Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ
Η απάντηση σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές είναι η… γεωγραφία
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι, μετά την απόκτηση του ελέγχου του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ από τον ρωσικό στρατό και της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία, είναι πιθανή διαρροή ραδιενέργειας εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης του εργοστασίου, αν και οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Ένα ερώτημα που εξετάζεται είναι γιατί η Ρωσία να θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο μιας έρημης και με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας περιοχής και ένα πυρηνικό εργοστάσιο που δεν λειτουργεί πλέον.
- Διαβάστε επίσης: Ας προετοιμαστούμε για το άνοιγμα του πυρηνικού Κουτιού της Πανδώρας
Ο λόγος
Η απάντηση σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές είναι η… γεωγραφία. Όπως επισημαίνουν, το Τσερνόμπιλ βρίσκεται πάνω στη συντομότερη διαδρομή από τη Λευκορωσία στο Κίεβο και άρα είναι αναμενόμενο ότι βρίσκεται στο δρόμο των ρωσικών στρατευμάτων.
«Είναι ο συντομότερος δρόμος από το σημείο Α στο σημείο Β» αναφέρει ο Τζέιμς Άκτον, στέλεχος της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace.
«Το Τσερνόμπιλ δεν έχει καμία στρατιωτική σπουδαιότητα αλλά βρίσκεται στη συντομότερη διαδρομή από τη Λευκορωσία στο Κίεβο που είναι ο κεντρικός στόχος της Ρωσίας στην προσπάθεια της να εκδιώξει την Ουκρανική κυβέρνηση» υποστηρίζει ο Τζακ Κιν, πρώην διοικητής του Επιτελείου του στρατού των ΗΠΑ.
Ο Κιν αναφέρει ότι η διαδρομή αυτή είναι ένας από τους τέσσερις άξονες που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός για να εισβάλει στην Ουκρανία και η κατάληψη της περιοχής και του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ ήταν μέρος του σχεδίου των Ρώσων. Ίσως, όμως, στο σχέδιό τους δεν είχαν υπολογίσει το ενδεχόμενο της διακοπής ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο με τους τεράστιους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις