Σολτς: Αρνείται ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και πάγωμα στην εισαγωγή ρωσικής ενέργειας
Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς τάχθηκε κατά της ταχείας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ καθώς και στο πάγωμα των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση κυρίως των χωρών της Βαλτικής.
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Reuters) απέρριψε το αίτημα του Κιέβου για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας την ανάγκη να ακολουθηθεί η πορεία που σχεδιάστηκε το 2017, με τη Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ.
Αγορά ενέργειας από τη Ρωσία
Ο καγκελάριος επανέλαβε επίσης την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη διακοπή της αγοράς ενέργειας από τη Ρωσία, μολονότι αντιμετώπισε πίεση από τις χώρες της Βαλτικής.
«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε όσα έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βερσαλλίες, αναφερόμενος στη Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ από το 2017.
Επέμεινε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι κατάπαυση του πυρός».
Ο γερμανός καγκελάριος επισήμανε ακόμη ότι με 27 κράτη-μέλη η ΕΕ θα δυσκολευόταν ούτως ή άλλως να λάβει ομόφωνη απόφαση, επαναφέροντας με την ευκαιρία και το θέμα της εγκατάλειψης της αρχής της ομοφωνίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Αντίθετη άποψη για το αίτημα της Ουκρανίας εξέφρασαν η Εσθονία και η Λιθουανία, με την εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας να δηλώνει στη Süddeutsche Zeitung ότι στα μάτια της «υπήρχε ηθική υποχρέωση να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να πραγματώσουν το ευρωπαϊκό τους όνειρο».
«Δεν υπάρχει ταχεία ένταξη»
Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε από την πλευρά του ότι «δεν υπάρχει ταχεία ένταξη», ενώ ο ομόλογός του από το Λουξεμβούργο Ξαβιέ Μπέτελ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει φετίχ με τους κανονισμούς, αλλά, πρόσθεσε, «υπάρχουν προϋποθέσεις για την ένταξη μιας χώρας».
Αντιδράσεις προκάλεσε η στάση του Βερολίνου στο θέμα της προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία, με τη Λετονία να καθιστά σαφές ότι δεν θεωρεί πλέον βιώσιμη την άρνηση της Γερμανίας να σταματήσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία.
«Είμαι βέβαιος ότι πρέπει να λάβουμε την απόφαση να σταματήσουμε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, προκειμένου να φέρουμε τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σταματήσουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο λετονός πρωθυπουργός Κισιάνις Καρίνς.
Υπέρ αυτού του βήματος έχουν ταχθεί ακόμη η Πολωνία και η Λιθουανία, με στόχο να στερηθεί το ρωσικό κράτος την κύρια πηγή εσόδων του και χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ολαφ Σολτς δήλωσε πάντως τη Δευτέρα ότι «δεν υπάρχει για την ώρα άλλος τρόπος διασφάλισης του εφοδιασμού τη Ευρώπης σε ενέργεια για τη θέρμανση, τις μετακινήσεις και τη βιομηχανία».
«Σε αυτήν την πορεία»
Στις Βερσαλλίες υπογράμμισε ότι όταν εξετάζει κανείς τις κυρώσεις, εξετάζει πολύ προσεκτικά πώς θα πείσει τη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο, όμως, ταυτόχρονα, και το πώς οι επιπτώσεις των κυρώσεων θα είναι οι μικρότερες δυνατές για την Ευρώπη. «Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία», τόνισε.
Βασικό θέμα της Συνόδου ήταν επίσης η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του πολέμου από την ΕΕ, με τη Γαλλία να εισηγείται την υιοθέτηση προγράμματος στήριξης ανάλογης φιλοσοφίας με αυτό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Η Γερμανία και η Ολλανδία δεν το θεωρούν αυτήν τη στιγμή απαραίτητο, κρίνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να αξιοποιηθεί όλο το πακέτο βοήθειας για τον κοροναϊό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις