Σε εξέλιξη το Eurοgroup – Η «καυτή ατζέντα» και το ελληνικό «στοίχημα»
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες
Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, των οικονομικών επιπτώσεων και της βαθύτατης ενεργειακής κρίσης, συνεδριάζει αυτή την ώρα το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να αποτιμηθεί η νέα κατάσταση για να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Όπως τονίζουν στελέχη της Κομισιόν, η συζήτηση θα γίνει στη βάση της πρώτης αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών για το 2023. Τονίζεται ωστόσο, ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα για τις επιπτώσεις, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος.
Οι ανησυχίες είναι διάχυτες για την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων στην πορεία της ανάπτυξης για το τρέχον έτος.
Στο βασικό σενάριο των νέων προβολών της ΕΚΤ τον Μάρτιο, που ενσωματώνουν μια πρώτη αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου, η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω: 3,7% το 2022, 2,8% το 2023 και 1,6% το 2024. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο η πρόβλεψη ήταν για ανάπτυξη 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024.
Απαιτείται «ισχυρή κοινή απάντηση»
Προσερχόμενος στο Εurogroup, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, εξέφρασε τη άποψη ότι μόνο μια «ισχυρή κοινή απάντηση» θα μειώσει τις επιπτώσεις του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ειδικότερα, εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι «ουσιαστικός», ωστόσο μπορεί να μετριαστεί με μια «ισχυρή κοινή απάντηση». Θα είναι σημαντικός, λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες, αλλά και του προσφυγικού βάρους, παράγοντες που θα επιβαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών.
Όλα αυτά θα έχουν ως συνέπεια την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, επομένως «η χειμερινή πρόβλεψη της Επιτροπής για ανάπτυξη 4% φέτος στην ΕΕ, δεν είναι πλέον ρεαλιστική», ε/είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τον κίνδυνο «στασιμοπληθωρισμού», ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί, ή να αποτραπεί, αν η αντίδραση είναι άμεση, ισχυρή και κοινή, όπως ακριβώς έγινε με την κρίση της πανδημίας του κορoνοϊού. Σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες εισέρχονται σε αυτήν την κρίση με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα εκτροχιαστεί γρήγορα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Ο κ. Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι η Σύνοδος Κορυφής των Βερσαλλιών ανέθεσε στην Επιτροπή να παρουσιάσει προτάσεις για κοινή δράση απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και στην ανάγκη για επενδύσεις στην άμυνα.
Σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω αναβολής της απενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Π. Τζεντιλόνι απάντησε ότι με το σημερινό κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, δεν θα ήταν ρεαλιστικό, ούτε και λογικό να επιστρέψουμε στους παλαιούς δημοσιονομικούς κανόνες. Η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει τις προτάσεις της πριν από το τέλος Ιουνίου.
Στο μικροσκόπιο οι μακροοικονομικές εξελίξεις
Σήμερα μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι μακροοικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον φετινό δημοσιονομικό σχεδιασμό ώστε να μπορέσουν τα κράτη να αντιμετωπίσουν τη νέα απειλή στις οικονομίες. Οι διαβουλεύσεις έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον καθότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα συζητήσουν τη 13η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.
Επαφές Σταϊκούρα
Στο πλαίσιο αυτό αλλά και ενόψει των διεργασιών για την δρομολογημένη έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ενισχυμένη εποπτεία εφέτος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας είχε στις Βρυξέλλες κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών κ. Paolo Gentiloni και τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Paschal Donohoe.
Ο υπουργός έχει στις βαλίτσες του τη δυναμική του 2021, όπου το ΑΕΠ έκλεισε υψηλότερο από τις προβλέψεις στο 8,3% αντί για 6,9% δίνοντας κάποιο αέρα για πακέτα στήριξης. Παρά ταύτα μένει να φανεί πως θα κυλήσουν οι προοπτικές του 2022, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στο γεωπολιτικό μέτωπο και ποιο τελικά το ύψος των επιπτώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό ειδικά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Ελλάδα εξάλλου έχει το μειονέκτημα να μην έχει επενδυτική βαθμίδα την οποία στοχεύει να αποκτήσει το 2022.
Έρχεται πλαφόν στις τιμές του ρεύματος;
Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη» μετά τις «εντεινόμενες πιέσεις από τα κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που άσκησε πιέσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε προτείνει ένα σχέδιο έξι σημείων για να περιοριστεί η εκρηκτική άνοδος των τιμών στην ΕΕ. Ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε μία παρέμβαση στις τιμές χονδρικής για το φυσικό αέριο και το ρεύμα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα πάντα με την DW, την ίδια στιγμή η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung (TAZ) αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση την πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μειώσει την τιμή της βενζίνης. Σε σχόλιό της με τίτλο «Λαϊκισμός στο βενζινάδικο» παρατηρεί:
«Αυτό κι αν είναι δώρο για τους Γάλλους που υποφέρουν από τις αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας. Λιγότερο από 30 ημέρες πριν από την κάλπη, στην οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διεκδικεί την επανεκλογή του, η κυβέρνησή του εξαγγέλλει μία μείωση στην τιμή της βενζίνης κατά 15 λεπτά (…) Στα περισσότερα πρατήρια η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου ντίζελ έχουν αγγίξει ή και ξεπεράσει τα δύο ευρώ».
Η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) εστιάζει στο πλαφόν που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας και παρατηρεί: «Όταν το κράτος καθορίζει τις τιμές, οι συνέπειες δεν είναι οι επιθυμητές. Αυτό ακριβώς βιώνει η Ουγγαρία. Το φθινόπωρο η υπερσυντηρητική κυβέρνηση είχε επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Το αποτέλεσμα είναι μία μαζική προσέλευση καταναλωτών από την Αυστρία και τη Σλοβακία, οι οποίοι διαμένουν κοντά στα σύνορα, ενώ την ίδια στιγμή τα μικρότερα πρατήρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος. Όλο και περισσότεροι αντιδρούν, μειώνοντας την προσφορά».
Και στην Ουγγαρία ο αρθρογράφος διαβλέπει προεκλογικές σκοπιμότητες, καθώς στις 3 Απριλίου γίνονται βουλευτικές εκλογές: «Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που αγωνιά για την επανεκλογή της, είχε μειώσει την τιμή των καυσίμων στα 480 φιορίνια ανά λίτρο, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο του πληθωρισμού. Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 9%, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών. Έκτοτε οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί και φτάνουν πλέον στα 600 φιορίνια…»
- Diario Ole: «Ο Ολυμπιακός κατέπληξε τον κόσμο» (pic)
- LIVE: Μπράιτον – Μπρέντφορντ
- Μαγδεμβούργο: Εξετάζεται η εγκυρότητα των σπουδών στην ιατρική του Σαουδάραβα δράστη
- LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Παναθηναϊκός
- Κόρινθος: Ένας νεκρός σε τροχαίο – Προσπάθησε να αποφύγει σκύλο και συγκρούστηκε με νταλίκα
- Πρόβλημα σε παρκέ και cube στο ΣΕΦ – Οι κινήσεις του Ολυμπιακού (pic)