EE: Πόσα δαπάνησαν οι κυβερνήσεις για την υγεία το 2020 – Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα βρέθηκε στην κατώτερη βαθμίδα της ευρωπαϊκής κατάταξης και κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο
Στη δεύτερη θέση παρέμεινε η Υγεία από την άποψη των δαπανών γενικής κυβέρνησης στην ΕΕ για το 2020, καθώς οι περισσότερες χώρες-μέλη στήριξαν την πολιτική της κοινωνικής προστασίας, λόγω και της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι κρατικές δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (π.μ.) σε σύγκριση με το 2019 (8,0% του ΑΕΠ το 2020 έναντι 7,0% του ΑΕΠ το 2019).
Η αύξηση οφείλεται τόσο στη μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ όσο και στην αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία (1,073 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 έναντι 978 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019), που σχετίζονται κυρίως με την πανδημία του κοροναϊού.
Οι πιο σημαντικές κατηγορίες δαπανών για την υγεία ήταν «νοσοκομειακές υπηρεσίες» (3,4% του ΑΕΠ), «εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες» (2,5% του ΑΕΠ) και «ιατρικά προϊόντα, συσκευές και εξοπλισμός» (1,2% του ΑΕΠ).
Η εικόνα των κρατών-μελών
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Τσεχία και η Αυστρία (και οι δύο με 9,2%) και η Γαλλία (9,0%) κατέγραψαν τις υψηλότερες αναλογίες κρατικών δαπανών για την υγεία προς το ΑΕΠ. Αντίθετα, η Λετονία (4,8% του ΑΕΠ), η Πολωνία και η Ιρλανδία (και οι δύο με 5,4% του ΑΕΠ) κατέγραψαν τους χαμηλότερους δείκτες.
Η Ελλάδα βρέθηκε στην κατώτερη βαθμίδα της ευρωπαϊκής κατάταξης και κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, και πιο συγκεκριμένα με δαπάνες στο 6,7% του ΑΕΠ, κατατάχθηκε στην 17η θέση.
- Ισραήλ: Απορρίπτει ως «ξεδιάντροπα ψέματα» τις κατηγορίες του HRW για «πράξεις γενοκτονίας»
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (19/12): Πού θα δείτε τις ευρωπαϊκές «μάχες» του Παναθηναϊκού σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ
- Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη Διεθνή Σκηνή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
- Σπάζοντας τη μηχανή
- Επίσημη πρεμιέρα για την παράσταση «Είμαι η γυναίκα μου» με τον Αντώνη Λουδάρο στο Μεταξουργείο
- Συστάσεις για προστασία από τα αιωρούμενα σωματίδια στα Ιωάννινα