Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για εμφάνιση περιστατικών trafficking με θύματα πρόσφυγες
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αφήσει τα σπίτια τους στην Ουκρανία ξεφεύγοντας από τη φρίκη του πολέμου
Εντείνονται οι ανησυχίες για την ευαλωτότητα των προσφύγων της Ουκρανίας και τον κίνδυνο να γίνουν θύματα σωματεμπορίας ή άλλων μορφών εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά, έχουν ήδη εγκαταλείψει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και την ταχύτερη φυγή της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε χώρες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων εθνών της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας, ιδιώτες πολίτες και εθελοντές προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες πολέμου.
Από δωρεάν καταφύγιο μέχρι δωρεάν μεταφορά, ευκαιρίες εργασίας και άλλες μορφές βοήθειας — η βοήθεια δεν είναι μακριά.
Αλλά ούτε και οι κίνδυνοι.
Βιασμός 19χρονης
Η αστυνομία στο Βρότσλαβ της Πολωνίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνέλαβε έναν 49χρονο ύποπτο για βιασμό, αφού φέρεται να επιτέθηκε σε έναν 19χρονο Ουκρανό πρόσφυγα τον οποίο παρέσυρε με προσφορές βοήθειας μέσω Διαδικτύου.
Ο ύποπτος μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών για το «βίαιο έγκλημα», δήλωσαν οι αρχές.
Η αστυνομία στο Βερολίνο προειδοποίησε τις γυναίκες και τα παιδιά μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα ρωσικά και ουκρανικά, να μην αποδεχτούν προσφορές διανυκτερεύσεων και τους προέτρεψε να αναφέρουν οτιδήποτε ύποπτο.
Αξιωματούχοι ασφαλείας στη Ρουμανία και την Πολωνία δήλωσαν στο Associated Press ότι αστυνομικοί των μυστικών υπηρεσιών ντυμένοι με πολιτικά βρίσκονται σε επιφυλακή για εγκληματικά στοιχεία.
Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ο Ionut Epureanu, ο επικεφαλής της αστυνομίας της κομητείας Suceava, είπε στο AP στα σύνορα Siret ότι η αστυνομία συνεργάζεται στενά με την εθνική υπηρεσία της χώρας κατά της εμπορίας ανθρώπων και άλλες αρχές επιβολής του νόμου για την πρόληψη του εγκλήματος.
Το Migration Data Portal σημειώνει ότι ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με συγκρούσεις, «μπορούν να επιδεινώσουν προϋπάρχουσες τάσεις εμπορίας και να δημιουργήσουν νέες» και ότι οι διακινητές μπορούν να ευδοκιμήσουν εν μέσω «αδυναμίας των οικογενειών και των κοινοτήτων να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους».
Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ειδών εκμετάλλευσης. Από τη σεξουαλική εκμετάλλευση —όπως η πορνεία— στην καταναγκαστική εργασία, από την οικιακή δουλεία μέχρι την αφαίρεση οργάνων και την καταναγκαστική εγκληματικότητα, συχνά προκαλείται από διακινητές μέσω εξαναγκασμού και κατάχρησης εξουσίας.
Μια έκθεση για την εμπορία ανθρώπων για το 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, εκτιμά ότι το ετήσιο παγκόσμιο κέρδος από το έγκλημα είναι 29,4 δισεκατομμύρια ευρώ , αναφέρει ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι η πιο κοινή μορφή εμπορίας ανθρώπων στο μπλοκ των 27 εθνών και ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των θυμάτων είναι γυναίκες, ενώ σχεδόν ένα τέταρτο είναι παιδία.
- Ανησυχία από την αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις – Τι συμβαίνει με τον νέο ιό στην Κίνα
- Κώστας Σημίτης: Η γνωριμία σε πάρτι στο Λονδίνο πριν 63 χρόνια και οι δύο κόρες (εικόνες)
- Χρυσές Σφαίρες 2025: Αντίστροφη μέτρηση για την αποψινή τελετή απονομής
- Κώδικας οδικής κυκλοφορίας: Ολα τα πρόστιμα – Πότε αφαιρείται το δίπλωμα, αναλυτικά παραδείγματα
- Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Κώστας Σημίτης συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες
- Χαμός στην Ανδαλουσία: Ξύλο και… καρεκλοπόλεμος ανάμεσα σε ultras της Ατλέτικο και της Μαγιόρκα (vids)