Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας τρέχουν να προσλάβουν ουκρανούς προγραμματιστές
Κι όμως, ένα εκπληκτικά μεγάλο μέρος της τεχνολογίας, που διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή, κατασκευάζεται από μηχανικούς και προγραμματιστές λογισμικού στην Ουκρανία.
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
- Νεκρός 16χρονος από χιονοστιβάδα σε χιονοδρομικό κέντρο - Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν
Περίπου δύο εκατομμύρια και πλέον ουκρανοί πολίτες έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στη χώρα τους. Ορισμένοι από αυτούς, μάλιστα, διαθέτουν περιζήτητες τεχνικές δεξιότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, δεκάδες εταιρείες έχουν αναρτήσει πάνω από 500 αγγελίες εργασίας για ρόλους τεχνολογίας σε έναν ιστότοπο με την ονομασία Remote Ukraine, ο οποίος έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο να προσλάβουν Ουκρανούς. Οι εταιρείες προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη, αλλά και από χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Εταιρείες όπως η Modular Automation και η WarDucks στην Ιρλανδία, η Sportradar στην Ελβετία και η Drive System Design στην Αγγλία, είναι μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει αγγελίες εργασίας στον ιστότοπο.
Ο Μάρτιν Άρμστρονγκ, ιδρυτής της Somerton με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, μιας τεχνολογικής πλατφόρμας που έχει ως στόχο τη συνεργασία αθλητών με προπονητές, δήλωσε στο CNBC ότι έχει κάνει πέντε προφορικές προσφορές σε μηχανικούς, συγγραφείς περιεχομένου και πωλητές τεχνολογίας. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να βρει βίζα γι’ αυτούς.
«Δεν υπάρχει καμία διαδικασία εάν δεν έχετε συγγενείς εδώ», δήλωσε ο Άρμστρονγκ. «Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ, λέει ότι αυτό θα αλλάξει. Ας το ελπίσουμε».
Η εταιρεία εταιρικού λογισμικού Cutover, με έδρα το Λονδίνο, έχει δημιουργήσει έναν ξεχωριστό ρόλο μηχανικού ειδικά για εκτοπισμένους Ουκρανούς μηχανικούς.
Ο Όσκαρ Γουάιτ, διευθύνων σύμβουλος της Beyonk, μιας πλατφόρμας ταξιδιωτικής τεχνολογίας, δήλωσε στο CNBC ότι επί του παρόντος παρακολουθεί τους υποψήφιους για εργασία από την Ουκρανία.
«Υποτίθεται ότι είναι από τους καλύτερους προγραμματιστές στον κόσμο», δήλωσε.
Μια τεχνολογική δύναμη
Ένα εκπληκτικά μεγάλο μέρος της τεχνολογίας, που διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή, κατασκευάζεται από μηχανικούς και προγραμματιστές λογισμικού στην Ουκρανία.
Οι εταιρείες WhatsApp, Grammarly, Gitlab και Solana ιδρύθηκαν ή συνιδρύθηκαν από Ουκρανούς, ενώ η Google και η Samsung διαθέτουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα.
Ο Κρίστιαν Ρέμπερ, διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής παρουσίασης Pitch, δήλωσε στο CNBC ότι έχει τρεις μηχανικούς που εδρεύουν στην Ουκρανία και δουλεύουν εξ αποστάσεως και πως η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί για να τους υποστηρίξει.
«Προσφερθήκαμε να καλύψουμε τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής για όλους τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους της Pitch και τις οικογένειές τους και τους δώσαμε απεριόριστο χρόνο απουσίας από την εργασία τους, χωρίς ερωτήσεις», δήλωσε.
Όπως και άλλες εταιρείες, η Pitch προσφέρθηκε επίσης να καταβάλει μισθούς έως και τρεις μήνες νωρίτερα και παρείχε υποστήριξη όσον αφορά τη βοήθεια για τη δημιουργία τραπεζικών λογαριασμών εκτός Ουκρανίας.
Ο Ντένις Ζαντάνοφ, ένας ουκρανός επιχειρηματίας, δήλωσε στο CNBC ότι έχει 230 υπαλλήλους στη χώρα και προσέθεσε ότι «η πλειονότητα βρίσκεται στην Οδησσό, η οποία είναι ασφαλής προς το παρόν».
Η CleverFiles, μια αμερικανική εταιρεία, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακτήσουν διαγραμμένα αρχεία υπολογιστών, έχει περισσότερους από 20 ανθρώπους που εργάζονται με πλήρη απασχόληση από πόλεις όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο και η Ζαπορίζια.
«Τώρα, κάθε εργαζόμενος προσπαθεί να βρει ένα ασφαλές μέρος για την οικογένειά του», δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα η Αλίνα Μούλοβα, ανώτερη υπεύθυνη διαδικτυακού μάρκετινγκ. «Ορισμένοι άνθρωποι κατάφεραν να μετακινηθούν στη δυτική Ουκρανία, ενώ άλλοι δεν μπορούν να φύγουν από τις πόλεις τους και κρύβονται σε καταφύγια».
Η Μούλοβα δήλωσε ότι οι Ουκρανοί υπάλληλοι της CleverFiles εξακολουθούν να λαμβάνουν τους μισθούς τους, παρόλο που πολλοί από αυτούς δεν είναι σε θέση να εργαστούν.
Μορφωμένοι πολίτες
Ο Μίσα Καρπένκο, συνιδρυτής και ανώτερος μηχανικός λογισμικού στην Pitch, δήλωσε στο CNBC ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθιστούν την Ουκρανία μια εξαιρετική αγορά για τα ταλέντα της τεχνολογίας με υψηλά προσόντα.
«Η Ουκρανία έχει αρκετά μεγάλα τεχνικά πανεπιστήμια και μια ισχυρή κουλτούρα, που ενθαρρύνει τους νέους να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» είπε, σημειώνοντας πως «η ουκρανική κοινωνία θεωρεί τις τεχνικές σπουδές γενικά πιο πολύτιμες από τις ανθρωπιστικές επιστήμες».
«Γενικότερα, όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε, πολλοί Ουκρανοί απολάμβαναν τη νέα ελευθερία και τη σύνδεση με τη Δύση, αλλά εξακολουθούσαν να ζουν φτωχικά και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να έχουν υπολογιστή στο σπίτι. Αυτό οδήγησε σε μια έξαρση του ενδιαφέροντος για τους υπολογιστές και το λογισμικό μεταξύ των παιδιών και των εφήβων που μεγάλωσαν τη δεκαετία 1990-2000, όπως εγώ», εξήγησε.
Μόνο στο Κίεβο υπάρχουν πάνω από 10 πανεπιστήμια και στη χώρα δίνεται μεγάλη έμφαση στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά.
Εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν
Όπως και σε άλλες χώρες, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας στην Ουκρανία είναι άνδρες. Ωστόσο, οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών δεν επιτρέπεται επί του παρόντος να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να παραμείνουν και να πολεμήσουν.
Ως αποτέλεσμα, πολλοί ουκρανοί προγραμματιστές λογισμικού εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα και να εργάζονται υπό τον ρωσικό βομβαρδισμό.
Όπως αναφέρει το CNBC, την περασμένη Δευτέρα, η Τατιάνα Περεμπίνις, λογίστρια στην Gismart, μια εταιρεία που αναπτύσσει εφαρμογές για κινητά και παιχνίδια, σκοτώθηκε στην πόλη Ιρπίν κοντά στο Κίεβο, μαζί με τα δύο της παιδιά και τα σκυλιά της.
Άλλοι ουκρανοί εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας έχουν μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες από τους εργοδότες τους. Η ισραηλινή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Tango βοήθησε τους 90 εργαζομένους έρευνας και ανάπτυξης να μετεγκατασταθούν στην Πολωνία, όπου μόλις άνοιξε νέο γραφείο.
Εν τω μεταξύ, η βρετανική νεοφυής επιχείρηση Localyze προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες μετεγκατάστασης σε ουκρανούς υπαλλήλους. Αλλά οι ουκρανοί προγραμματιστές δεν μπορούν να πάνε όπου θέλουν.
Η Βρετανία, για παράδειγμα, επιτρέπει την είσοδο μόνο σε άτομα που έχουν συγγενείς στη χώρα. Το μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει βρετανική υπηκοότητα, επ’ αόριστον άδεια παραμονής, καθεστώς εγκατάστασης ή απόδειξη μόνιμης διαμονής.
Πολλοί Ουκρανοί, που προσπαθούν να αναζητήσουν καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθυστερούν από τη γραφειοκρατία ή απορρίπτονται εντελώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Περίπου 760 βίζες έχουν χορηγηθεί μέσω του προγράμματος «Ukraine Family Scheme», δήλωσε την Τετάρτη ένας υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι εξετάζονται 22.000 νέες αιτήσεις.
Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι η διαδικασία εισόδου εξακολουθεί να βελτιώνεται, προσθέτοντας ότι οι αιτήσεις μεταφέρονται ηλεκτρονικά και ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει πλέον να παρευρίσκονται προσωπικά σε κέντρα έκδοσης βίζας, πριν εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν διαβατήριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις