Υδρογονάνθρακες: Επιστρέφουν στο προσκήνιο… λόγω Ουκρανικού
Η σύσκεψη στο Μαξίμου που κρατήθηκε μυστική και τα σχέδια για ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
- Νεκρός 16χρονος από χιονοστιβάδα σε χιονοδρομικό κέντρο - Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν
Στο τραπέζι βάζει ξανά η κυβέρνηση το project της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων επιδιώκοντας να αναζητήσει λύσεις για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας και να παρέχει ενδεχομένως εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Οι κινήσεις της ΕΕ για τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο ώθησαν την κυβέρνηση να εξετάσει σε διευρυμένη σύσκεψη το περασμένο Σάββατο τα δεδομένα και τις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από τις ελληνικές παραχωρήσεις, τα πιθανά κοιτάσματα με φυσικό αέριο καθώς και τα εμπόδια και τους χρόνους αξιοποίησης των ποσοτήτων.
Ετσι, πριν από μία εβδομάδα ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της γενικής γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Αρη Στεφάτου και του διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέα Σιάμισιη.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η ηγεσία του υπουργείου και ιδίως ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ προχώρησαν σε μια επισκόπηση της πορείας των ερευνών στον ελληνικό χώρο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται ότι ζήτησε από τον Αρη Στεφάτο αναλυτικότερα στοιχεία ως προς τις εκτιμήσεις που έχει δώσει κατά καιρούς στη δημοσιότητα για τους πιθανούς στόχους με αποθέματα φυσικού αερίου δυνητικής αξίας 250 δισ. ευρώ. Οπως επίσης και για τον χρονικό ορίζοντα από την εκκίνηση των ερευνών μέχρι την παραγωγή των πρώτων ποσοτήτων.
Ποβληματισμός
Η αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και ως εκ τούτου, όπως εκτιμούν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ίσως να σηματοδοτεί και μια αναδίπλωση της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις έρευνες υδρογονανθράκων. «Η κυβέρνηση είχε αρχίσει να πιάνει ξανά το νήμα… του project της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου πριν από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, αλλά τα τελευταία δραματικά γεγονότα επισπεύδουν τις εξελίξεις» σχολιάζουν οι οπαδοί αυτής της άποψης και συνεχίζουν: «Τελευταία κίνηση που φανέρωσε την αλλαγή της στάσης που κρατούσε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος λόγω της έμφασης στην πράσινη ενέργεια ήταν οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια σε διάστημα δύο εβδομάδων τον περασμένο μήνα στις δύο παραχωρήσεις τους «Ιόνιο» και «block 10″» Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα βρίσκονται στην πλευρά του Ιονίου Πελάγους και τα ΕΛΠΕ μίσθωσαν το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος «SW COOK» για τη διενέργεια γεωφυσικών ερευνών.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και ιδίως για τις συγκεκριμένες έρευνες, την εικόνα των κινήσεων έδωσε στον Πρωθυπουργό ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, λένε οι πληροφορίες.
Πάντως, άλλες κυβερνητικές πηγές θέλουν τον Πρωθυπουργό αφενός μεν να ζήτησε ενημέρωση για την υπόθεση των ερευνών, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται θετικός ως προς την προοπτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων. Και αυτό γιατί, λένε στα «ΝΕΑ» οι ίδιοι κύκλοι, απαιτείται μια δεκαετία για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων. Ο συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας πέφτει ακριβώς στην κρίσιμη καμπή των ευρωπαϊκών πολιτικών για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της εδραίωσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
Κρήτη
Στο τραπέζι της σύσκεψης του Μεγάρου Μαξόμου, λένε οι πληροφορίες, μπήκαν και τα δύο πολλά υποσχόμενα θαλάσσια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Οι παραχωρήσεις αυτές όπως και εκείνες του Ιονίου Πελάγους φέρεται ότι έχουν στόχους με πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Ως προς τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, αυτά έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών TotalEnergies – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Ωστόσο οι σεισμικές έρευνες που επρόκειτο να κάνουν τον φετινό χειμώνα οι πετρελαϊκές έχουν μπλοκάρει στο ΣτΕ λόγω προσφυγών που έχουν κάνει οικολογικές οργανώσεις εις βάρος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι έρευνες είναι στον «αέρα», καθώς τέσσερις φορές σε διάστημα τριετίας έχει αναβληθεί στο ΣτΕ η εκδίκαση της υπόθεσης. Οπότε για την εκκίνησή τους αλλά κυρίως και για την παραμονή των δύο μεγάλων πολυεθνικών στην Ελλάδα απαιτείται ένα ισχυρό κυβερνητικό σινιάλο που να δείχνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για τις έρευνες φυσικού αερίου στη χώρα μας.
«Το αν αυτό θα δοθεί θα πρέπει να φανεί στο άμεσο μέλλον» σχολιάζουν κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού στον ενεργειακό τομέα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις