Ανθρωπιστική κρίση
«Σήμερα και χθες η κατάσταση ήταν σχετικά πιο ήσυχη καθώς πέρασαν τα σύνορα λιγότεροι πρόσφυγες σε σχέση με πριν από 3-4 μέρες, όταν είχαμε σε καθημερινή βάση 40.000- 50.000 πρόσφυγες να καταφτάνουν στην πόλη μας», σημειώνει ο Πολωνός δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική κρίση. «Βρισκόμαστε ήδη στη δίνη μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Η κατάσταση είναι πολύ δραματική. Το βλέπετε και στις εικόνες από το πεδίο των επιχειρήσεων», επισημαίνει.
Στον φόβο και την αγωνία των ανθρώπων που καταφτάνουν στα σύνορα, αρχές και εθελοντές του Πρζεμίλ «απαντούν» με χαμόγελο και δηλώσεις καθησυχασμού. «Τούς λέμε ότι είναι ασφαλείς πλέον, ότι έχουν φτάσει σε μια φιλική περιοχή. Είμαστε γείτονες και τούς παρέχουμε όσα έχουν ανάγκη. Φαγητό, είδη υγιεινής και ό,τι άλλο χρειάζονται. Νομίζω ότι αισθάνονται τη φιλία μας. Είναι ευπρόσδεκτοι εδώ κι αν θελήσουν να μείνουν, εμείς τους καλωσορίζουμε. Αν θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη, τούς ευχόμαστε καλό κατευόδιο», εξηγεί ο Β. Μπακούν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ΑΠΕ-ΜΠΕ μαζί του.
Δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων
Τις πρώτες μια-δυο ημέρες, μόλις 4.000-5.000 κατέφταναν στη συνοριακή πολωνική πόλη, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός είναι δεκαπλάσιος. «Οι πρόσφυγες μένουν λίγες ώρες εδώ, ξεκουράζονται λίγο, τρώνε, ορισμένοι κάνουν ένα ντους και συνεχίζουν τον δρόμο τους προς το εσωτερικό της Πολωνίας ή σε άλλους προορισμούς», αναφέρει, εξηγώντας ότι το Πρζεμίλ είναι μια πόλη transfer, ένας ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι των ανθρώπων αυτών μακριά από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Προς το παρόν δεν έχουμε ανθρώπους που μένουν μόνιμα εδώ», εξηγεί ο Β. Μπακούν, τονίζοντας ωστόσο πως όσοι θέλουν να μείνουν μόνιμα στην πόλη είναι ευπρόσδεκτοι. «Η (μακρόχρονη) φιλοξενία τόσο πολλών ανθρώπων είναι μια μεγάλη επιχείρηση σε ό,τι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή (logistics) και θα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα, αλλά είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», υπογραμμίζει.
Οι περισσότεροι φεύγουν
«Πολλοί απ’ όσους έρχονται στα σύνορα, το 80-90%, πηγαίνει σε άλλες πόλεις εντός της Πολωνίας. Ειδικά τις πρώτες ημέρες της κρίσης, πήγαιναν σε συγγενείς ή φίλους, στοχευμένα. Υπάρχουν επίσης πολλές γερμανικές οργανώσεις στήριξης των προσφύγων, που δραστηριοποιούνται στην πόλη και τους παρέχουν ό,τι χρειάζονται», σημειώνει.
«Πριν από τον πόλεμο, κάποιοι έλεγαν ότι οι επιχειρήσεις θα περιοριστούν σε ένα μόνο κομμάτι της Ουκρανίας. Είδαμε, όμως, ότι ο πόλεμος επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα».
Πηγή: ΑΠΕ
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-0: Όλα μηδέν στις Σέρρες
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιός θα υπερισχύσει;
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων