Πλεύρης: Πολλαπλάσιοι με κοινή γρίπη οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ επί ΣΥΡΙΖΑ
Προανήγγειλε ότι θα φέρει διάταξη ότι όποιος ιατρός συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει σε περίπτωση που του ζητηθεί να είναι υποχρεωμένος να προσφέρει επί πληρωμή εφημερίες σε δημόσιο σύστημα υγείας, όπως και ότι ιδιώτες ιατροί να μπορούν να κάνουν απογευματινά τακτικά χειρουργεία σε δημόσια νοσοκομεία
- Αλλάζουν όλα στον ΑΜΚΑ από τις αρχές του 2025
- Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές - «Γίνεται κατάχρηση», λέει ο Θωμαΐδης
- Οι Δανοί τρολάρουν τον Τραμπ για την Γροιλανδία - «Θέλουμε να αγοράσουμε τις ΗΠΑ»
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
«Εμείς ως κυβέρνηση βάζουμε ανοικτά στο τραπέζι όλα τα θέματα και τα συζητάμε προκειμένου οι πολίτης να έχει το καλύτερο αγαθό στην Υγεία και δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί» τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας και οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους/ θανάτους εκτός ΜΕΘ».
Ο υπουργός απέρριψε τις επικρίσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως δεν προσκόμισαν κανένα έγγραφο σχετικά με τη λειτουργία του ΕΣΥ στην πανδημία και ουσιαστικά το ενδιαφέρον τους στράφηκε στο εάν θα απολυθούν ή όχι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή.
«Δεν μπορεί να εγκαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ για όσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε επί τεσσεράμισι χρόνια», είπε ο κ. Πλεύρης και παρατήρησε πως το γεγονός ότι και επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας είναι μια απόδειξη ότι το δημόσιο σύστημα δεν λειτουργούσε σωστά και δεν κάλυπτε τις ανάγκες των πολιτών. Εσείς, είπε, ήσασταν μια «αριστερή κυβέρνηση που κρύβατε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ενώ εμείς ως μια κεντροδεξιά κυβέρνηση βάζουμε ανοικτά στο τραπέζι όλα τα θέματα και τα συζητάμε προκειμένου οι πολίτης να έχει το καλύτερο αγαθό στην Υγεία».
Τόνισε ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2015, «το ΕΣΥ που είχαμε κατέγραφε 63% ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, οι κλίνες ΜΕΘ ήταν 557, είχαμε κενές εφημερίες ενώ στην κοινή γρίπη και του 2016 και του 2017 οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ήταν πολλαπλάσιοι καθώς και η θνητότητά τους, χωρίς τότε να έχουμε πανδημία και πίεση του ΕΣΥ».
Προσέθεσε πως αντίθετα, «επί ΝΔ, άμεσα με την έναρξη της πανδημίας ξεκινήσαμε τις προσλήψεις γιατρών και υγειονομικών» ενώ ζήτησε να μην γίνεται διαχωρισμός σε μόνιμους και επικουρικούς, «γιατί ανεξάρτητα του καθεστώς εργασίας τους όλοι οι γιατροί το ίδιο προσφέρουν στο νοσοκομείο».
«Ενισχύσαμε το ανθρώπινο δυναμικό στον απόλυτο αριθμό. Οι κλίνες ΜΕθ διπλασιάστηκαν και έχουμε συνολικά 1.300, περίπου, κλίνες ΜΕΘ στη διάθεση των ασθενών -και αυτές είναι μοιρασμένες σε covid και σε μη covid που αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση της διαχείρισής τους. Αντί για επίταξη, που ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς ήρθαμε σε μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τον εντάξαμε στο ΕΣΥ, με πληρωμή όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Επιπροσθέτως από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εξασφαλίσει πόρους για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.
Για το ποσοστό εμβολιασμού, ο υπουργός είπε ότι με την υποχρεωτικότητα και τις καμπάνιες ανέβηκε 17 μονάδες και αυτή την στιγμή είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (84%) ενώ για τις πιο ευάλωτες ομάδες και τους άνω των 60 ετών έχει ξεπεράσει το 90%.
Διαβάστε επίσης Τσίπρας: Κάντε εκλογές τώρα – Ατύχημα για τη χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Για την «υπερβάλλουσα θνητότητα», που είναι το πόσο περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται από το μέσο όρο της χώρας, είπε ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα, «είμαστε σε καλύτερη θέση από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Δανία και σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη Γερμανία και πάνω από Ιταλία και Βρετανία».
Σχετικά με τα χειρουργεία είπε ότι «μόλις βρέθηκε το πρώτο φως από την πίεση της πανδημίας» έχουμε κατά 20% περισσότερα τακτικά χειρουργεία και 2,5% έκτακτα. Ο μέσος χρόνος αναμονής για μια κλίνη ΜΕΘ μέσα στην πανδημία, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, είναι 30 ώρες, δηλαδή περίπου δύο ημέρες και όχι βδομάδες που ήταν χωρίς covid επί ΣΥΡΙΖΑ.
Σημείωσε ότι με βάση μελέτες, η αναλογία σε θανάτους ασθενών εκτός ή εντός ΜΕΘ είναι στον μέσο ευρωπαϊκό όρο,-ειδικότερα εντός νοσοκομείου είχαμε 16.000 θανάτους με όλους να έχουν κάποιο συνοδό πρόβλημα υγείας, μεγάλο ποσοστό ήταν ηλικιωμένοι και μόλις το 4% δεν ήταν διασωληνωμένοι.
«Ο νέος Χάρτης Υγείας καταρτίζεται με βάση τις ανάγκες των πολιτών και όχι με τοπικοβουλευτικά ή ιατροκεντρικά κριτήρια. Η πρωτοβάθμια υγεία θα έχει δύο βασικά στοιχεία: ο κάθε πολίτης να έχει τον ιατρό του και ό,τι χρειάζεται και θα αυξηθούν οι ΤΟΜΥ. Για πρώτη φορά έχουμε έναν οργανισμό που ελέγχει την ποιότητα παροχής Υγείας στα νοσοκομεία ώστε όχι να τα κλείσουμε, όπως λέτε, αλλά για να βελτιωθούν σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών.
Από την ιδιωτική Υγεία θα συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ μόνο όσοι πληρούν αυστηρούς δείκτες για να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Επίσης, δουλεύομε και τα κίνητρα για τους ιατρούς και διασφαλίσαμε για το ΕΣΥ 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ για κτιριακές υποδομές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία, περίπου 500 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποιήση, 220 εκατ. για προληπτικές εξετάσεις» τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Προανήγγειλε ότι θα φέρει διάταξη ότι όποιος ιατρός συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει σε περίπτωση που του ζητηθεί να είναι υποχρεωμένος να προσφέρει επί πληρωμή εφημερίες σε δημόσιο σύστημα υγείας, όπως και ότι ιδιώτες ιατροί να μπορούν να κάνουν απογευματινά τακτικά χειρουργεία σε δημόσια νοσοκομεία, «κάτι που μπορεί να δυσαρεστεί τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα χάσουν ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα θα φέρει στα δημόσια νοσοκομεία ένα μεγάλο μέρος από το 40% που σήμερα κατέχει ο ιδιωτικός τομέας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις