Ουκρανία: Σφίγγει η ρωσική θηλιά γύρω από το Κίεβο – Νέες εκρήξεις και ανθρωπιστική κρίση στις πολιορκημένες πόλεις
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει πλέον πολλές μεγάλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ έχουν αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις και έξω από την πρωτεύουσα, το Κίεβο.
Εκρήξεις σε γεωγραφικά απομακρυσμένες πόλεις της Ουκρανίας σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με αναφορές που μεταδίδει το BBC.
Συγκεκριμένα, η ουκρανική τηλεόραση και μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκρήξεις στο Λούτσκ στα βορειοδυτικά της χώρας, καθώς και στο Ντνίπρο – πόλη της ενδοχώρας κοντά στον ποταμό Δνείπερο και σημαντικό προπύργιο στην κεντροανατολική Ουκρανία.
Καμία από τις δύο αυτές πόλεις δεν είχαν γίνει μέχρι στιγμής στόχος επιθέσεων.
Наслідки авіаудару у Дніпрі — відео від ДСНС pic.twitter.com/ECwKqtDkMv
— hromadske (@HromadskeUA) March 11, 2022
Last night several Russian strikes hit the city of Lutsk in western #Ukraine pic.twitter.com/fCRYQ6i6gA
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) March 11, 2022
Russian strike also hit Ivano-Frankivsk in western Ukraine, near the border Romania, Slovakia and Hungary pic.twitter.com/mgSvMAZvnU
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) March 11, 2022
Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν «επιθέσεις ακριβείας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς» σε στρατιωτικά αεροδρόμια στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο – Φράνκιβσκ εξουδετερώνοντας τις εν λόγω εγκαταστάσεις, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Αμύνης, Ιγκόρ Κονασένκο.
Σε ρωσικό κλοιό το Κίεβο και οι μεγάλες πόλεις
Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει πλέον πολλές μεγάλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ έχουν αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις και έξω από την πρωτεύουσα, το Κίεβο.
Πόλεις όπως το Χάρκοβο, το Τσερνίγκοφ και βέβαια η Μαριούπολη βομβαρδίζονται διαρκώς με τους Ρώσους να επιχειρούν να τις περικυκλώσουν και να τις αποκλείσουν πλήρως, σύμφωνα με τους Αμερικανούς.
Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον.
Ο ρωσικός στρατός προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε. Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα». Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο.
Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.
- Διαβάστε επίσης: Κίεβο, ώρα μηδέν – Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν το «κομβόι θανάτου» σε θέσεις μάχης
Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για «επίθεση» εναντίον ανθρωπιστικού διαδρόμου
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.
«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ» κατήγγειλε.
«Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (…). Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος» πρόσθεσε.
Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει χθες από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά, καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
Δραματικά είναι τα όσα μεταφέρει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός από την πόλη.
«Ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα. Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη», λέει ο εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Σάσα Βολκόφ, σε ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης.
«Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους» συνεχίζει.
Πολιορκημένοι εδώ και πολλές ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα, οι κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. Οι απόπειρες εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών έχουν αποτύχει κατ’ επανάληψη με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.
«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τσακώνονται για το φαγητό. Κάποιοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου για να του πάρουν τη βενζίνη» αναφέρει ο Σάσα Βαλχόφ. Έχει ήδη οργανωθεί μια «μαύρη αγορά» όπου μπορεί κανείς να βρει λαχανικά, όχι όμως και κρέας, προσθέτει.
Οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην πόλη επισκέφθηκαν τα κατεστραμμένα σπίτια για να δώσουν τρόφιμα στους ενοίκους τους, για να επιβιώσουν για λίγες ημέρες. «Πολλοί από εμάς αρρωστήσαμε εξαιτίας του κρύου και της υγρασίας», ανέφερε ο Βαλκόφ.
Περίπου 65 άνθρωποι κρύβονται στο κτίριο όπου βρίσκεται ο ίδιος «Το καταφύγιο στο υπόγειο είναι αποκλειστικά για τα παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι άλλοι, άνω των 12 ετών, κοιμούνται στα γραφεία» εξήγησε.
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο