Ουκρανία: Σφοδρή επίθεση στο Ισραήλ για τη μεσολάβηση – Πώς ο Μπένετ εξόργισε τον Ζελένσκι
Ουκρανός ανώτερος αξιωματούχος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ για τις προσπάθειες μεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτογραφία, επάνω, δεξιά από Ukrainian Presidential Press Office via AP), ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ (φωτογραφία, επάνω, αριστερά) του συνέστησε να αποδεχθεί την πρόταση του προέδρου τη Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, η οποία περιλαμβάνει μακρά και δύσκολη σειρά ουκρανικών παραχωρήσεων.
«Αν ήμουν στη θέση σου»
Οπως σημειώνουν, επικαλούμενα ανώτερο αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης, ο Ζελένσκι δεν αποδέχτηκε τη σύσταση του Μπένετ.
Ανώτερη πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι ο Μπένετ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι την Τρίτη.
«Αν ήμουν στη θέση σου, θα σκεφτόμουν τις ζωές των ανθρώπων μου και θα δεχόμουν την προσφορά», είπε ο Μπένετ στον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, σύμφωνα με το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος της Ουκρανίας.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η απάντηση του ουκρανού προέδρου στη σύσταση του Μπένετ ήταν σύντομη: «Σε άκουσα, ευχαριστώ», είπε ο Ζελένσκι στον ισραηλινό πρωθυπουργό.
Η στάση του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν άρεσε στον Ζελένσκι και το επιτελείο του. «Ο Μπένετ μας πρότεινε να παραδοθούμε», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Ουκρανίας. «Δεν έχουμε σκοπό να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η πρόταση του Πούτιν είναι μόνο η αρχή», επισήμανε.
«Λειτουργεί ως ταχυδρόμος»
Οπως είπε, αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν καμία αξία και ο Μπένετ τις χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για να αποφύγει την παροχή βοήθειας στη χώρα που δέχεται επίθεση και την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
«Ο Μπένετ λειτουργεί ως ταχυδρόμος μεταξύ των μερών», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος. «Αυτό δεν ονομάζεται “διαμεσολάβηση”, εάν απλώς μεταφέρετε πληροφορίες της μιας πλευράς στην άλλη» τόνισε.
«Η ουδέτερη στάση του Ισραήλ ακυρώνεται από αυτήν την άποψη και υπάρχουν άλλες χώρες που μπορούν να παρέχουν παρόμοιες “ταχυδρομικές υπηρεσίες”», πρόσθεσε.
Και επισήμανε ότι «εάν θέλετε να μεσολαβήσετε, πρέπει να είστε πιστοί σ’ αυτόν τον ρόλο – κάντε συμβιβαστικές προτάσεις, φτάστε σ’ ένα αποτέλεσμα. Αν γίνουν τέτοιες κινήσεις, θα είμαστε ευγνώμονες».
«Ηταν εσφαλμένη»
Πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου στο Ισραήλ δήλωσε ότι η περιγραφή της συνομιλίας ήταν εσφαλμένη.
Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, «ο πρωθυπουργός (του Ισραήλ) δεν συνέστησε στον Ζελένσκι να αποδεχθεί την πρόταση του Πούτιν καθώς το Ισραήλ δεν υιοθετεί τέτοια πρόταση και σε κάθε περίπτωση δεν σκοπεύει να κάνει στον Ζελένσκι συστάσεις ή να δώσει συμβουλές για το πώς να προχωρήσει σε οποιοδήποτε στάδιο».
Σύμφωνα με την πηγή, η συνομιλία μεταξύ του Μπένετ και του Ζελένσκι ήταν επιτυχής και «οι προσπάθειες του (ισραηλινού) πρωθυπουργού στοχεύουν σε ένα πράγμα – να σταματήσουν τα περιττά δεινά και η αιματοχυσία στην Ουκρανία».
- Τύμπανα πολέμου
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
- Βασιλικές ίντριγκες, θεωρίες συνωμοσίας και μια «χαμένη» τιάρα ανεκτίμητης αξίας
- Υποθαλάσσια καλώδια: Στο «μάτι» των σαμποτέρ – Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο