Ουκρανία: Ειδικοί του ΟΗΕ καταδικάζουν τον ρωσικό νόμο για τα ΜΜΕ ως «πληροφοριακό μπλακάουτ»
Η Μόσχα «φιμώνει και τυφλώνει έναν ολόκληρο πληθυσμό», λένε τρεις ειδικοί εισηγητές του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο νόμος που ψήφισε η Μόσχα για να περιορίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία βυθίζει τη Ρωσία σε «ολικό πληροφοριακό μπλακάουτ» εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία, καταγγέλλουν ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ.
Μετά την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία προειδοποίησε τα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν στο έδαφός της να μην μεταδίδουν πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες κυβερνητικές πηγές. Λίγες ημέρες αργότερα ψήφισε νόμο που τιμωρεί με κάθειρξη έως 15 ετών την σκόπιμη αναπαραγωγή fake news για τον στρατό.
Αρκετά ξένα μέσα αναγκάστηκαν έτσι να σταματήσουν να μεταδίδουν στη Ρωσία από τις 8 Μαρτίου, αν και το BBC ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις ανταποκρίσεις στα αγγλικά λόγω της «επείγουσας ανάγκης για ρεπορτάζ από το εσωτερικό της χώρας».
Εκτός πρόσβασης για χρήστες στη Ρωσία βρίσκονται επίσης το Facebook, το Instagram και το Twitter, πλατφόρμες που κατηγορούνται από τη Μόσχα ότι δεν απομακρύνουν «παράνομο» περιεχόμενο.
«Η πρόσφατη υιοθέτηση ενός τιμωρητικού νόμου για ‘πόλεμο στα fake news’ αποτελεί μια ανησυχητική κίνηση της κυβέρνησης για να φιμώσει να τυφλώσει έναν ολόκληρο πληθυσμό» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους τρεις ανεξάρτητοι ειδικοί του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
«Ο νόμος θέτει τη Ρωσία σε ολικό πληροφοριακό μπλακάουτ σχετικά με στον πόλεμο και δίνει έτσι την επίσημη σφραγίδα αποδοχής στην παραπληροφόρηση» έγραψαν οι τρεις ειδικοί εισηγητές, αρμόδιοι για την αναφορά παραβιάσεων του δικαιώματος στην έκφραση και στο συνέρχεσθαι.
Οι ειδικοί ζήτησαν ακόμα να ερευνηθούν οι παραβιάσεις του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης από τη νέα επιτροπή που διορίζει το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν εγκλήματα πολέμου.
Το Συμβούλιο είναι το μόνο διακυβερνητικό διεθνές σώμα για την προώθηση και προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Οι αποφάσεις του δεν έχουν δεσμευτική νομική ισχύ, φέρουν όμως πολιτικό βάρος και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για έρευνες.
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις