Φωτογραφίες στα ορυχεία χαλκού δείχνουν αριστοτεχνικά τις ποσότητες που εξορύχθηκαν από τη γη
Και ο Marsh εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το πρότζεκτ «For What It's Worth» σε ορυχεία και σε άλλα σημεία του πλανήτη μας
Ο φωτογράφος Dillon Marsh έχει βάση το Κέιπ Τάουν και όταν έμαθε για τα ορυχεία χαλκού κοντά στην πόλη Springbok της Νότιας Αφρικής πήρε την απόφαση να καταγράψει με τον φακό του ό,τι έχει απομείνει από τα σημεία εξόρυξης. Η περιέργειά του αυτή τον οδήγησε στο να εγκαινιάσει το πρότζεκτ «For What It’s Worth», ένα πρότζεκτ ψηφιακά επεξεργασμένων φωτογραφιών στις οποίες τοποθετεί μέσα στα ορυχεία μεταλλικές σφαίρες που αντιπροσωπεύουν τις ποσότητες που εξορύχθηκαν από τη γη.
«Το πρώτο από αυτά τα ορυχεία εγκαινιάστηκε το 1852 και τότε η εξόρυξη γινόταν με τον κασμά. Το μετάλλευμα χαλκού το οποίο εξόρυσσαν το μετέφεραν με κάρα που έσερναν βόδια στην ακτή, σε απόσταση 140 χιλιομέτρων και από εκεί με πλοίο στην Αγγλία για τη διαδικασία επεξεργασίας» λέει ο φωτογράφος, μιλώντας στο Colossal.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dillon Marsh (@dillonmarsh)
Στις φωτογραφίες της σειράς «For What It’s Worth», οι εντυπωσιακές αντιπαραθέσεις των μεταλλικών σφαιρών με τα ορυχεία παίρνουν διαστάσεις έντονης οπτικής απαγγελίας κατηγορίας για το πώς δόθηκε προτεραιότητα στην εξόρυξη και πώληση μετάλλων όπως χαλκός, χρυσός, πλατίνα αλλά και διαμαντιών σε βάρος της υγείας της γης. «Τα συναισθήματά μου σταθερά και ταχύτατα ταλαντεύονταν μεταξύ δέους για το τι κερδιζόταν και θλίψης για το ποιο ήταν το κόστος» εξομολογείται ο Dillon Marsh.
Βάζοντας στο κάδρο ως ουλές στη γη πολλές από τις τοποθεσίες των ορυχείων, ο φωτογράφος δείχνει 4,1 εκατομμύρια τόνους χαλκού μισοβυθισμένους στην απότομη πληγή του εδάφους στο ορυχείο Palabora Mine και τα 335 εκατομμύρια ουγγιές troy (σ.σ. μονάδα μέτρησης βάρους ευγενών μετάλλων) χρυσού στο Free State Gold Field. Τα 7,6 εκατομμύρια καράτια διαμαντιών που εξορύχθηκαν στο Koffiefontein είναι τόσο μικροσκοπική ποσότητα σε σύγκριση με την τρύπα που χάσκει από την οποία αποκτήθηκαν που χωρίς μεγέθυνση μόλις και είναι ορατή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dillon Marsh (@dillonmarsh)
Στον λογαριασμό του στο Instagram μπορεί ο ενδιαφερόμενος να δει τα κατεστραμμένα μέρη που ήδη υπάρχουν στη συλλογή φωτογραφιών. Και ο Marsh εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το πρότζεκτ «For What It’s Worth» σε ορυχεία και σε άλλα σημεία του πλανήτη μας.
- Εξοπλιστικό όργιο ΕΕ: Αναγκαίο κακό ή κυνική παραδοχή μιλιταριστικής φύσης;
- Έρευνα: Νέοι κανόνες «παιχνιδιού» στην αγορά εργασίας – Αυξημένη πρόθεση παραίτησης και Τεχνητή Νοημοσύνη
- ΣΥΡΙΖΑ για ιθαγένεια σε τέως βασιλικής οικογένειας: Το επώνυμο «Ντε Γκρες» είναι προβληματικό
- Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)
- Οι μεγάλες ενεργειακές ευκαιρίες στη Συρία για την Άγκυρα
- Αναστάτωση στον ΗΣΑΠ με πτώση ατόμου από πεζογέφυρα στα Άνω Πατήσια