Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς οι μαχητές του Κιέβου έκαναν τις ρωσικές δυνάμεις να κολλήσουν στη λάσπη
Η Washington Post επικαλείται δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής Planet Labs PBC
Εάν ισχύουν οι εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, που αναπαράγονται πλέον και από αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης, τότε οι ρωσικές δυνάμεις δυσκολεύτηκαν πολύ να προελάσουν προς την καρδιά του Κιέβου και καθυστέρησαν επειδή είχαν «κολλήσει για μέρες στις λάσπες».
Οι εν λόγω λάσπες όμως δεν ήταν το αποτέλεσμα κάποιου φυσικού φαινομένου. Προήλθαν, όπως λέγεται, έπειτα από την κίνηση των Ουκρανών να πλημμυρίσουν σκοπίμως τις περιοχές από τις οποίες επρόκειτο να περάσουν οι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις.
Η Washington Post επικαλείται δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής Planet Labs PBC, στις οποίες μια μεγάλη περιοχή βορειοανατολικά του κέντρου του Κιέβου μοιάζει σαν να έχει πλημμυρίσει.
- Διαβάστε επίσης: Κίεβο, ώρα μηδέν – Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν το «κομβόι θανάτου» σε θέσεις μάχης
Οι δύο φωτογραφίες
Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 22 Φεβρουαρίου, η εν λόγω περιοχή παρουσιάζεται «ανοιχτόχρωμη» και «στεγνή».
Στη δεύτερη φωτογραφία, ωστόσο, που φέρεται να τραβήχτηκε στις 28 Φεβρουαρίου, η ίδια περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά του Δνείπερου ποταμού είναι πλέον σκουρόχρωμη και μοιάζει σαν να έχει πλημμυρίσει.
Υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν μάλιστα πως οι Ουκρανοί πλημμύρισαν τη συγκεκριμένη περιοχή σκόπιμα, για να ανακόψουν την πορεία των Ρώσων.
«Όταν αμύνεσαι, προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι έχεις στη διάθεσή σου […] Στην ιστορία έχουμε πολλά παραδείγματα όπου χώρες ή στρατιωτικοί δρώντες είχαν κατασκευάσει οχυρωματικές γραμμές: τείχη, χαρακώματα, φρούρια και καταφύγια. Αλλά συχνά ξεχνάμε ότι για τον ίδιο λόγο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και ποτάμια, έλη και αμυντικές γραμμές από νερό» σχολιάζει η Marta Kepe, αναλύτρια της Rand Corp, με την Washington Post να αναφέρει πως το νερό έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως γραμμή άμυνας: για παράδειγμα στην Ολλανδία, στην Φινλανδία και στη Σοβιετική Ένωση αλλά και μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.
Geolocaction of the flooded area by #Ukrainian troops. https://t.co/jMKmaN4Ozf https://t.co/3Ur3miUxcv pic.twitter.com/49YEkkB3WZ
— Wim Zwijnenburg (@wammezz) March 5, 2022
- Βαμβάκι: Πότε λήγει η προθεσμία για καταχώρηση ποσοτήτων για την ειδική ενίσχυση
- Το πανό αφιέρωμένο στον Λεσόρ και η απάντηση με… Οικονομόπουλο (vid)
- Μαγδεμβούργο: Οι σκοτεινές αναρτήσεις του δράστη που εγείρουν ερωτήματα
- Λεβαδειακός: «Όλη η Ελλάδα είδε τι συνέβη στην ισοφάριση της ΑΕΚ, ο διαιτητής ήθελε να κάνουμε Χριστούγεννα στο… γήπεδο»
- Πλάτων: Η ιδέα του αγαθού (Μέρος ΚΣΤ’)
- Αρκάς: Η μαγική καλημέρα της Δευτέρας