Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταγγελία ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν βόμβες λευκού φωσφόρου
Τα συγκεκριμένα όπλα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές, παρά μόνο σε ανοιχτό πεδίο μάχης, σαν πυρά υποστήριξης
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου κοντά σε κατοικημένη περιοχή, στην Ποπάσνα του Λουγκάνσκ, κατηγόρησε τη Μόσχα ο αστυνομικός διοικητής της πόλης, Ολέκσι Μπιλοσίσκι.
«Είναι αυτό που οι ναζιστές ονόμαζαν «φλεγόμενο κρεμμύδι» κι είναι αυτό που οι «Ρωσίστες» (σ.σ συνδυασμός των λέξεων Ρώσοι και φασίστες) εξαπολύουν εναντίον των πόλεών μας. Απερίγραπτο πόνο και φωτιές» έγραψε στο Facebook ο ουκρανός αξιωματούχος.
Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτεί, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η διαμεσολαβήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Liudmila Denisova, η οποία μοιράστηκε φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει την υποτιθέμενη επίθεση.
«Ο βομβαρδισμός της πόλης από τους Ρώσους με αυτά τα όπλα συνιστά έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τη σύμβαση της Ρώμης» είπε σε διαδικτυακή δήλωση.
Τα συγκεκριμένα όπλα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές, παρά μόνο σε ανοιχτό πεδίο μάχης, σαν πυρά υποστήριξης.
Τι είναι οι βόμβες λευκού φωσφόρου
Ο λευκός φωσφόρος είναι μια εξαιρετικά τοξική ουσία και η έκθεση σε αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία. Μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά εγκαύματα και βλάβες στο ήπαρ, την καρδιά και τα νεφρά.
Η χρήση της δεν είναι απαγορευμένη από καμία διεθνή συνθήκη, ωστόσο το Πρωτόκολλο III της Σύμβασης της Γενεύης του 1980 για τα συμβατικά όπλα απαγορεύει τη χρήση του εναντίον πληθυσμών ή στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται κοντά στον άμαχο πληθυσμό.
Εάν ο φώσφορος επικαθήσει σε ρούχα ή στο δέρμα, συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα και μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον άνθρωπο, ο οποίος πεθαίνει με φρικτά εγκαύματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις