Κοροναϊός: Νέα εμβόλια και αντισώματα λειτουργούν με διπλή επίθεση στον ιό
Η ταυτόχρονη στόχευση δύο πρωτεϊνών μειώνει τον κίνδυνο πτώσης της αποτελεσματικότητας σε περίπτωση εμφάνισης νέων μεταλλαγμένων στελεχών.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ελπιδοφόρα αποτελέσματα έδωσε στις πρώτες κλινικές δοκιμές πειραματικό εμβόλιο Covid-19 που επιτίθεται σε δύο σημεία του κοροναϊού και θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι περισσότερων παραλλαγών.
Την ίδια προσέγγιση ακολουθεί μια νέα κινεζική θεραπεία αντισωμάτων, η οποία έδωσε επίσης ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Τα σημερινά εμβόλια κατά της Covid-19 οδηγούν στην παραγωγή αντισωμάτων που αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Το πειραματικό εμβόλιο της GeoVax Labs Inc, με την προσωρινή ονομασία CM04S1 στοχεύει όχι μόνο στην πρωτεΐνη-ακίδα αλλά και το σφαιρικό περίβλημα του ιού, γνωστό ως νουκλεοκαψίδιο.
Η ταυτόχρονη στόχευση δύο πρωτεϊνών μειώνει τον κίνδυνο πτώσης της αποτελεσματικότητας σε περίπτωση εμφάνισης νέων μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.
Το εμβόλιο βασίζεται σε έναν γενετικά τροποποιημένο, ακίνδυνο ιό, ο οποίος μεταφέρει στα κύτταρα τις οδηγίες για τη σύνθεση των ιικών πρωτεϊνών-στόχων, περίπου όπως λειτουργεί τα σημερινά εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson.
Μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet Microbe εξετάζει 56 εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο. Το 94% ανέπτυξε αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας και του νουκλεοκαψιδίου χωρίς σοβαρές παρενέργειες, αναφέρουν οι ερευνητές του Εθνικού Ιατρικού Κέντρου στο Ντουάρτε της Καλιφόρνια.
Θετική απόκριση καταγράφηκε και στα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσία.
Σε εξέλιξη βρίσκονται τώρα δύο κλινικές μελέτες μέσου σταδίου: η πρώτη θα δοκιμάσει το εμβόλιο σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς με καρκίνο του αίματος, ενώ η δεύτερη θα το δοκιμάσει ως αναμνηστική δόση σε ήδη εμβολιασμένους εθελοντές. Και στις δύο περιπτώσεις θα μετρηθούν μεταξύ άλλων τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής Όμικρον.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ερευνητές στην Κίνα δοκίμασαν σε ποντίκια ένα εισπνεόμενο αντίσωμα που επίσης βάζει στο στόχαστρο δύο σημεία του ιού.
Η θεραπεία δείχνει αποτελεσματική, ανέφεραν στην έγκριτη επιθεώρηση Cell.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις