Το Άργος αυτοπροσδιορίζεται
Το ζητούμενο σε κάθε τοπική κοινωνία ήταν, είναι και θα είναι ο προσδιορισμός της. Καθήκον κάθε Δημοτικής Αρχής είναι να καταρτίσει ένα στρατηγικό πλάνο ταυτόχρονης δημιουργίας ταυτότητας, ανάπτυξης και ευημερίας. Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών κάνει αυτό ακριβώς.
Το Άργος – η αρχαιότερη ίσως πόλη της Ευρώπης – διεκδικεί και δηλώνει στο εδώ και τώρα, την απόφαση του να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Ο δρόμος δύσβατος για μια περιοχή με τεράστια ιστορία, στη λήθη όμως του χρόνου. Η εσωστρέφεια ή κατά άλλους η ταπεινότητα κυριάρχησε για πολλές δεκαετίες.
Τι χρειάζονταν το Άργος για να αφυπνιστεί; Ένα όραμα. Είναι αυτό που λέμε πως όταν καταγράφεις σε ένα χαρτί το όραμα σου, όσο και να φαίνεται ουτοπικό, αν το βλέπεις κάθε μέρα σου φαίνεται όλο και πιο ρεαλιστικό. Τι έλειπε; Μια Δημοτική Αρχή αρκετά έως πολύ τολμηρή που να κάνει το όραμα, πλάνο και το πλάνο έργο.
Αυτή ο Δήμος Άργους – Μυκηνών την βρήκε τα τελευταία δέκα χρόνια. Πράττει σωστά ή λάθος, συμβιβάζεται ή όχι, λειτουργεί με το συναίσθημα ή την λογική, υπερβάλλει ή όχι, ενοχλεί ή χειροκροτείται;
Εφόσον είναι επαναλαμβανόμενη η εκλογή της ποιοι είμαστε εμείς να αμφισβητήσουμε την ορθότητα του εκλογικού σώματος;
Εμείς καταγράφουμε και κρίνουμε αν υπηρετεί με διαφάνεια και λειτουργικότητα τον θεσμικό της ρόλο. Αν κάνει έργα όχι του χειροκροτήματος αλλά της ουσίας. Αν εν τέλει έχει πλάνο σωστό ή λάθος δεν έχει τόση σημασία. Τα νερά όταν μένουν στάσιμα μυρίζουν. Η αδράνεια προς αποφυγή συγκρούσεων και αντίθετων γνωμών είναι μια διαδικασία όχι αποδεκτή.
Προσωπικά, προτιμώ τον Δήμαρχο που τολμάει την καινοτομία, που τολμάει να δοκιμάζει πράγματα, που επιχειρεί το παράτολμο. Παρόμοιο παράδειγμα και ο Δήμος Αθηναίων. Είτε ο μεγάλος περίπατος έγινε μεγάλο βάσανο ή μεγάλη καινοτομία, εμένα με ενδιαφέρει πως η δημοτική Αρχή δοκιμάζει. Αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις ποτέ και θα περάσεις στην ιστορία ως άλλος ένας διεκπεραιωτής της ιστορίας και όχι δημιουργός της.
Στο Δήμο Άργους – Μυκηνών για να επανέλθουμε έχουν γίνει πράγματα. Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, στα πλακόστρωτα και την τεράστια πλατεία με κυρίαρχο το νερό πείθει πως εδώ κάτι γίνεται.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να κάνει τον Δήμο του σημείο παγκόσμιας αναφοράς. Θέλει το Άργος και οι Μυκήνες με την πλούσια ιστορία τους να είναι στο επίκεντρο. Θα το καταφέρει ή όχι αυτό θα φανεί. Εμείς θέλουμε οι αρχαίες πόλεις μας να διεκδικήσουν αυτό που τους αξίζει. Μην λησμονούμε επίσης πως Ηρακλής γύρισε στην πατρίδα του!
Πιστό αντίγραφο του αγάλματος του Ηρακλή που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος αρχαίος γλύπτης Λύσιππος, κοσμεί το κέντρο της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης! Είπαμε το Άργος αυτοπροσδιορίζεται και συστήνεται και πάλι στον κόσμο.
Η προσπάθεια ανάδειξης γίνεται. Για θέματα καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ασφάλεια, η οδική ασφάλεια, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση και πολλά άλλα πρέπει να ζήσουμε εκεί για να καταλάβουμε σε ποιο επίπεδο είναι. Οπότε μένουμε στην γενική εικόνα.
Αυτό που όμως μετά βεβαιότητας μπορούμε να δηλώσουμε είναι πως ο Δήμος Άργους – Μυκηνών, θα γίνει κυψέλη αθλητισμού. Η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου κολυμβητηρίου, ο σχεδιασμός κατασκευής ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου, αλλά και η αθλητική φωλιά που δημιουργήθηκε στη Νέα Κίο, είναι έργα που τα χαίρονται χιλιάδες άνθρωποι και αποτελούν σημείο αναφοράς στη ζωή τους.
Έργα που χρειάζονται φυσικά την σωστή και ορθή λειτουργία και συντήρηση τους προκειμένου να διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση για πολλά χρόνια και να πούμε έτσι πως και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου έπιασε τόπο. Δικαιολογήθηκε. Η τελευταία λέξη έχει την μεγαλύτερη σημασία στη τοπική αυτοδιοίκηση.
Και κάτι τελευταίο. Μια πόλη για να αποτελέσει ασφαλή προορισμό χρειάζεται το οδικό της δίκτυο να είναι ασφαλές και λειτουργικό. Αυτό πρέπει να γίνει χθες στη περιοχή. Αυτό λείπει και είναι απαραίτητο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις