Ρωσία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνομπίλ
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ έχει πλέον αποκατασταθεί.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι Λευκορώσοι ειδικοί αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία.
Το Τσερνόμπιλ είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εν μέσω των μαχών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα ερωτήματα για την κατάληψη του Τσερνόμπιλ
Ένα βασικό ερώτημα που εξετάζεται είναι γιατί η Ρωσία να θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο μιας έρημης και με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας περιοχής και ένα πυρηνικό εργοστάσιο που δεν λειτουργεί πλέον.
Η απάντηση σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές είναι η… γεωγραφία. Όπως επισημαίνουν, το Τσερνόμπιλ βρίσκεται πάνω στη συντομότερη διαδρομή από τη Λευκορωσία στο Κίεβο και άρα είναι αναμενόμενο ότι βρίσκεται στο δρόμο των ρωσικών στρατευμάτων.
«Είναι ο συντομότερος δρόμος από το σημείο Α στο σημείο Β» αναφέρει ο Τζέιμς Άκτον, στέλεχος της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace.
«Το Τσερνόμπιλ δεν έχει καμία στρατιωτική σπουδαιότητα αλλά βρίσκεται στη συντομότερη διαδρομή από τη Λευκορωσία στο Κίεβο που είναι ο κεντρικός στόχος της Ρωσίας στην προσπάθεια της να εκδιώξει την Ουκρανική κυβέρνηση» υποστηρίζει ο Τζακ Κιν, πρώην διοικητής του Επιτελείου του στρατού των ΗΠΑ.
Ο Κιν αναφέρει ότι η διαδρομή αυτή είναι ένας από τους τέσσερις άξονες που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός για να εισβάλει στην Ουκρανία και η κατάληψη της περιοχής και του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ ήταν μέρος του σχεδίου των Ρώσων. Ίσως, όμως, στο σχέδιό τους δεν είχαν υπολογίσει το ενδεχόμενο της διακοπής ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο με τους τεράστιους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις