Eurogroup: Σταδιακή προσαρμογή για τις χώρες με υψηλό χρέος
Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και προσθέτει στους κινδύνους που απορρέουν από τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό
«Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας Covid-19, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη στιγμή από την απρόκλητη και αδικαιολόγητη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Το Eurogroup υποστηρίζει πλήρως όλες τις ενέργειες και κυρώσεις που λαμβάνονται από την ΕΕ και τους συμμάχους της κατά του επιτιθέμενου. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι ενδέχεται να απαιτηθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της Ουκρανίας και την προστασία των βασικών μας αξιών στην ΕΕ».
Με αυτά τα λόγια ξεκινά η κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.
Στην δήλωση του Eurogroup, αναφέρεται ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ είναι ισχυρά: «Η χειμερινή πρόβλεψη της Επιτροπής για το 2022 που δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022 επιβεβαίωσε ότι η οικονομία ανέκαμψε ισχυρά από την πανδημία Covid-19 με την παραγωγή να εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από τα προ της κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2022 σε όλα τα κράτη μέλη και με την ανεργία να φτάνει σε ιστορικό χαμηλό μέχρι το τέλος του 2021, παρά τη συνεχιζόμενη υψηλή αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας. Αυτό υπογραμμίζει την επιτυχία των ταχέων, σημαντικών και καλά συντονισμένων πολιτικών μας δράσεων σε επίπεδο ΕΕ, ευρωζώνης και σε εθνικό επίπεδο. Τα μέτρα πολιτικής έχουν βαθμονομηθεί καλά και οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές λειτούργησαν για να διευκολύνουν αυτήν την ταχεία ανάκαμψη».
Διαβάστε επίσης: Η «καυτή ατζέντα» και το ελληνικό «στοίχημα»
Σημαντική αβεβαιότητα
Τονίζουν ωστόσο, ότι η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και προσθέτει στους κινδύνους που απορρέουν από τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό που παραμένει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Διαβάστε επίσης – Citigroup: Πόσο επηρεάζει την Eυρωζώνη η σύγκρουση στην Ουκρανία
«Συνεχίζουμε τον ισχυρό συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τους αυξημένους κινδύνους και αβεβαιότητες, καθώς και τον αντίκτυπο στην οικονομία μας» υπογραμμίζουν στην κοινή δήλωση και προσθέτουν ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες «και είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως απαιτείται. Παράλληλα, θα εξετάσουμε και θα εξετάσουμε επειγόντως συγκεκριμένες επιλογές, βασιζόμενοι στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2022 για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των αυξημένων τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, ιδιαίτερα τους ευάλωτους πολίτες και τις ΜΜΕ μας».
Συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών
Παρέχοντας κατευθύνσεις πολιτικής για το συντονισμό των δημοσιονομικών μας πολιτικών, οι υπουργοί Οικονομιών του ευρώ, χαιρετίζουν την ανακοίνωση της Επιτροπής της 2ας Μαρτίου 2022 «Συντονισμός δημοσιονομικής πολιτικής για το 2023».
Και υπό το πρίσμα της αξιολόγησης της Επιτροπής, επιβεβαιώνουν τη στρατηγική δημοσιονομικής πολιτικής για φέτος, όπως ορίζεται στη δήλωση του Δεκεμβρίου 2021 σχετικά με τα προσχέδια δημοσιονομικών σχεδίων του 2022: «Υποστηρίζουμε την άποψη της Επιτροπής ότι, με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της για το 2022, η μετάβαση από μια συνολική υποστηρικτική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ σε μια γενικά ουδέτερη συνολική δημοσιονομική στάση το επόμενο έτος φαίνεται να είναι ενδείκνυται», αναφέρουν.
Διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών-μελών
Υπογραμμίζουν επίσης, ότι υπό το φως της τρέχουσας αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης, απαιτείται διαφοροποίηση των δημοσιονομικών στρατηγικών μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη μιας ισορροπημένης συνολικής δημοσιονομικής θέσης στη ζώνη του ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, με σκοπό τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, σε κράτη μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος, συμφωνούμε ότι η έναρξη μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του δημόσιου χρέους τους είναι σκόπιμη, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες. Αυτή η προσαρμογή θα πρέπει να ενσωματωθεί σε μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική που συνεχίζει να προωθεί τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη δίδυμη μετάβαση και τη βελτίωση της σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών.
Από την άλλη πλευρά, τα κράτη μέλη με χαμηλά και μεσαία επίπεδα χρέους θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην επέκταση των δημοσίων επενδύσεων όπου είναι απαραίτητο. Όλα αυτά θα συνέβαλαν στην επίτευξη μιας κατάλληλης συνολικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών τους και να προωθήσουν και να προστατεύσουν υψηλής ποιότητας εθνικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις για να θέσουν τα θεμέλια για υψηλή βιώσιμη ανάπτυξη και να επιτύχουν τους διπλούς στόχους μετάβασης.
Τέλος, σε σχέση με την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, το Eurogroup θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας μας και σε συνεργασία με την Προεδρία του Συμβουλίου και με την κατάλληλη μορφή.
Πηγή ΟΤ
- Όταν οι άνθρωποι δεν ξέρουν πως να αυτοϊκανοποιούνται
- Τζίμας: «Όνειρό μου η Premier League – Δεν ξέρω που θα παίζω του χρόνου»
- Γάζα: Μαχητής των Ταξιαρχιών Κασάμ σκότωσε 2 Ισραηλινούς στρατιώτες, λέει η Χαμάς – Οι IDF κατέστρεψαν τούνελ
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 23 μέτρων τυλίγεται στις φλόγες
- Μαγδεμβούργο: Η στιγμή που το αυτοκίνητο πέφτει πάνω στο πλήθος
- Παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη τα εγκαίνια της νέας έδρας της Περιφέρειας στην Κέρκυρα